Duckipedia

Donalds mange jobber

Da nordmenn ble introdusert for den matroskledde anden i 1948 var Donald brannmann av yrket. Mye har skjedd siden den gang.

Publisert Oppdatert

Donald er typen som aldri gir seg. På tross av utallige mislykkede forsøk prøver han om og om igjen. Den ene katastrofen fører til den andre, men likevel reiser han seg stadig opp igjen. Carl Barks, en av de største Donald-tegnerne prøvde seg i mange yrker før han endelig fant sin plass bak tegnebordet. Hans mange jobbforsøk har blitt gjenspeilet i Donald-historiene.

 

Det første møtet. «Donald Duck som brannmann» sto på trykk i Donald Duck & Co 1/48 som var det aller første bladet i Norge.

 

På jobb i bingen. Vi får ofte se Donald pusse mynter, stable sedeler osv. for onkel Skrue til en luselønn på 50 øre timen. At Donald i tillegg har klart å opparbeide seg en betydelig gjeld hos sin rike onkel gjør den økonomiske situasjonen enda mer håpløs.

 

Ikke så ille likevel? Ole, Dole og Doffen skulle gjerne ønske at onkelen deres var noe stort, men når Donald skulle bli stor i musikken ble det kanskje litt for mye med lokmotivfløyteorganist. Donald er ofte å finne ved samlebåndet på margarinfabrikken … Men hvorfor akkurat margarinfabrikken? I orginalen av Carl Barks-historien «Mektig Musikk» (se bildet over) jobbet Donald opprinnelig på «the skunk oil factory», altså noe så sjarmerende som stinkdyroljefabrikken. I den norske oversettelsen ble det til margarinfabrikken og siden har det blitt laget haugevis med skandinaviske historier der vår and f.eks. oversvømmer byen med margarin og lager fullstendig kaos.

 

Akk og ve! En gang hadde Skrue det så ille at han måtte få Donald til å jamre for seg! Donald fikk hele 75 øre i timen for å stønne og bære seg, en knallhard jobb med andre ord!

 

Med gamasjene på bordet. En gang onkel Skrue var borte måtte Donald passe på pengebingen. Hvordan det gikk kan man godt tenke seg …

 

I søkelyset. Fra når Donald prøvde seg som glassmester. Historien gikk sin gang slik mange andre «eksperthistorier» gjør. Av en eller annen merkelig grunn har Donald klart å spesialisere seg innenfor et visst yrke og bygget seg opp et omdømme. Det går bedre og bedre helt til det slutt går helt galt. 

 

Donald har dessuten jobbet som baker, bestyrer, bokser, båtberger, cowboy, detektiv, dykker, dyrepasser, egg-grossist, fabrikkeiere, fergemann, fiskeoppdretter, flyttemann, forsikringsagent, frisør, fyrvokter, gatefeier, gårdsarbeider, hotellbestyrer, hundefanger, inkassator, iskremselger, journalist, kaptein, klovn, konge, kystpatruljemann, kivredder, nattevakt, melkemann, modell, museumsvakt, museumsvaktens 4. assistent, oppdagelsesreisende, oppfinner, parkvakt, pengebruker, postbud, regnmaker, rengjøringsassistent, reparatør, riveekspert, romfarer, røykskriver, selger, sheriff, sjømann, sjønnhetsekspert, skogvokter, skoledetektiv, slagerforfatter, slangetemmer, smed, stasjonsmester, telegrambud, tivoliarbeider, tollbetjent, urmaker og vedhogger. (Puh!) Og det er ikke alt!

Hva synes du at det er den beste, (eller verste for den sak skyld) jobben Donald har hatt?

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning

Tjenester fra Nettavisen