Skruerike

Visste du at Skrues pengebinge har vært et eget land?

Grunnen til at Skrue erklærte «Skruerike» som egen stat, var enkel: Å spare penger på skatten.

Publisert Oppdatert

Når man har så mye penger som Skrue har, betaler man ganske store summer i skatt hvert år. Så da er det kanskje ikke så rart at Skrue danner sin egen stat når muligheten byr seg?

Ikke bare slipper han da å betale skatt resten av livet, men han kan også kreve tilbake alle skattepengene han noen gang har betalt inn til byen. Så når Skrue en dag i 1989 fant en plakett som fortalte at landområdet Pengebingen stod på hadde en dypere forhistorie enn han kjente, var han veldig interessert i å finne ut av denne historien.

Det viste seg at da Kornelius Kvakk, Andebys grunnlegger, kom til Andebyområdet i 1818, var det et fort der "Drakeburgfortet" som de spanske troppene ikke hadde klart å erobre. Mens resten av California og Calisota var eid av Spania, ble dette ene fortet fortsatt forsvart av britene. Men de visste at de kom til å tape etter hvert, derfor lette de britiske soldatene desperat etter en måte å slippe unna på. Og det var et lykketreff for dem at Kornelius Kvakk hadde dukket opp, de gav bort fortet til ham for å få en unnskyldning til å snike seg unna gjennom en hemmelig tunnel.

Dette kunne ha sett riktig mørkt ut for Kornelius, ettersom spanjolene erobret fortet bare minutter senere, men han klarte utrolig nok å overliste dem og skremme dem bort fra fortet sitt ved hjelp av - popkorn! Etter dette grunnla han Andeby, og mange år senere ble alle Spanias landområder i området overført til USA. Men haugen Pengebingen står på var jo aldri spansk jord - og dermed har den heller teknisk sett aldri blitt amerikansk jord heller. Og Skrue sitter på skjøtet som beviser dette. Gulp!

Nasjonen Skruerike levde ikke særlig lenge. 

Mens Skrue trivdes godt med å være konge og gledet seg til å få skattepengene sine tilbake, er det noen klare ulemper med å eie sitt eget land. Skruerike hadde for eksempel ingen butikker, og Skrue kunne ikke forlate pengebingen for å kjøpe mat så lenge han ikke hadde pass. Skruerike hadde heller ikke noe politi, og andebyisk politi kunne naturligvis ikke hjelpe ham, så han stod helt alene når B-gjengen bestemte seg for å angripe. Han hadde heller ikke fått skrevet noen lover, så B-gjengen kunne helt lovlig overta hele pengebingen og kaste ut Skrue. Så om du drømmer om å bli konge over ditt eget land for å snyte på skatten, vær klar over at dette ikke er spesielt lett.

Når Skrue innså at de absurd høye summene han krevde tilbakebetalt av Andeby ville gjøre Andeby til en slum og en spøkelsesby, tente han på skjøtet som beviste at pengebingebakken er en egen stat. Uten dette beviset ble Skruerike en del av Andeby igjen, med de fordelene og ulempene det medfører. Alle trodde naturlig nok at Skrue gjorde dette ved et uhell.

Men leserne vet bedre: Skrue er for sentimental til å la hele Andeby forfalle, og selv om han kunne ha lyst til å få skattepengene sine tilbakebetalt, gjelder ikke det for enhver pris.

Les mer om gullkorn fra gniernebb - Onkel Skrues visdomsord her!

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning