Koding

Donalds programmeringsskole – del 2

Lær å kode med Donald!

Publisert Oppdatert
Å programmere grafikk krever ofte mye matte. Et tips er å begynne med tekstbaserte spill i stedet, for eksempel et eventyr med en morsom fortelling. Matten lærer du deg fort når du bare kommer i gang!
Jens «Jeb» Bergensten, sjefdesigner hos Minecraft

Tilbakeblikk

I forrige nummer lærte vi at et program består av en eller flere instruksjoner som starter en hendelse. Et program kan bli ganske langt, så det er greit å forkorte det. En måte er å bruke såkalte løkker (også kalt looper).

 

Hva er en løkke?

En løkke (loop) er en kloss der en eller flere instruksjoner kan gjentas et visst antall ganger.

For eksempel kan du, i stedet for å ha fem like instruksjoner etter hverandre, erstatte dem med en kloss som sier «gjør følgende fem ganger».

Se eksemplet under:

 

Hva er en sprite?

En sprite er en figur på skjermen. En figur har en eller flere egenskaper som kan endres ved hjelp av ulike instruksjoner. For eksempel har den en posisjon (plass på skjermen), en retning (peke til høyre, venstre, opp, ned) samt utseende.

Når en instruksjon som «gå 10 skritt» kjøres, endres posisjonen i den retningen figuren peker.

Ved å endre retningen kan du få den til å gå hit og dit.

 

Her er et program som får Donald til å snurre rundt en hel runde, akkurat slik han gjør i slutten av en av filmene på julaften!

En sirkel er til sammen 360 grader hele veien rundt. Ved å gå og rotere 15 grader 24 ganger, får du en hel sirkel, 15x24=360°. Litt matte kommer godt med når man programmerer! Prøv å gjøre endringer i programmet og se hva som skjer!

Etter dagens kurs kan du gjøre denne morsomme øvelsen: SJEKK HER

Hvordan gikk det? Her er LØSNINGEN!

 

Vil du ha flere oppgaver å bryne deg på? Sjekk ut Kodeklubbens sider HER

 

TIPS FRA MINECRAFT-DESIGNEREN

«Å programmere grafikk krever ofte mye matte. Et tips er å begynne med tekstbaserte spill i stedet, for eksempel et eventyr med en morsom fortelling. Matten lærer du deg fort når du bare kommer i gang!»

– Jens «Jeb» Bergensten, sjefdesigner hos Minecraft.

 

KONKURRANSE!

Når du har fullført hele Donalds programmeringsskole i fire deler, kan du lage et morsomt spill på Scratch! (Her vil det komme Donald-elementer du kan bruke.)

Og sende inn linken til oss på [email protected]

En vinner får en SUPER MARIO MAKER WII U PREMIUM PACK!

 

Følg med fremover, snart kan du lære om variabler og hvis-klosser! 

 

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning