Tips og triks

5 tips til hvordan du skriver en god artikkel!

Vi har mange medlemmer her på Donald.no som skriver saker og lager sine egne avisartikler. Her er noen tips!

Publisert Oppdatert

Nå kan DU bli Donald Duck & Co sin journalist i Disneyland!


Vi gir deg 5 tips om hvordan du skriver en god artikkel:

1. Tittelen - oppmerksomhet

Det spiller ingen rolle hvor godt skrevet artikkelen din er om du ikke har en iøynefallende tittel. Tittelen skal kort oppsummere hva artikkelen handler om. Her gjelder det å være kreativ, slik at du fanger leserens oppmerksomhet. Det er tittelen som selger, men pass på at den ikke blir for lang! Når folk er på jakt etter informasjon på Internett, har de en tendens til å klikke på fengende "overskrifter" i stedet for den kjedelige og dagligdagse tema-navn.

2. Innledningen

Innledningen, eller ingressen, bør ikke være for lang, og den bør ha sammenheng med neste del, nemlig hoveddelen. Den skal – som overskriften – kort fortelle hva artikkelen handler om, men her med flere ord. Prøv å fang leserens interesse; bruk virkemidler som får leseren lyst til å lese videre. Et eksempel er at du utelater den mest vesentlige informasjonen – bare hinter til den – slik at leseren blir nysgjerrig, og leser videre for å se resten.

3. Hoveddelen

Når du surfer på Internett, er oppmerksomheten spenn av folk flest redusert til 9 sekunder, som tilsvarer en gullfisk! Med andre ord, folk pleier å være mye mer utålmodig når du leser fra en skjerm i forhold til å lese fra en bok. Derfor er det viktig å holde setninger og avsnitt enkle, korte og to-the-point. En annen måte å holde leserne oppmerksomhet ville være å bruke mye kulepunkter - det vil si en opplistning med kulepunkter eks:

Topp 3 kinofilmer i Andeby:

  • Fjolljegeren
  • Fritt Kilt 3
  • Åklypa And Prix

Hoveddelen skal i grove trekk gi mye informasjon på kortest mulig tekst.

4. Kilder

Du kan også gi konkrete eksempler som kan understreke det emnet du skriver om. Hvis du vil vise til noe andre har sagt eller skrevet, må du sette det i anførselstegn og ikke endre på noe av uttalelsene. Du må også oppgi navnet på personen som har ytret det, altså referere til kilde så du ikke stjeler andre sin tekst.

Isolert sett er det bare fem ting du må huske på å skrive om når du skal skrive en god artikkel: hvem, hva, hvor, hvorfor og når. Klarer du – gjerne indirekte – å svare på disse spørsmålene i artikkelen din, har du skrevet en god artikkel. Såfremt norsken din er passe god også da, selvsagt.

Ta for øvrig gjerne med noen bilder som er relevante og/eller passer inn med det du skriver om.

5. Avslutningen

I avslutningen kan du gjerne – hvis det er mulig – komme til en konklusjon. Den kan også ta opp tråden fra innledningen (altså kort fortalt hva det handler om), stille spørmål, eller den kan være en tankevekker. Avslutningen er en god plass å gi uttrykk for dine egne meninger, men husk å uttrykke disse på en mest mulig objektiv måte.

Bor det en ivrig journalist i kroppen din? Klør du i knokene etter å skrive? Send oss ditt mest magiske Disney-minne og vinn en tur som Donaldbladets egen utsendte journalist til Disneyland® Paris! Delta i konkurransen her!

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning