Donald Duck & Co

Hakkespetthistorie av Barks og Jippes

Visste du at det finnes flere historier som Carl Barks begynte på men som en annen tegner har gjort ferdig?

Publisert Oppdatert

Etter sin pensjonering i 1966 fortsatte Carl Barks da og da å skrive seriemanus. Egentlig var han ganske sliten og lei av å tegne ender, men samtidig var han rastløs og ville gjerne sysselsette seg med noe, og han var glad han kunne dra ut sin pensjon med litt ekstrainntekter.

Blant annet skrev og skisset han 24 serier om hakkespettene innen han sluttet i 1973 for å hengi seg til oljemalerier på heltid. Hans skisserte manus bestod av grove blyanttegninger, som siden ble rentegnet av studiotegneren John Carey og kay Wright.

Resultatet ble ganske stivt, og på 90-tallet ble de tegnet om av nederlenderen Daan Jippes. Jippes gikk tilbake til blyantskissene og forsøkte å tenke seg hvordan de ferdige tegningene skulle ha sett ut om Barks hadde tegnet dem ferdig selv.

Barks skisser till hans Gröngölingshistorier (vänster) var betydligt livfullare än de färdiga teckningar som gjordes av Western Publishings studiotecknare (mitten). Nya teckningar av Daan Jippes försöker fånga den ursprungliga spontaniteten (höger).

Barks skisser til hakkespetthistoriene (til venstre) var det betydelig mer liv i enn de ferdige tegningene som ble gjort av Western Publishings studiotegnere (i midten). De nye tegningene av Daan Jippes forsøker å fange den opprinnelige spontaniteten (til høyre).

”Katastrofal klatretur” i Donald Duck & Co 40 er en av disse hakkespettseriene. Kan du se at det ikke er Carl Barks som har tegnet ferdig?

Les mer om Donald Duck & Co nr 40 her!

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning