Test av amme-bh

Dette er den beste amme-bh-en

Tre nybakte mødre har testet 9 amme-bh-er. Den dyreste bh-en er testens vinner, men hakk i hæl følger en av de billigste.

TEST AV AMME-BH: Hot Milk får høyest poengsum av alle amme-bh-ene i testen.
TEST AV AMME-BH: Hot Milk får høyest poengsum av alle amme-bh-ene i testen. Foto: FOTO: Petter Berg
Publisert Oppdatert

Kjennetegn på en god amme-bh

 • Amme-bh-en bør kunne åpnes og lukkes enkelt med én hånd.
 • Bh-en skal ikke skli oppover ryggen.
 • Skulderstroppene skal ikke være for stramme og skjære ned i skuldrene. Har du veldig store bryster, bør du velge en bh med brede stropper.
 • Bh-en skal støtte godt, uten å klemme noen steder.
 • Bh-en bør ha gode reguleringsmuligheter i ryggen og stroppene. De fleste går ned i vekt mens de ammer, og da er det greit å kunne stramme bh-en etter behov.
 • Dersom du velger en bh med spiler, må du passe på at spilene ikke presser på brystet. Gjør de det, kan det stoppe melketilførselen.

Kilder: Helsesøster Elisabeth Tufte ved Nasjonal kompetansetjeneste for amming og innehaver Wenche Skjellnan i undertøybutikken Det lille under. Hun har jobbet i undertøybransjen i 22 år. Hun er her en uavhengig kilde og selger ingen av bh-ene i testen.

CAMILLA (31) OG SOFIA (2 MND): Bh-størrelse: 70C. Dette er viktigst når jeg kjøper amme-bh: * At den ser fin ut under klærne, og at ammeinnlegget ikke synes. * At den ikke blotter hele brystet ved amming. * At den ikke gnager. * Favoritt-bh: Hot Milk
CAMILLA (31) OG SOFIA (2 MND): Bh-størrelse: 70C. Dette er viktigst når jeg kjøper amme-bh: * At den ser fin ut under klærne, og at ammeinnlegget ikke synes. * At den ikke blotter hele brystet ved amming. * At den ikke gnager. * Favoritt-bh: Hot Milk Foto: FOTO: Petter Berg HM Foto
INGVILL (37) OG TORA (6 uker): Bh-størrelse: 75C. Dette er viktigst når jeg kjøper amme-bh: * At den er god å ha på, og ikke strammer eller gnager. * At den er praktisk og behagelig. * At den tåler å bli vasket på mer enn 30 grader. * Favoritt-bh: Hot Milk
INGVILL (37) OG TORA (6 uker): Bh-størrelse: 75C. Dette er viktigst når jeg kjøper amme-bh: * At den er god å ha på, og ikke strammer eller gnager. * At den er praktisk og behagelig. * At den tåler å bli vasket på mer enn 30 grader. * Favoritt-bh: Hot Milk Foto: FOTO: Petter Berg HM Foto
SUSANNE (30) OG MALIN (6 UKER): Bh-størrelse: 80G. Dette er viktigst når jeg kjøper amme-bh: * At brystene ser fine ut, både under klær og uten. * At den ikke blotter hele brystet ved amming. * At den har brede stropper. * Favoritt-bh: Change
SUSANNE (30) OG MALIN (6 UKER): Bh-størrelse: 80G. Dette er viktigst når jeg kjøper amme-bh: * At brystene ser fine ut, både under klær og uten. * At den ikke blotter hele brystet ved amming. * At den har brede stropper. * Favoritt-bh: Change Foto: FOTO: Petter Berg HM Foto

Amme-bh står trolig på listen over hva du skal kjøpe inn før fødselen. Men hvilken skal du velge? Skal du velge en billig amme-bh eller en dyr? Med eller uten spiler? En enkel og sporty bh, eller en fin med blonder? Og ikke minst - hvilken størrelse skal du ha?

I løpet av graviditeten vil du merke at brystene endrer seg. Ifølge Ammehjelpen vokser hvert bryst rundt 300-500 gram, men den største forandringen kommer først etter fødselen.

- I svangerskapet utvikler kjertelvevet i brystene seg, slik at de kan produsere melk. Noen kvinner opplever å gå opp flere bh-størrelser, men det er individuelt. Etter fødselen begynner melkeproduksjonen, så de fleste vil oppleve at brystene vokser en del de første dagene, forklarer Elisabeth Tufte, helsesøster ved Nasjonal kompetansetjeneste for amming.

Den første amme-bh-en

Bh-ekspert Wenche Skjellnan anbefaler gravide kun å kjøpe én bh før fødselen, og helst tett opp mot termin.

- Ettersom du ikke vet hvor store brystene dine vil bli, holder det med én bh de første ukene. Den første du kjøper, kan godt være litt større enn bh-ene du pleier å bruke. Kjøp gjerne en uten spiler, slik at du kan bruke den om natten også.

Også Tufte anbefaler å vente et par uker etter fødselen før du går til innkjøp av flere bh-er. Først da har brystene stabilisert seg.

- Rett etter fødselen kan du fortsatt ha en del ekstra vann i kroppen, også i brystene. Det er økt blodtilførsel og lymfevæske til brystene, noe som to til fire dager etter fødselen kan oppleves som en voldsom spreng. Brystene kan da bli veldig harde, men dette avtar gradvis, forteller Tufte.

Les også: Alt du lurer på om amming av det nyfødte barnet

Ta mål av brystene

Når du skal handle flere amme-bh-er, anbefaler Skjellnan å oppsøke en undertøysbutikk som kan ta mål av brystene dine.

Det spiller liten rolle hvor god bh-en er hvis du får feil størrelse.

- Ofte vet ikke ammende hvilken bh-størrelse de bruker lenger. Man må ha riktig størrelse for at bh-en skal gi maksimal støtte, forteller hun.

Med eller uten spiler?

Du har kanskje hørt at man ikke skal bruke bh med spiler når man ammer. Tull, mener Wenche Skjellnan.

- Det er bh-ene med spiler som gir best støtte. Bare pass på at spilene ikke presser på brystet, for det kan stanse melketilførselen. Og om natten skal du aldri bruke bh med spiler, påpeker hun.

Elisabeth Tufte anbefaler amme-bh-er uten spiler døgnet rundt.

- Vår erfaring er at særlig kvinner med mye melk og store, tunge bryster må være obs på ikke å ha noe som presser på utførselsgangene under amming. Dette kan føre til tilstoppede melkeganger og brystbetennelse, sier helsesøsteren.

Les også: Kan du amme med silikon?

Unngå hengepupper

De fleste bh-ene vi har testet, koster over 400 kroner.

- Er det ikke bortkastet å bruke så mye penger på en bh som trolig vil gå hyppige runder i vaskemaskinen på grunn av melkeflekker?

- Når du ammer, er det ekstra viktig å bruke en god bh. Da synes jeg man kan betale litt for kvaliteten. En god amme-bh kan forhindre at huden i brystene strekker seg mer enn nødvendig, mener Skjellnan.

Vaskes på maks 40 grader

De fleste bh-ene i testen skal vaskes på 30 eller maks 40 grader.

- Dette er kanskje ikke det mest praktiske for en travel småbarnsmor, men er det hygienisk?

- Det er helt greit å vaske på 30 grader så lenge du ikke har problemer med brystbetennelse. Har du betennelse, bør bh-en vaskes på 60 grader for å unngå bakteriedannelse, informerer Tufte.

Ifølge Skjellnan kan en god amme-bh holde gjennom hele ammeperioden og vel så det.

Slik testet vi

Testkriterier

 • Komfort/passform: Hvor behagelig er bh-en å ha på? Materiale, stropper og eventuelle spiler er vurdert.
 • Brukervennlighet: Hvor praktisk er bh-en? Vasketemperatur og mekanismen for å løsne bh-en for å amme er gjennomgått.
 • Utseende: Hvor fin er bh-en, og hvor fine blir brystene i den? Materiale, farger og brystenes fasong i bh-en er tatt med i betraktningen.
 • Karakter: Testpanelet har gitt bh-ene karakterer fra 1 til 6 i de tre kategoriene (6 er best, kategoriene er vektet likt).

Testmetode

 • Camilla, Ingvill og Susanne fikk målt bh-størrelsen i undertøybutikken Det lille under.
 • Jentene testet de samme bh-ene, men tre modeller fås ikke i str. 80G (Susanne).
 • Testpanelet brukte alle bh-ene en hel dag, og vurderte dem ut fra passform/komfort, brukervennlighet og utseende.
 • Testpanelets vurderinger er subjektive og basert på deres inntrykk og erfaringer etter å ha brukt bh-ene én dag.

- Bruker du vaskepose og maks 40 grader, kan du ha bh-en i flere år, sier hun.

Les også: Riktig ammeteknikk er viktig helt fra starten

Dette kjennetegner en god amme-bh

- Amme-bh-en bør kunne åpnes og lukkes enkelt med én hånd.

- Bh-en skal ikke skli oppover ryggen.

- Skulderstroppene skal ikke være for stramme og skjære ned i skuldrene. Har du veldig store bryster, bør du velge en bh med brede stropper.

- Bh-en skal støtte godt, uten å klemme noen steder.

- Bh-en bør ha gode reguleringsmuligheter i ryggen og stroppene. De fleste går ned i vekt mens de ammer, og da er det greit å kunne stramme bh-en etter behov.

- Dersom du velger en bh med spiler, må du passe på at spilene ikke presser på brystet. Gjør de det, kan det stoppe melketilførselen.

Kilder: Helsesøster Elisabeth Tufte ved Nasjonal kompetansetjeneste for amming og innehaver Wenche Skjellnan i undertøybutikken Det lille under. Hun har jobbet i undertøybransjen i 22 år. Hun er her en uavhengig kilde og selger ingen av bh-ene i testen.

Se testen av alle amme-bh-ene under. Vi har rundet av poengsummene til nærmeste terningkast (1-6), men eksakt poengsum står under konklusjonen på hver enkelt bh.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning