Skaperne

Vicar

Vicar het egentlig Victor Arriagada Rios. Han ble født i Santiago i Chile i 1934, og var altså av samme årgang som Donald Duck!

Publisert Oppdatert

Vicar startet tegnerkarrieren sin som karikaturtegner for et politisk magasin samtidig som han studerte elektronikk, kunst og teater. Den første Vicar-historien vi fikk se her i landet handlet om verdens beste såpekassebil, var på 3 sider og kom i DD&Co nr. 8/1972. (D 2118) Etter det har det blitt svært mange serier, ikke mindre enn 738 er registrert mellom 1972 og 1999. Kanskje finnes det enda flere. Etter sigende produserte Vicar rundt 370 sider i året, og dette gjør ingen andre Disneytegnere i dag.

Nå skal det legges til at Vicar har en del hjelp i dette arbeidet. Han skrev for eksempel vanligvis ikke manusene sine selv, og hadde også flere tusjere ansatt i sitt studio. Likevel hadde Vicar selv overoppsynet med produksjonen, og forsøkte å sørge for at alle seriene hadde den kvalitet mange forbinder med han. For Vicars serier er bra! Carl Barks sa en gang om ham at "han er den tegneren som best kan tegne ender som meg. Han tegner til og med bedre.

Det som karakteriserer stilen til Vicar er blant annet ansiktsuttrykkene til Donald og Andebys befolkning generelt. Tegneren (eller kanskje tegnerne?) klarte virkelig å variere uttrykkene etter stemning og tekst, og han tegnet også rimelig bra omgivelser. Donald har i disse historiene ofte et ønske om å bli populær, og har stor tro på seg selv! Selvsagt går det meste galt likevel, enten han vil bli politimann eller sirkusstjerne. I nr. 20/86 (D 8030) var Donald for eksempel sanger (!) i en rodeo og fanget et dusin cowboys, et ditto antall hester samt en oksekalv.

I tillegg må det nevnes at historiene som bærer Vicars navn som regel har et poeng. Det var ikke alltid tilfelle med Donald-historiene på 70- og 80-tallet!

Vicar døde 3. januar i år 2012, 77 år gammel.

Les mer om våre fantastiske Donald-skapere her!

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning