Amming og kosthold

Slik påvirkes ammingen av kostholdet ditt

Særlig veganere er utsatt for vitaminmangel.

VEGANER ELLER VEGETARIANER? Mens du ammer må du være ekstra nøye med å få i deg vitaminene kostholdet ikke dekker. Advokado er bra både mor og barn, men husk ekstra B12.
VEGANER ELLER VEGETARIANER? Mens du ammer må du være ekstra nøye med å få i deg vitaminene kostholdet ikke dekker. Advokado er bra både mor og barn, men husk ekstra B12.
Publisert Oppdatert

- Enkelte næringsstoffer reflekteres fra mors kosthold gjennom morsmelken, mens andre næringsstoffer er stabile uansett hva mor spiser, informerer klinisk ernæringsfysiolog ved Oslo Universitetssykehus, Vibeke Landaas.

Morsmelkens sammensetning er tilpasset barnets behov, og sammensetningen av morsmelk varierer fra kvinne til kvinne. Det går ikke an å skreddersy morsmelkens innhold eller kvalitet, men du kan legge et godt grunnlag for produksjon av næringsrik morsmelk gjennom å spise sunt og variert.

Variert kosthold ved amming

Klinisk ernæringsfysiolog i Oslo Kommune, Oddbjørg Stokkeland, forklarer at for ammende kvinner prioriterer kroppen å produsere god, kvalitetsrik morsmelk, og det tømmer mors lager for næringsstoffer dersom inntaket er utilstrekkelig.

- For noen vitaminer, eksempelvis vannløselige vitaminer og fettsyrer, varierer innholdet i morsmelken av hva mor spiser. For at morsmelken skal være så næringsrik som mulig er det viktig med et godt og variert kosthold som inneholder nok av alle næringsstoffene, råder hun.

Hun understreker at ved å ha god variasjon i kostholdet med mat fra flere ulike matvaregrupper, vil du få i deg næringsstoffer som gir grunnlag for at også spedbarnet får den næringen som er nødvendig å få fra morsmelken.

Vitaminmangel

Særlig veganere og vegetarianere er utsatt for vitamin- og næringsmangel gjennom kosten, dersom de ikke er bevisst på god variasjon i kostholdet. For at dette ikke skal påvirke morsmelken og gjøre melken næringsfattig, er det viktig med god variasjon i kostholdet for å sørge for at både mor og barn har et godt grunnlag for å få i seg alle de viktige næringsstoffene.

- Generelt anbefales det at ammende kvinner følger de vanlige kostrådene fra Helsedirektoratet som gjelder for hele befolkningen, råder Stokkeland.

Helsedirektoratets kostråd for ammende kvinner sier blant annet at mors kosthold må være sammensatt for å blant annet kunne inneholde de næringsstoffene som mor og barn trenger i ammeperioden.

Stokkeland forklarer at morsmelkens innhold er tilpasset barnets behov. Mors kosthold trenger ikke bety alt, men det er viktig å passe på.

- Spiser du fet fisk eller tar omega3-tilskudd vil omega3-innholdet i morsmelken øke. Samtidig tærer amming på jernlageret, så det er viktig at du får i deg nok jern, i tillegg kan c-vitaminrike frukt og grønnsaker kunne øke jernopptaket, og også innholdet av vitamin C i morsmelken, understreker hun.

Veganer- og vegetarkosthold ved amming

Landaas forklarer at veganere spesielt er utsatt for en del ernæringsmangler, da spesielt vitamin B12, fordi det ikke finnes noen kilder til dette i kosten. Alle veganere bør derfor ta tilskudd enten i form av sprøyte eller tabletter.

- Har du som ammende mor B12-mangel, vil også barnet få B12-mangel, sier ernæringsfysiologen.

B12-mangel hos barnet kan få alvorlige konsekvenser, spesielt for små barn, der hjernen er i rask utvikling.

- Det kan gå utover barnets motoriske ferdigheter, grovmotorikken og intelligens og språkutvikling, understreker Landaas.

Les også: Så lik er morsmelkerstatning vanlig morsmelk

Dekk energibehovet mens du ammer

I ammeperioden er mors energibehov høyt, og siden et veganerkosthold ofte er mindre energitett, er det ekstra viktig at du passer på å få i deg nok energi.

Landaas anbefaler at dersom du er veganer bør du bruke godt med olje i matlaging og spise avokado, nøtter og energitette matvarer. Sørg også for å få dekket proteinbehovet med eksempelvis erter, bønner, linser, soya og grove kornprodukter.

Det er også viktig med nok kalsium.

- For å dekke kalsiumbehovet kan du i praksis bruke kalsiumberikende drikker som soya- eller havredrikk. Skal du få dekket det daglige kalsiumbehovet uten å ta tilskudd må du imidlertid få i deg en liter kalsiumberikende drikk hver dag, informerer Landaas.

Les også: Maten du bør unngå i ammeperioden

Lavkarbo-kosthold og amming

Et kosthold som ikke er mye forsket på i sammenheng med amming, er lavkarbo-kostholdet. Ifølge Ammehjelpen rådes det generelt til å unngå et kosthold med veldig lavt innhold av karbohydrater i ammeperioden. Det er fordi det er usikkert hvor trygt det er for barnet, med tanke på ketoner i morsmelken.

- Det kommer an på hvor strengt du følger en lavkarbo-diett. Dersom all frukt utelates må du være påpasselig med å få i deg nok grønnsaker for å få dekket vitaminbehovet, sier Stokkeland.

Ernæringsfysiologen sier imidlertid at det i alle tilfeller med snevert kosthold vil gå hardest utover mor. Barnet vil stort sett få det som trengt gjennom morsmelken, med unntak av D-vitamin.

Risikomomenter

Ifølge Landaas er det utfordrende å være veganer eller vegetarianer i kombinasjon med ammefasen, som alene er en krevende periode av livet. Siden risikoen for energi- og næringsmangel er stor, er det viktig å passe på kostholdet.

Hun understreker imidlertid at det er mange helsefordeler ved å kutte ut kjøtt, og mange veganere har et gjennomtenkt, sunt og næringsrikt kosthold. Veganere og vegetarianere får også ofte i seg mye folat, antioksidanter, fiber og c-vitaminer.

- Pass likevel på at du får dekket de andre vitaminbehovene, og pass på hvilke tilskudd du tar. Mange tror at de bare kan ta et par vitaminbjørner, men det er ikke godt nok, sier hun, og legger til:

- Det er store forskjeller på innhold og noen tilskudd ser imponerende ut fordi de har en lang ingrediensliste. Det er ikke lengden på listen som har noe å si, men at du får dekket dagsbehovet av både vitaminer og mineraler.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning