Visste du at..

Det finnes oljeproblemer i verdensrommet

12 april er det 50 år siden Jurij Gargarin ble verdens første mann i verdens største rom.

Publisert Oppdatert

Som en hyllest til den russiske romhelten kan du i ukens Donald Duck & Co nr 14 lese en alle tiders romhistorie skrevet av Knut Nærum og tegnet av Arild Midthun.

Donald har mange ganger vært ute på spennende eventyr langt ute i verdensrommet. Få ganger har det likevel blitt så dramatisk som da Donald og guttene fikk store problemer med et oljelignende stoff som kunne fordoble seg hvis det kom i kontakt med luft.

Hendelsen fant sted i 1993, da det ble oppdaget en ny planet i bane utenfor Pluto. Det ble også oppdaget at den nye planeten hadde en måne, en svart måne! Men det var først da det ble oppdaget hvorfor månen var svart at Andeby og resten av verden gikk av hengslene hele månen besto av råolje, nok til å dekke verdens energiforbruk i 100 000 år framover, pluss - minus en uke eller to!

src="upload/modules/articles/articles/image/large/80231042793.gif" alt="" />

Det var ikke få som ønsket å få eierrettighetene til månen, og både regjeringer, oljeselskaper og til og med enkelte privatpersoner sendte av gårde romskip for å sikre seg den klissete herligheten. Onkel Skrue var selvsagt en av disse, og omtrent like selvsagt ble Donald og guttene valgt til å være mannskap om bord på skipet. Skrue hadde denne gangen imidlertid kostet på seg noe litt flottere enn spareromskipene satt sammen av vrakrester, som han av og til har tatt i bruk på tur ute i verdensrommet.

Petter Smart hadde nemlig konstruert et såkalt tankeskip, kun styrt av tankekraft. Og ikke nok med at en kun trengte å koble inn tankepiloten og tenke på et bestemmelsessted, tankeskipet bevegde seg også mye hurtigere enn alle andre romskip. Skrues konkurrenter ble dermed raskt tatt igjen, og snart befant Donald og guttene seg ved den svarte månen.

Og det var her problemene begynte å oppstå. Etter å ha tatt med seg en prøve av det oljelignende stoffet om bord i romskipet, oppdaget Donald og guttene at oljedråpen var begynt å skjelve. Og da Donald våknet neste dag, var det ikke lenger én oljedråpe som lå der - nå hadde den fordoblet seg til to! Ikke lenge etter lå det plutselig fire dråper der, og slik fortsatte stoffet å fordoble seg til romskipet ble så fullt at det ble sprengt i stykker av det ekle stoffet. En stund så det ut til at Donald og guttene skulle være fortapt der ute i rommet, flytende rundt i romdraktene sine, men heldigvis hadde onkel Skrue fulgt etter dem i et gammelt lasteskip, og kom dem til unnsetning.

src="upload/modules/articles/articles/image/large/80231042793.gif" alt="" />

Selv om det er en smule uvisst hva som skjedde etterpå, må en anta at hjemturen tilbake til Jorda ikke ble av det hyggelige slaget, da en ny dråpe av oljestoffet hadde satt seg fast på romdrakten til Donald, uten at noen om bord oppdaget det. En trenger ikke å ha fordoblet hjernecellene sine så mange ganger for å skjønne at det må ha blitt en klissete opplevelse!

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning