last ned

Don Rosa-poster 12 - Onkel Skrue, 60 år!

Den tolvte plakaten kom opprinnelig ut rundt juletider, det ekte og eksakte sekstiårsjubileet for Skrues første opptreden!

Publisert Oppdatert

Jeg hadde opprinnelig tenkt å lage den tolvte plakaten i dobbel størrelse, slik at den strakk seg over to sider. Da hadde jeg fått plass til de aller, aller største hendelsene, der sjøuhyrer hopper til værs og byer kollapser. Men jeg innså snart at utgiverne enten allerede trykte plakatene over to sider, eller så satte produktformatet begrensninger for hvor mye plass de kunne bruke. Så jeg trengte en ny idé...

Da jeg hadde en e-postrunde med en norsk duckfan, nevnte han noen velkjente Barks-historier som jeg fortsatt ikke hadde brukt i de første elleve plakatene, og jeg la merke til at det var mange julehistorier på listen. Da begynte jeg å tenke... Den tolvte plakaten ville jo komme ut rundt juletider, det ekte og eksakte sekstiårsjubileet for Skrues første opptreden! Skrue sto på trykk for første gang i en julehistorie i et julenummer! Og Barks oppkalte faktisk sin nye karakter (i den opprinnelige, amerikanske tegneserien) etter Scrooge, fra Charles Dickens - "En julefortelling". Om Skrue hadde gjort sin entre på en annen tid av året, hadde Barks sannsynligvis ha gitt ham navnet "John Rockerduck" eller lignende, for å tilkjennegi at dette var en velstående figur. Men Barks skjenket Skrue et julenavn...

I "En julefortelling" var ikke Ebenezer Scrooge spesielt formuende, han var mest grådig og sur. Så for å motsvare dette, var løsningen min å lage en avslutningsplakat som tok for seg Skrue McDuck som en julekarakter, skapt for en julefortelling. Og dette blir da hans 61. juleopptreden!

Klikk for å se større bilde. Høyreklikk på bildet eller ta print screen for å lagre. Klikk for å se større bilde. Høyreklikk på bildet eller ta print screen for å lagre.

I midten ser vi onkel Skrue med en julekrans laget av dollarsedler, "1947-2007".

I øvre venstre og høyre hjørne ser vi at Skrue tilbyr Donald bjørnekostymet som ble brukt i den første fortellingen, Jul på Bjørnefjell. (Norge: DD 26/57-1/58)

Under dette, i en scene som strekker seg fra den ene siden til den andre, ser vi at Skrue fører an i paraden som var basert på den gamle julesangen "The Twelve Days of Christmas" (selv om jeg jukset litt og bare tegnet totredjedeler av deltagerne). Dette er hentet fra Skrue blir spandabel. (Norge: DD 50-52/76)

Under paradens bakre rekker, med klokken ned høyre side, ser vi en hest, lite overbevisende utkledd som et reinsdyr, som drar den innleide sleden på motsatt side av plakaten, men mer om det senere.

Deretter følger et øyeblikk fra Mager jul (Norge: DD 12/54). Her prøver Donald å lure til seg et festmåltid fra onkel Skrue ved å utgi seg for å være millionær og finansmann.

Under dette finner vi et helt spesielt innslag - dette kombinerer flere elementer fra Donald Duck and the Christmas Carol (Norge: CBSV XXI/2005), som ble utgitt i USA i 1960. Dette var en barnebok, illustrert av Barks, der Ole, Dole og Doffen utgir seg for å være spøkelsene av fortid, nåtid og fremtid, hvilket medfører at deres onkel opplever historien til Dickens, akkurat som sin navnefelle.

Tegningen i nedre høyre hjørne er hentet fra Julefesten i Andeby (Norge: DD 50-51/59). Ja, det er virkelig et enormt juletre som heises ved hjelp av et pariserhjul ved siden av Andeby rådhus. Jeg skal ikke prøve å forklare det engang. Les historien!

I midten nederst - jeg måtte finne en helt spesiell plass til dette øyeblikket fra Donald Duck og barnas juletrefest, mang en duckfans favoritthistorie av Barks. (Norge: Walt Disneys Serier 12/54)

Nederst til venstre er en av mine favoritter hva gjelder julehistoriene til Barks. Familien Duck hygger seg med en hvit jul (takket være vulkansk aske) på en tropisk øy, mens de jakter på svarte perler. (Eventyr på Tabu Yama-Øya - Norge: DD 47-50/77)

Da begynner vi å bevege oss oppover på venstre side. Nok en juleskattejakt - en ubåtferd på leting etter et sunket cruiseskip, fra Julereisen (Norge: DD 13/56)

Og til sist, for å komplettere det som begynte med den møllspiste hesten på motsatt side, ser du Skrue som tvinger Donald til å kle seg ut som en sjuskete julenisse for å lure Ole, Dole og Doffen i Brevet til Julenissen (Norge: Jeg, Donald Duck/1974). Du husker kanskje at jeg også brukte denne tidlige historien i den første plakaten, hele elleve plakater tilbake!

(Det var kun to julehistorier med onkel Skrue som jeg ikke tok med. Kan du gjette? (Norge: Walt Disneys Spesialhefte nov/1953), og Donald Duck danser cha-cha (Norge: DD 49-50/60). Men det var ikke noe brukbart med onkel Skrue i disse.)

Og det fullfører mine tolv sekstiårsjubileumsplakater, til ære for Carl Barks og den fantastiske Skrue McDuck. min favorittfigur i fiksjonens verden!

D.U.C.K.-jakten: Se på toppen av hattene til fire av de tolv trommeslagerne, øverst til venstre.

Se flere Don Rosa-plakater her!

Gå ikke glipp av historien om Skrues liv, Donald Duck & Co. Nr. 28, 29 og 30!

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning