Siste nytt

Rasfare på fjellet Anden

«ADVARSEL! DETTE ER KODE RØD! FJELLET KAN RASE SAMMEN HVERT ØYEBLIKK! VI BER ALLE BEBOERE OM Å EVAKUERE HUSENE SINE SNAREST! DETTE ER IKKE EN ØVELSE!»

Publisert Oppdatert
Hvis raset ikke kommer innen uken er omme, så skal jeg spise hatten min.
skredekspert Granfinn Kvarts

Det høres kanskje dramatisk ut, men for beboerne under fjellet Anden er dette helt normalt. De har måttet evakuere husene sine opptil flere ganger daglig i snart femten år.

 

Fjellpartiet har fått sitt navn siden det fra visse vinkler kan minne om en diger and som sitter på do og løser Sudoku. Fjellet er svært ustabilt og eksperter har lenge ment at et ras er like rundt hjørnet. Men beboerne tar saken med knusende ro.

 

«Vi får nok snart flytte hjem igjen. Det varer aldri lenge,» sier Tjorvald Stubberud, som like godt har montert hjul under huset sitt, så han kan flytte det frem og tilbake avhengig av farenivået.

 

Fenomenet har til og med fått sitt eget TV-program, «Anden – sekund for sekund», som nå er inne i sin femtende sesong. Her kan man følge bevegelsene til Anden live, mens et ekspertpanel bestående av geologer, skredeksperter og konspirasjonsteoretikere diskuterer de siste utviklingene.

 

Beboer Måshild Rørevik har vært en trofast seer helt siden starten. «Men det har gått litt nedover siden sesong 8,» forteller Måshild. «Sesong 5 var mest spennende. Da beveget fjellet seg hele 4 centimeter. Snakk om cliffhanger!»

 

Men skredekspert Granfinn Kvarts advarer beboerne mot å bli for komfortable. «Det har ALDRI vært så store bevegelser i fjellet som nå. Raset er LIKE rundt hjørnet, merk mine ord!» sier Granfinn ivrig. «Hvis raset ikke kommer innen uken er omme, så skal jeg spise hatten min!»

 

Gnufrid Kvarts mener imidlertid at man må ta ektemannens uttalelser med en klype salt. «Granfinn har sagt dette hver uke i årevis,» sukker hun. «Han har spist total 418 hatter de siste årene. I begynnelsen trodde han nok faktisk at raset skulle komme. Men etter hvert tror jeg han bare fikk smaken for hatter. Nå sier han nok dette mest som et påskudd for å kunne spise flere hatter.»

 

«BEVEGELSENE I FJELLET HAR STABILISERT SEG. FARENIVÅET ER TILBAKE PÅ ORANSJE. DERE KAN NÅ REISE HJEM», lyder det over høytaleren.

 

«Ja, ja, så var det over for denne gang,» sier Tjorvald muntert, og begynner å dytte huset sitt tilbake mot gårdsplassen. Hvis han er heldig blir det et par dager til neste dag han må evakuere.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning