hakkespettips

Dyr som inspirerer mennesker

Mennesket er svært stolt av sine mange oppfinnelser, men noen av de mest fantastiske er faktisk inspirert av dyr.

Publisert Oppdatert

Underlige fugler
For å designe fly, hentet ingeniørene inspirasjn fra formen til fugler og fisk. Ettersom disse skapningene kan bevege seg raskt gjennom luft og vann, så hvorfor ikke mennesket?

Les flere dyre-oppfinnelser på neste side.


Gode reaksjoner
Fremdriftssystemet som brukes i moderne jetfly - eller jetdrevne flymaskiner - og atomdrevne undervannsbåter, er laget etter mønsteret til flere havdyrs naturlige fremdriftsmetoder. Blekksprut, tiarmet blekksprut og kammuslinger beveger seg alle i vannet ved at de med stor kraft støter ut veske som er lagret i kroppen.

Radar
Da mennesket oppfant radaren, like før den annen verdenskrig, hadde flaggermus allerede brukt nesten et identisk system, kalt sonar, i millioner av år! Sonar er en ultrasonisk sender/mottaker-detektor, som gjør de som har en, i stand til å lokalisere sitt bytte og fly rundt midt på svarte natten med perfekt presisjon. Delfiner, visse hvaler og flere andre dyr navigerer med ufeilbar presisjon takket være mekanismer som ligner sonar.

Papier, takk!
Frem til det 19. arhundre laget vi mennesker papir av gamel filler. Men veps kan på en måte anses å være de egentlige oppfinnere av moderne trefiberpapir. Når de bygger tuene sine, bruker veps papir laget av tygget tremasse. Det virker som om mennesket fikk ideen til å bruke samme teknikk til fremstilling av papir, etter å ha observert denne oppfinnsomme metoden.

Svømmehud
Svømmeføttene til dykkere er nesten nøyaktige kopier av svømmeføttene til ender; gjess, skarv og andre fugler: "Hva med snorkelen, Doffen?"

Sleip fisk
Det var en fisk, breiflabben, som oppfant snørefisket! Denne skrekkelige skapningen har en slags stilk på hodet, som ender i et lyst, marklignende agn. Den rister med stilken for å få småfisk til å tro at marken er levende. De ser ikke fellen og piler bort for å spise agnet. I stedet er det dem som ender med å bli snappet inn i breiflabbens store munn.

Miniatyr-avl
Lenge før mennesket tenkte på å holde hester, kuler eller kyllinger som husdyr, har maur dyrket den søtlige honningduggen sin de produserer!

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning