Annonsørinnhold

tannpuss hos barn

Guide: Alt du trenger å vite om tannpleie hos barn

Visste du at de ulike aldersgruppene bør pusse tennene forskjellig?

MORSOM TANNPUSS: Lag rutiner og sørg for at barna får en positiv innstilling til tannpussen.
MORSOM TANNPUSS: Lag rutiner og sørg for at barna får en positiv innstilling til tannpussen. Foto: Fluxfluor.no
Sist oppdatert

Mange foreldre lar barna pusse tennene sine selv, men det kan være vanskelig for de små å pusse tennene ordentlig på egenhånd. For at du skal føle deg sikker på at barnas tenner blir godt ivaretatt får du her våre beste tips til tannpussen.

Gode rutiner ved tannpuss

Det er lurt å være tidlig ute med å lære barna viktigheten av å ta vare på tennene sine. Lag gode rutiner og gjør tannpussen til en hyggelig stund. Husk at du som voksen skal være et godt eksempel for barna. Ved å se at du tar vare på dine tenner, vil de forstå at det er noe som er lurt å gjøre.

Har du opplevd at barna er motvillig til å pusse tennene?

Det er så klart viktig å fokusere på en grundig tannpuss - men det skal også være gøy for barna å pusse tennene. La barna velge egen tannbørste og se etter produkter som har morsomme farger eller design. Tenk om tannpussen kan bli noe barna gleder seg til å gjøre?

Se hele utvalget av Flux junior her. Produkter som gjør tannpussen morsom!

Tannpuss for ulike aldersgrupper

Ikke alle vet at tannstellet varierer i de ulike aldersgruppene. Det er lett å tro at det holder med litt tannkrem på tannbørsten og deretter la barna pusse tennene selv – men det er faktisk ikke helt optimalt. Visste du at barna trenger hjelp med tannpussen til de klarer det selv? Det er vanligvis ikke før barna er 9-10 år.

(info hentet fra Helsenorge.no)

0-2 år: Gjør tannpuss til en god vane

  • Bruk en liten og myk tannbørste og start når den første tannen bryter frem.
  • La tannpussen være lekbetont.
  • La barna ligge i begynnelsen. Etter hvert kan barna sitte på den voksnes fang med hodet i armkroken.
  • Småbarn kan ikke spytte, og derfor er det viktig å begrense mengden tannkrem.

3-5 år: Melketennene må stelles

  • La barna stå på en skammel og ha barnas hode i armkroken. Leppe og kinn holdes til side med én hånd og puss med den andre.
  • Jekslene skal pusses både på innsiden, utsiden og på tyggeflaten.
  • Spør på tannklinikken dersom du vil vite om tannpussen er god nok.
  • Voksne må ta ansvaret for tannpussen.

6-12 år: Mange nye tenner

  • I denne perioden kommer det mange nye, varige tenner.
  • Den første varige jekselen bryter frem lengst bak i munnen ved 6-års alder. Puss tannen godt med en gang den bryter frem, særlig tyggeflaten.
  • Spør på tannklinikken dersom du vil vite om tannpussen er god nok, og evt. om bruk av tanntråd.

Valg av produkter til tannpuss

Når du skal velge produkter til tannpleie bør du se etter de som inneholder fluor. Fluor gjør tannemaljen mer motstandsdyktig mot syreangrep og reparerer begynnelsen til små hull.

Det anbefales at man bruker fluortannkrem fra barna får tenner og at tennene deretter pusses 2 ganger om dagen (morgen og kveld).

GODE SMAKER: Styrk barnas tenner med produkter som smaker godt!
GODE SMAKER: Styrk barnas tenner med produkter som smaker godt! Foto: Fluxfluor.no

Skyller dere tennene med vann etter tannpussen? Det er en vane for mange – selv om det ikke er så lurt. Ved å gjøre dette skyller man nemlig bort fluorbeskyttelsen som tannkremen gir. Det lønner seg derfor heller å skylle munnen med munnskyll som inneholder fluor.

Med fluorskyllene fra Flux kan du med sikkerhet vite at tennene får god fluorbeskyttelse, noe som igjen gjør tennene sterkere og mindre utsatt for hull. Fluorskyllene fra Flux Junior er tilpasset barn mellom 7-12 år. For best effekt anbefales det å skylle med 10 ml 1-2 ganger om dagen, som et supplement til tannpuss med fluortannkrem.

Kan fluor egentlig smake godt? Flux har latt barna selv være med å stemme frem hvilke smaker de vil ha. Ikke bare smaker produktene deres kjempegodt, men de er også utrolig bra for tennene. Kan ikke bli bedre enn det!

Når du skal velge produkter til hele familien er det fint å vite at Flux har trygge og sikre produkter for god munn- og tannhelse. Det er like viktig å ta vare på dine voksne tenner, som barnas tenner. Flux har også en rekke gode produkter for voksne, blant annet produkter for sterke tenner, mot tørr munn og for god ånde.

ANSVAR: Det er viktig at du som voksen hjelper barna slik at tannpussen blir gjort ordentlig.
ANSVAR: Det er viktig at du som voksen hjelper barna slik at tannpussen blir gjort ordentlig. Foto: Shutterstock

Riktig pusseteknikk gir gode resultater

Det holder ikke å kun pusse tennene grundig i dagene før et tannlegebesøk. Det er viktig å få inn rutiner i hverdagen slik at tennene har det bra hele tiden og dere slipper en ubehagelig beskjed neste gang dere er hos tannlegen.

Slik gjør du det:

  1. Finn en passende tannbørste. Børstehodet bør være mykt og lite.
  2. Velg en tannkrem som passer ditt barns tenner. Fra 0-6 år skal du bruke tannkrem med 1000 ppm fluor. Et godt valg er Flux Junior sin tannkrem som er uten SLS og allergener. Fra 6 år og oppover skal du bruke 1450 ppm fluor (når barna får voksentenner). Det er viktig at fluorinnholdet i tannkremen endres når barna får sine permanente tenner.
  3. Få en oversikt over alle tennene slik at du får pusset alle flatene like nøye.
  4. Puss med korte horisontale bevegelser, uten for mye trykk. Start på baksiden av tennene med børsten pekende mot tannkjøttet.
  5. Ikke glem fremsiden og tyggeflatene! De skal pusses på samme måte.
  6. Husk å vinkle tannbørsten slik at du kjenner at den når frem på alle områder.
  7. Puss til du føler du har fått det rent og avslutt med at barna skal føle at det er greit å pusse tennene. Det holder å pusse i et par minutter. Barn med færre tenner trenger kortere pussetid enn barn med alle tennene på plass.
  8. Lag dere en rutine slik at dere vet hva som må til for at alle tennene skal få like mye oppmerksomhet.

Kilder : helsenorge.no, forskning.no, fluxfluor.no.

Denne saken ble første gang publisert 22/09 2019, og sist oppdatert 24/09 2019.

Les også