Landsomfattende spørreundersøkelse

Vet ikke renta på boliglånet

Bare en av tre vet hvilken rente de har på boliglånet. Verst i nord.

LÅN: Bare en av tre vet hvilken rente de har på boliglånet sitt. Kanskje verd å sjekke renta og finne ut om du kan spare penger på å bytte bank?
LÅN: Bare en av tre vet hvilken rente de har på boliglånet sitt. Kanskje verd å sjekke renta og finne ut om du kan spare penger på å bytte bank?
Sist oppdatert
Har ikke peiling, kanskje omkring 5 %

Bare en av tre vet nøyaktig hva renten er på lånet sitt. Og det var flere blant de eldste enn de yngste som visste hva boliglånsrenten deres. Det viser en undersøkelse, som nylig ble utført av Visendi for klikk.no.

Sidsel Sodefjed Jørgensen, forbrukerøkonom ved DnB Nor, er ikke overrasket over at mange ikke vet nivået på boliglånsrenten.

- Økonomisk interesse og bevissthet øker ofte med alderen. Ettersom renten har gått opp med små og hyppige skritt, har nok mange mistet oversikten over eksakt rentenivå akkurat nå. Norges Bank har satt opp renten 15 ganger siden mai 2005.

Hun tror dette henger sammen med at man tradisjonelt får bedre økonomi jo eldre man blir. Mange opplever å få økonomisk bevissthet parallelt med større valg- og handlefrihet.

- I en etableringsfase har man mindre valgfrihet og aksepterer i større grad betingelsene man tilbys. Så bruker man tiden på helt andre ting, sier Jørgensen og legger til at hun likevel opplever at de fleste vet cirka hva rentenivået er.

Unge har vanskelig økonomi

Camilla (40) fra Oslo vet omtrent renten på boliglånet sitt.

- Jeg tror det er 7,5 nå på husbanklånet mitt. Det er altfor mye, sier hun.

Hun tror årsaken til at mange unge ikke vet nivået på boliglånsrenten er at økonomien er så vanskelig i utgangspunktet. Og da kan det være fristende å stikke hodet i sanden fordi de ikke orker å forholde seg til det. Rentenivået er så høyt og derfor er det vanskelig å ha kontroll på økonomien sin.

- Og så tror jeg ikke de har lært seg å leve nøkternt. Jeg tror det er snakk om en generasjonskløft, en forskjell på generasjoner, sier hun.

Eldre mer gniene

Frode Nerdal (60) er bosatt i Oslo, men kommer opprinnelig fra Mo i Rana. Han har hatt lån i Husbanken i så mange år at han nesten har glemt at han har det.

- Vet du hva renten på boliglånet ditt ligger på?

- Har ikke peiling, kanskje omkring 5 %. Jeg er såpass gammel at jeg er oppvokst med renter på et helt annet nivå. Det var oppi 12-13 % i 1982-83 tror jeg.

Da han skulle kjøpe sin første skinnjakke måtte han bruke en 14-dagers lønning. I dag har det blitt billigere med klær, og de unge er ofte mindre nøysomme med pengene sine.

- De eldre er nok mer gniene. De er oppvokst i en annen tid.

Nordlendingene gir blaffen

Ifølge undersøkelsen er det flere fra Sør-Østlandet enn de som er bosatt i Nord-Norge som kjenner nivået på boliglånsrenten sin med pluss/minus et kvart prosentpoeng.

Frode Nerdal, som selv er nordfra, syntes ikke dette virker usannsynlig.

- Nordlendingene gir blaffen, sier han med et stort flir. Jeg er nordlending selv, og jeg tror vi har et litt mer avslappet syn på tilværelsen.

Jørgensen i DnB NOR er derimot litt mer overrasket over dette resultatet. Hun syntes det er interessant, man rart at det skal være noen forskjell mellom sør og nord. I jobben er hun i kontakt med personer over hele landet, og hennes erfaring er at det ikke er geografiske forskjeller i interessen for privatøkonomi.

- Det kan ha noe å gjøre med at boligprisnivået generelt er høyere i Sør-Norge enn i Nord-Norge. Men egentlig synes jeg ikke det virker sannsynlig at man skal ha mer bevissthet i forhold til renten på boliglånet i sør enn i nord, sier hun.

Dyrere boliger i sør

Camilla tror årsaken til at folk er mer bevisste på rentenivået i sør har med utgiftsnivået å gjøre.

- I Oslo er prisene så innmari høye, mens lønningene kanskje ikke er tilsvarende høye. Det gjør at det blir vanskelig å betale, man har mindre marginer. Det er mange flere her som har lånt seg fattig fordi boligprisene er høyere her, sier hun.

En av grunnene til at mange unge ikke vet noe om boliglånsrenten er at de foreløpig bare leier. Erlend Brur (24) og Øyvind Aardal (23) studerer begge og ingen av dem har boliglån. De tror folk på Sør-Østlandet har høyere levekostnader, og opplever derfor større press på økonomien, enn folk fra Nord-Norge. Og de yngre har ennå ikke begynt å bekymre seg.

- De eldre bryr seg kanskje mer. De har penger å tenke på. Mens vi unge, virile menn er så kortsiktige og tenker ikke lenger enn morgendagen, fleiper Erlend Brur.

- Skaff deg de beste løsningene

Utdanning og inntekt kan også påvirke folks bevissthet om boliglånsrenten. Hvis man inkluderte de som ikke har boliglån, viste undersøkelsen at en større andel respondenter med høy utdanning enn de som har lav utdanning kjenner til nivået pluss/minus et kvart prosentpoeng på boligrenten sin. Det samme gjaldt inntekt. En større andel av de spurte som har inntekt på 400.000 kroner eller mer enn de med lavere inntekt vet prosenten på boligrenten sin.

- Jeg ser i andre undersøkelser at bevisstheten øker i takt med utdanning og inntekt. Det er ikke like lett å forstå som aldersfaktoren, sier Jørgensen.

- Jeg sier i alle sammenhenger: Vær bevisst og bruk bevisstheten til å skaffe deg de beste løsningene. Om du har lav inntekt er det ikke noen grunn til å stå med lua i hånda. Snarere er det da ekstra viktig å ta grep for å sikre deg en best mulig fremtid.

Frode Nerdal tror også at de med god utdanning og inntekt har bedre muligheter til å vurdere markedet. På internett kan man enkelt sjekke opp de forskjellige valgmulighetene.

- Hvorfor er det viktig å følge med på nivået på boliglånsrenten?

- Det er klart det er viktig. Har du et lån nå har ett prosentpoeng mye å si, det kan jo bety en ekstra sydentur, ler han.

Undersøkelsen er gjennomført av Visendi AS i tidsrommet: 18.04.2008 til 23.04.2008. Et landsrepresentativt utvalg på 1187 personer (fra 16 til 88 år) har svart på den elektroniske spørreundersøkelsen. Du kan lese hele som Excel-fil her

Denne saken ble første gang publisert 20/05 2008, og sist oppdatert 29/04 2017.

Les også