last ned

Don Rosa-poster 5 - Skrues pengebinge

Sannheten er at Carl Barks aldri prøvde å komme frem til en endelig utforming av pengebingen.

Publisert Oppdatert

Carl Barks forandret alltid litt på utseendet, alt etter behov eller humør. Men det virker som om han slo seg til ro med det generelle utseendet rundt 1956.

Klikk for å se større bilde. Høyreklikk på bildet eller ta print screen for å lagre. Klikk for å se større bilde. Høyreklikk på bildet eller ta print screen for å lagre.

Vi starter øverst til venstre og går med klokken:
Da det for første gang ble ymtet at Skrue oppbevarte alle sine mynter og sedler i én "binge", bokstavelig talt i en kornbinge på en bondegård, var det i denne korte historien fra 1951. Det var en utmerket (og svært morsom) leksjon i økonomi, og en av mine favoritter. Men personlig tror jeg at dette kanskje var en drøm som Skrue hadde en natt, da den er en smule mer usannsynlig enn jeg kan akseptere...vel, du må lese den for å se hva jeg mener. (De varige verdier - Norge: DD 2/52)

Den første gangen en diger, megalittisk "McDuck pengebinge" var å se på en høyde i Andeby sentrum, var i denne historien fra 1952. Bingen beskrives her som "ny", men i senere historier ble det påstått at den hadde stått der i mange tiår. Ja, poenget er at den skal ligne på et pengeskap (med en enorm tallskive), omgitt av en syreboblende vollgrav og mange andre feller. (Frosne penger - Norge: DD 15/57)

Senere i 1952, i den aller første onkel Skrue-historien i det første nummeret av den nye onkel Skrue-tegneserien, hoppet pengebingen fra sin bakketopp og ned til gateplan. Dette ble gjort for å legge bedre til rette for historien, der B-gjengen kjøper tomten ved siden av, slik at de kan grave seg rett inn i bingen! (Den lure onkel Skrue - Norge: Walt Disneys Serier 1/54)

Man kan argumentere med at denne aldri var ment å være noen permanent pengebinge, og at det var kun en engangsgreie tegnet til en annen historie med B-gjengen, men Skrue vekslet inn alle sine mynter i sedler og oppbevarte dem inni denne runde (og lett å rulle!) bingen i 1953. (Pengetanken - Norge: Walt Disneys Serier 3/55)

Her er det mest logiske formatet for bingen, brukt kun en gang, i 1955. Den viser en godt uttenkt løsning, der kontorene til Skrue ligger vegg-i-vegg med selve bingen, som inneholder tre kubikkacres med penger. Men den senere bingen har mer sjarm! (Lemenjakten - Norge: DD 46-49/74, kuttet 5 sider)

Dette er ikke nøyaktig slik bingen så ut i 1956, i den historien der vi for første gang ser bingens endelige utforming, men dette er slik jeg ser den klassiske pengebingen. Kontorene må være på innsiden, inneklemt i en trang fasade, foran selve bingen som ligger bak. Dette virker ikke spesielt effektivt eller gunstig for de ansatte, men hvordan kan man unngå å elske det? (Landet under jorden - Norge: DD 7-10/75, kuttet 2 sider)

D.U.C.K.-jakten: Se i mursteinene i veggen, like ved Skrues venstre hånd (altså din høyre).

Se flere Don Rosa plakater her!

Gå ikke glipp av historien om Skrues liv, Donald Duck & Co. Nr. 28, 29 og 30!

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning