fontanelle baby

Det du lurer på om babyens fontaneller

Babyens hjerne er godt beskyttet, så det er ikke farlig å ta forsiktig på de myke områdene på babyens hode.

FONTANELLE HOS BABY: De bløte områdene på babyens hode, kalles fontaneller. Disse er med på å gjøre fødselen lettere. Foto: Gettyimages.com.
FONTANELLE HOS BABY: De bløte områdene på babyens hode, kalles fontaneller. Disse er med på å gjøre fødselen lettere. Foto: Gettyimages.com.
Sist oppdatert

Når du kikker ned på den nyfødte babyen din, kan det være vanskelig å forstå at det var mulig for dette helt ferdige, lille mennesket å komme seg gjennom fødselskanalene.

Noe av det som gjør fødselen lettere, er det som kalles fontanellene. De bløte områdene på babyens hode gjør at kraniet kan trykkes litt sammen, og dermed blir veien ut til mamma og pappa litt enklere for den lille babyen.

Fontaneller hos baby

Skallen vår er satt sammen av to benplater, og på spedbarn er det to steder det ikke er full sammenkobling av disse platene.

– Det ene stedet er midt oppå hodet, og kalles fremre fontanell. Den kjennes lett på de minste barna, men kan variere betydelig i størrelse, sier professor i allmennmedisin ved Universitet i Oslo, Per Lagerløv.

Gradvis vil imidlertid platene vokse sammen også her, og hos de fleste er ikke fontanellen lenger følbar ved toårsalder.

– Det andre stedet er i bakhodet og kalles bakre fontanell. Denne er veldig liten og kjennes ofte bare som en grop, sier han.

Les også: Slik masserer du babyen hjemme

Følger med fontanellene

Helsesøster Merethe Bragstad bekrefter dette.

– Fontanellen er et mykt lite område midt på spedbarnets hode, hvor skallebeina ikke er vokst sammen. Hos spedbarnet kan du kjenne to fontaneller, hvorpå det er den fremre fontanellen en kjenner mest. Den bakre fontanellen er den som kan kjennes på barnets bakhode under fødselen, sier Bragstad.

På helsestasjonen vil helsesøster og helsestasjonens lege måle barnets hode regelmessig, slik at en kan følge med på at denne sammenvoksingen av skallebena ikke skjer for raskt eller for sakte.

– Ved avvikende hodeform vil helsestasjonen følge opp dette og eventuelt henvise til barnelege ved behov, sier hun.

Les også: Alt du bør vite om navlestrengen

Hjernen er godt beskyttet

En baby er sårbar, og du har kanskje hørt at det å røre på fontanellen kan være farlig. Heldigvis sørger imidlertid kroppen for god beskyttelse av hjernen, som befinner seg under fontanellen.

– Over skallen er det bindevev og hud, og under skallen, men over hjernen, er det også kraftige bindevevshinner. Hjernen er derfor godt beskyttet, og det er ingen grunn til å være redd for å fjerne skurv eller vaske huden over fontanellen, sier Lagerløv.

Han minner likevel om at hjernen ikke bare kan skades ved tydelig vold mot fontanellen, men at den også tar skade av kraftig risting på hodet.

– Det siste er kjent som shaken-baby og gir alvorlige hjerneskader, sier han.

Les også: Slik får du bukt med urolig søvn hos baby

Forklar for søsken

Så selv om du bør være litt forsiktig med fontanellen er det altså ingen grunn til panikk.

– Hvis du utviser normal fornuft er det ikke noe problem, og det er for eksempel helt trygt å gre babyen ved fontanellen med en myk babybørste, sier Bragstad.

For mange foreldre kan kanskje den største bekymringen rundt dette myke området være knyttet til barnets søsken som koser med den lille og ikke er klar over faren.

– Storesøsken vil gjerne klemme og ta mye på lillesøster eller lillebror, og da kan det bli mye stryking over hodet. Forklarer du barna at de må være forsiktig og foreslår at de kanskje heller kan stryke andre steder enn midt på hodet, pleier imidlertid dette også å gå veldig bra, sier helsesøsteren.

Denne saken ble første gang publisert 21/06 2017, og sist oppdatert 12/04 2018.

Les også