Fruktbarhet hos menn

7 ting mannen bør unngå for at hun skal bli gravid

Forskningen spriker, men ønsker du å gjøre kjæresten din gravid, kan det være verdt å unngå disse tingene.

FORBEDRE SÆDKVALITETEN: Livstilsendringer har lite å si for evnen til å gjøre en kvinne gravid, mener lege Ken Purvis. Men overvekt og røyking kan være negativt.
FORBEDRE SÆDKVALITETEN: Livstilsendringer har lite å si for evnen til å gjøre en kvinne gravid, mener lege Ken Purvis. Men overvekt og røyking kan være negativt. Foto: Foto: www.colourbox.com
Publisert Oppdatert

Er du utålmodig etter å gjøre kjæresten din gravid?

Når dere først har bestemt dere for barn, er det lett å bli skuffet når graviditetstesten viser negativt måned etter måned. Trøsten er at det ordner seg som regel for de fleste til slutt. Innen et halv år er 70-80 prosent gravide, og innen ett år har rundt 90 prosent lykkes.

Forsøk i ett år

Det anbefales at et par venter med å oppsøke lege for utredning til de har forsøkt å oppnå graviditet i minimum ett år. Er kvinnen sent i 30-årene, eller i 40-årene, kan dere gjerne ta kontakt etter rundt seks måneders prøving.

Livsstilsendringer har i utgangspunktet lite å si for mannens evne til å gjøre en kvinne gravid, ifølge lege og biokjemiker Ken Purvis, som driver Andrologisk senter i Oslo.

- Har et par prøvd i to år uten å bli gravide, er det som regel noe alvorlig galt med enten kvinnen eller mannen. Da er det svært usannsynlig at det holder å forandre livsstil. For hadde det bare vært småting som var galt, ville det ha jevnet seg ut over så lang tid, og kvinnen ville blitt gravid, mener Purvis.

Ømme bryst og trøtthet er to av de tidligste tegnene på graviditet. Her er listen over alle symptomene. Dersom målet er å bli gravid, kan også enkelte samleiestillinger være bedre enn andre.

Uoppdaget klamydia gir tette sædledere

Selv en mann med elendig sædkvalitet, kan gjøre en kvinne gravid. Det kommer an på parets felles fertilitetspotensiale, ifølge Ken Purvis.

- For å bli gravid, er det to fertilitetspotensialer som skal klaffe, kvinnen og mannens. Noen kvinner blir gravide bare mannen puster på dem, og paret får barn selv om mannen har dårlig sædkvalitet. Men går denne mannen ut av det forholdet og prøver å gjøre en kvinne med dårligere fertilitetspotensiale gravid, vil de få problemer.

Ken Purvis forteller at det ofte har en enkel forklaring at mannen ikke klarer å gjøre partneren gravid.

- Klamydia hos menn kan føre til tette sædledere, og uoppdagede infeksjoner i mannens underliv er et vesentlig problem. Men naturen er flink, vi trenger ikke alle de 200 millionene sædcellene som vi normalt har har, menn med under 1 million kan utrolig nok også gjøre kvinner gravide, forklarer legen.

Uenighet om sædkvalitet

Det finnes en rekke studier som viser hva som kan påvirke antall sædceller og farten på disse - med noe forvirrende resultater.

Ifølge Ken Purvis er det hovedsakelig ekstremsituasjoner, som vanligvis ikke rammer vanlige folk, som har noe å si for sædkvaliteten. Det vil si maratonløping, høyt alkoholforbruk (brennevin), ekstremt stress, eksponering for lakk, kjemikalier og løsemiddel.

Anette Heggemsnes, homøopat, akupunktør og daglig leder av Frøyaklinikken i Oslo, mener derimot at sædkvaliteten er av stor betydning, og at det er mye mannen selv kan gjøre for å forbedre denne.

- Sædcellen står for halvparten av det genetiske materialet for å lage en baby. Det er derfor viktig at mannen har interesse for å optimalisere sædkvaliteten sin. Studier kan vise til at hvis kvinnen og mannen spiser meget sunt seks måneder før de lager barn, så får de et sunnere barn, og man ser mindre misdannelser hos barnet, sier Heggemsnes til Foreldre & Barn.

Homeopaten snakker varmt om sunt kosthold for å bedre sædkvaliteten.

- Noen menn spiser ikke grønnsaker. Og sædcellene trenger spesielt godt med omega 3, sink, B12, E- og C-vitamin. D-vitamin er viktig for testosterondannelsen. Også folsyre kan øke sædkvaliteten, mener hun.

Er du mann og ønsker å være føre var, kan du trygt holde deg unna følgende:

1. Overtrening og trening med vekter

Ekstrem trening over lang tid er ikke sunt for sædcellene.

Maraton og tilsvarende ekstrem trening kan være en årsak til ufruktbarhet fordi det kan stanse kvinners menstruasjon og senke antallet sædceller hos menn.

- Maraton er ekstremt stress for kroppen, som ikke klarer å skille det å løpe maraton fra det å løpe fra løver. Og langvarig, ekstremt stress gir elendig sædkvalitet, sier Ken Purvis.

Anette Heggemsnes er enig i at overtrening ikke er bra for sædcellene.

- Trening med vekter kan også være negativt, fordi det gi mannen åreknuter i pungen og nedsatt sædkvalitet. Og det kan vi ikke gjøre så mye med, faktisk, sier Heggemsnes.

2. Miljøgifter

Kjemiske stoffer vi omgir oss med, forstyrrer de naturlige hormonnivåene våre.

I plast og i en del andre materialer har forskerne funnet østrogenhermere, som muligens bidrar til å nedsette mannens fruktbarhet.

Guttefoster som blir eksponert for miljøgifter i forsterlivet, kan få nedsatt sædkvalitet i voksen alder. Ifølge funn forskerne ved Folkehelseinstituttet har gjort, må skadelige kjemikalier, blant annet fra sigarettrøyk, grillos og dieseleksos, påta seg en stor del av skylden for at menns sædkvalitet er blitt dårligere med årene.

- Det er ikke stråling fra mobiltelefoner eller trådløse nettverk som skader sæden, men miljøgifter, som gjør at sædkvaliteten har blitt dårligere de siste årene, sier Ken Purvis.

Folkehelseinstituttet anbefaler å stumpe røyken og unngå skadelige kjemikalier generelt i minst tre måneder før unnfangelse.

3. Varme

Sæden liker å ha det kjølig.

- Det er en grunn til at testiklene henger utenpå kroppen. Testiklene skal ha det to grader kaldere enn kroppstemperaturen, sier Ken Purvis.

Derfor får man ofte får høre at menn som går i trangt undertøy eller trange bukser, kan ha litt for høy temperatur i testiklene, noe som reduserer sædkvaliteten. Også varmen fra mobiltelefoner som oppbevares i bukselommen kan ha uheldig effekt på spermiene.

- Menn som er svette og varme, for eksempel ved at de sykler mye eller bare er varme testikler generelt, må få ned temperaturen rundt testiklene. Når det ikke er så varmt lenger, ser vi at sædkvaliteten blir bedre, mener Anette Heggemsnes ved Frøyaklinikken.

Varme fra en kort tur i badstu er ok. Finner, som bruker mye badstu, er faktisk kjent for å ha god sædkvalitet blant skandinaviske menn, forteller homeopaten.

4. Nikotin og alkohol

Noen studier viser at røyking fører til nedsatt kvalitet på sæd, men det er også gjort en større studie av Ken Purvis som viser at røyking ikke påvirker sædkvaliteten.

- Vi på Frøyaklinikken prøver å få menn som røyker og snuser til å slutte eller redusere. Men kommer de ned i to-tre røyke eller snus om dagen, så har det ikke så mye å si for kvaliteten på sæden, sier Anette Heggemsnes.

Ifølge Ken Purvis er det ingen indikasjoner på at det er dårligere sædkvalitet i land som India og Japan, hvor det røykes mye.

- Men har mannen åreknuter i pungen, da kan nikotinen potensielt være et problem. Røykingen kan forsterke åreknuten og forårsake dårlig sædkvalitet, sier Purvis.

Ifølge forskning fra Folkehelseinstituttet kan stoffer i tobakk kan skade arvestoffet i sædceller, og sædcellenes stamceller kan få varige skader. Skadde sædceller er fortsatt i stand til å befrukte egg, men risikoen øker for at det befruktede egget ikke utvikler seg normalt og derfor støtes bort.

Det kan også være lurt å kutte ned på alkoholen, og ifølge Ken Purvis gjelder dette spesielt brennevin, om du vil gjøre kjæresten din gravid.

Ifølge dansk forskning skal andelen spontanaborter øke dersom mannen drikker i tiden rundt unnfangelsen.

- Ny forskning tyder på at spermiekvaliteten endrer seg ved jevnt alkoholforbruk i tiden før og rundt unnfangelsen. Alkohol kan også påvirke hvilke sædceller som når frem til egget og befrukter det, har lege Kari Løvendahl Mogstad tidligere uttalt til Foreldre & Barn.

5. Overvekt

Ved overvekt får mannen for mye østrogen i kroppen, som fører til nedsatt testosteronproduksjon, som igjen fører til nedsatt sædkvalitet.

Studier i Danmark kan vise til dette, og det pågår nå et studie i Norge på dette, ifølge Anette Heggemsnes.

- Overvekt har helt klart betydning, bekrefter Ken Purvis. Ikke bare på grunn av økt antall kvinnelige hormoner i mannskroppen, men også fordi testiklene blir klemt, og for varme.

- Vi er skapt for å gå og løpe, ikke for å sitte stille. Er du overvektig og går ned i vekt, vil sædkvaliteten øke, sier han.

6. Stress

Stress er naturens prevensjon, mener Ken Purvis.

- Det er vanskelig å få en normal sædprøve av medisinerstudenter i eksamensperioder, for eksempel. Hos både menn og kvinner er det en biologisk mekanisme som hindrer at vi forplanter oss når vi er en stressende situasjon, vi slår av fertiliteten vår når vi er fysisk og psykisk stresset, det ser vi her hos oss veldig ofte, sier legen, som understreker at det er snakk om ekstremt stress, og ikke hverdagsstress som du for eksempel kan kjenne på jobb.

7. Å vente for lenge

Spermienes bevegelighet blir dårligere med alder, slik at unnfangelse dermed kan bli vanskeligere også ved høy alder hos mannen.

- Vi hadde en mann på seksti som ønsket å gjøre kona si gravid, og da sædkvaliteten hans ble forbedret, fikk han det til. Likevel er det størst sjanse for å få sunne og friske barn når man er ung, og det bør menn være opptatt av, mener Heggemsnes.

ifølge Ken Purvis er sædkvaliteten 10-20 prosent dårligere hos en mann på femti enn hos en yngre mann.

- Jo eldre du blir, jo økt mulighet er det for at barnet skal utvikle autisme og schizofreni. Men sædkvalitet er vanligvis ok også hos eldre, friske menn, hvis ikke de har prostataproblemer, sier Purvis.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning