Donald-tegner

Arild Midthun

Denne uken fyller Arild Midthun, Donald-tegner og bergenser 50 år! Klart det må feires! Her kan du lese om den dyktige serietegnerens fargerike karriere.

Publisert Oppdatert

Arild Midthun (født 6. mai 1964 i Bergen) debuterte som serietegner i Bergens Tidene med egen stripeserie i tolvårsalderen sammen med barndomsvennen Tormod Løkling, som i dag er redaktør for Pondus og Donald-forfatter. Som belønning fikk kompisene dra på tur til Kjøbenhavn sammen med en journalist der de fikk oppleve en barfott Henning Kure med de første Valhall-orginalene samt mang en seriesjappe … En av dem med en plakat av Daan Jippes hengende på veggen som hyllet Carl Barks. Daan Jippes har vært en av Midthuns favoritter og ble senere hans kollega i Donald-karrieren. Turen inspirerte stort interessen for tegneserier.

Sommeren 1980 tok Midthun, i en alder av seksten år turen fra Bergen til Oslo i anledning Norway Cup. Med seg hadde han tegnemappen som han viste fram hos Sermic/Nordisk Forlag. Tegningene imponerte den vesle redaksjonen og Midthun ble raskt tatt inn i varmen og fikk egne serier trykket i serietidskriftet Serie-fokus

Midthuns er inspirert av tegnere som André Franquin (Viggo og Sprint), Albert Uderzo (Asterix) og Jean Giraud (Blueberry). Streken er snedig og elegangt og bærer et tydelig preg av de fransk-belgiske-seriene.

I 2004 i anledning Donalds 70-årsjubileum ble det kjent at Arild Midthun hadde blitt Norges eneste offesielle Donald-tegner. Den første lenger historien het TV-trøbbel og sto på trykk i Donald Duck & Co i 2005. Midthun og hans norske producksjonsteam, først og fremst bestående av Tormod Løkling og Knut Nærum lager Donald-historier i Barks' ånd med mottoet "Den beste Donald-historien er enda ikke skrevet." Takket være tett samarbeid mellom tegner og manusforfatter sørger teamet for en høy kvalitet og treffsikkerhet i historiene. Andre manusforfattere har vært Terje Nordberg, Byron Erickson og Olaf Solstrand. Veien fra skissemanus til ferdig serie kan ofte være lang. Midthun er full av ideer og bidrar ofte med mye til historien underveis.

src="http://i1135.photobucket.com/albums/m633/Donaldsamler/ferdigforside_zps7c79bba5.jpg" alt="" width="713" height="916">

I tilegg til å lage tegneserier om våre nebbete venner lager også Midthun omtrent alle idéskissene til forsidene på bladet. Noen ganger tegner han de helt ferdig, som oftest blir de rentegnet og tusjet av en annen tegner, her av Paco Rodriguez. Noen ganger lager Midthun også fargeskisser, sånn som her.

Har du noen favoritthistorie av Arild Midthun?

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning

Tjenester fra Nettavisen