Historiske fakta

Blomstrende fortid

I denne ukens Donald Duck & Co reiser guttene tilbake i tid, til tulipanland nr. 1!

Publisert Oppdatert

1
Det fins over 100 ulike arter tulipaner, og blomsten er utbredt i Europa, Asia og nordlige Afrika.

2
Tulipaner er giftige og må ikke spises! Det kan føre til magesmerter, brekninger, oppkast og diare. Så bare se, ikke spise!

3
Ordet tulipan kommer fra tülbent på tyrkisk eller dulband på persisk, som begge betyr "turban" – sannsynligvis fordi blomsten ligner på dette hodeplagget.

4
Keukenhof (som betyr "kjøkkenhage" på nederlandsk) omtrent en time utenfor Amsterdam er verdens største blomsterhage, og planter årlig omtrent 4,5 millioner tulipaner.

5
Tulipanen er en av de mest populære blomstene i Norge – årlig selges rundt 80 millioner av denne blomsten.

6
Da tulipanen kom til Nederland i 1593, ble mange rike så besatt av denne nye og vakre blomsten, at de utviklet tulipanomani. Det var om å gjøre å ha de flotteste hagene med de fineste tulipanbedene. Mange spekulanter ønsket også å tjene penger på å investere i tulipaner.

7
Da tulipanmanien var på sitt verste i 1637 kostet en spesielt ettertraktet tulipanløk like mange gylden som flere bygårder i Amsterdam. Så sprakk boblen, og folk skjønte at besettelsen hadde gått for langt. Mange kunne ikke fordra tulipaner i lang tid etter denne perioden.

8
Tulipanmanien regnes for en av de første finanskrisene i verden. Finanskrise betyr kort fortalt at det er for lite penger i omløp, og fører til store problemer for folk og samfunn.

Når folk har lite penger og ikke har råd til å kjøpe varer i butikken, kan også kjøpmannen og fabrikken gå konkurs – så blir det enda flere folk som ikke har jobb eller penger.

9
Finanskrise kan føre til inflasjon, det betyr at pengene blir mindre verdt og alt blir dyrere. I Tyskland på 1920-tallet var inflasjonen så stor at arbeidere fikk lønn to ganger om dagen slik at lønnen kunne brukes mens pengene fortsatt var noe verdt. Papirpenger ble fort verdiløse, mange brukte penger til å tenne opp i peisen med.

10
Tulipanenes dramatiske historie inspirerte for øvrig Alexandre Dumas til å skrive romanen ”Den sorte tulipan”. Den handler om Cornelius som forsøker seg på å dyrke frem verdens første svarte tulipan – men på grunn av en slu nabo havner han i stedet i fengsel.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning

Tjenester fra Nettavisen