Donald Duck & Co.

Hva kan vi lære av Donald?

Tja, svaret er vel det aller meste!

Publisert Oppdatert

For å starte med kanskje det aller viktigste du kan lære – visste du at
63 % av alle norske gutter sier at de lærte å lese av tegneserier? Det er faktisk en MMI-undersøkelse fra 2006 som kommer med dette tallet. Utdanningsdirektoratet og skoleverket kan gå og legge seg, Donald er lesesjefen!

Og her har du flere eksempler på hva andre kanskje har plukket opp fra Donald Duck & co.:

Tekniske nyvinninger kommer selvsagt tidlig til Andeby, og her er det mye å lære for den som er interessert. Selv om vi holder oss borte fra Petter Smarts oppfinnelser i denne omgang, tar innbyggerne i Andeby i bruk hjemmeelektronikk lenge før vi ser det hos oss. Dolly hadde for eksempel TV allerede i nr. 7/1950, ti år før NRK kom på banen!

Dolly Duck, tidlig tv-slave. Dolly Duck, tidlig tv-slave.

Innen økonomi er selvsagt Skrue McDuck kongen. I historien ”De varige verdier” fra 1952 treffer en syklon pengebingen til Skrue slik at formuen spres blant folk. Alle i Andeby får en million hver, og ingen gidder å jobbe. Siden ingen produserer mat, blir prisene temmelig drøye. 24 år senere fikk Milton Friedman nobelprisen i økonomi fordi han beskrev hva som ville skje i et samfunn som ble oversvømmet av penger. Hadde han lært av Donald Duck & Co., tro?

En økonomisk klassiker. En økonomisk klassiker.

Det er mange måter man kan lære om historiske hendelser og fenomener på, men noen måter er morsommere enn andre. I Donald-heftene kan du lære om aztekerne, om pyramider og mumier, om biblioteket i Alexandria og igjen å gå til hjemlige trakter så finnes det atskillige historier der vikingene spiller en viktig rolle. ”Donald Duck og gullhjelmen” og ”Donald Duck på Grønland” er eksempler på dette. Disse historiene er så gode at Vikingskipsmuseet i Oslo i samarbeid med Egmont har gitt ut boka ”Donald Duck i vikingenes fotspor”, der du finner fagartikler sammen med de to Barks-seriene.

Ingen tvil om at Carl Barks hentet inspirasjon fra Osebergskipet da han tegnet Donald Duck og gullhjelmen. Ingen tvil om at Carl Barks hentet inspirasjon fra Osebergskipet da han tegnet Donald Duck og gullhjelmen.

Hva har du lært av Donald Duck & Co.?

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning