Slik vasker du vasken

Vet du egentlig hvor skitten denne er?

Gjør du samme feilen som alle andre? Tror du vasken blir ren med vann?

FULL AV EKLE MATRESTER: Hvor flink er du til å rengjøre nede i sluket?
FULL AV EKLE MATRESTER: Hvor flink er du til å rengjøre nede i sluket? Foto: FOTO: Produsenten/DreamHomeDesign
Publisert Oppdatert

Den burde være et av de reneste stedene på kjøkkenet ditt, og komme temmelig langt frem i køen hva rengjøring angår. Ofte er det likevel slik at kjøkkenvasken går i glemmeboka når du gjør rent. Mange tenker kanskje at der hvor det renner vann støtt og stadig, holdes det nokså rent uansett, men slik er det faktisk ikke. Både kummen og utløpet i vasken din kan være full av bakterier og skitt som er usynlig for det blotte øye, men som likevel ligger på lur.

Ifølge interiør- og bolignettstedet Apartment Therapy, hjelper det nemlig ikke å bare rense over med vann og tenke at jobben er gjort. Skal det bli rent, må du nok gå hardere til verks.

Dette trenger du for å vaske vasken

Mange rengjøringsmidler, også de som brukes på kjøkkenet, er fulle av kjemikalier, men ifølge nettstedet trenger du ikke belaste verken miljøet eller lommeboken din noe særlig for å få vasken ren. Her er nemlig det du trenger - enkelt og greit:

1. Flytende oppvaskmiddel

2. Destillert hvit eddik

3. Bakepulver

4. Havsalt

5. Sitron

6. Isbiter

7. Skurefille

8. Gammel tannbørste

9. En myk svamp

IKKE LAG RIPER: Det er dessverre gaske lett å lage riper i rustfritt stål. Slik unngår du det.
IKKE LAG RIPER: Det er dessverre gaske lett å lage riper i rustfritt stål. Slik unngår du det. Foto: FOTO: Thinkstockphotos

Daglig vedlikehold

Til daglig rengjøring av kjøkkenvasken anbefales det å bruke en mild såpe - oppvaskemiddel fungerer fint, og en myk svamp eller klut til å tørke over. Unngå rengjøringsmiddel som inneholder ammoniakk, blekemiddel eller grove rengjøringsmidler, da dette kan skade vasker i rustfritt stål.

- Ja, man skal absolutt være forsiktig med hva slags rengjøringsmidler man bruker på vasken, forklarer Siv Elisabeth Egger hos Ikea.

- Spør alltid om vaskeråd der hvor du kjøper vasken, og unngå rengjøringsmidler som kan skade overflaten på vasken. Dette gjelder spesielt vasker i rustfritt stål, som kan få riper og en mattere og mer kornete overflate om man bruker harde og grove rengjøringsmidler eller svamper.

Etter rengjøring bør du skylle over med rent vann, og tørke over med en myk klut eller en gammelt kjøkkenhåndkle.

Apartment Therapy råder deg til å daglig skylle over vasken etter hver gang den har vært i bruk - spesielt når det har vært snakk om matsøl. Salt og syre i mat og drikke kan nemlig potensielt skade overflaten på en vask i rustfritt stål om det blir liggende, så det er viktig å skylle godt.

Charlotte Sagvik hos CityMaid, som tilbyr hjemmeservice i form av vaskehjelp, i tillegg til hjemmehjelp og personlige assistenter, er enig:

- Generelt vil jeg si at en god hygiene på kjøkkenet er viktig, at man er påpasselig med å fjerne og erstatte sure kluter og at man vasker opp med en oppvaskbørste som er ren. Og når det gjelder vasken er det minst like viktig med daglig rengjøring som der er med et skippertak her og der.

Sagvik forklarer at mange tømmer matrester i sluket når de skraper av tallerkenene etter bruk.

- Dette er viktig å fjerne ikke bare daglig, men gjerne med en gang, slik at matrester ikke blir liggende i sluket. Da tar det nemlig ikke lang tid før bakterier begynner å kose seg.

Slik gjør du rent

Innimellom bør du selvsagt også gå grundigere til verks når du rengjør. Her er fremgangsmåten Apartment Therapy foreslår:

1. Hell vann utover hele overflaten på vasken, og ta gjerne også oppvaskbenken med også, den trenger rengjøring den og. Strø over bakepulver. Bruk fingrene og gni blandingen inn slik at du får en tykk konsistens. Bruk gjerne en gammel tannbørste for å komme skikkelig til rundt armatur og nede mot sluket. Rens deretter rikelig med rent vann.

2. Det beste å bruke på kranene og armaturet er en mild såpeblanding, oppvaskmiddel fungerer fint. Husk på hvor mange ganger i løpet av en dag du tar i de kranene med skitne fingre, så bruk god til på å komme til i alle kriker og kroker. En klut dyppet i eddik er også smart å bruke, eller en gammel tannbørste.

3. Når du har rengjort skikkelig, også i kriker og kroker rundt armaturet og nede rundt sluken, legger du et lag med papirhåndklær rundt i hele vasken og gjerne også på oppvaskbenken. Deretter heller du på eddik til papirhåndklærne er fullstendig gjennombløte. La ligge på i 20 minutter, ta av og kast så alle papirhåndklærne. Dette vil fjerne flekker etter mat og også etter hardt vann.

4. Vask så over med en myk svamp eller klut, og rent lunkent vann.

5. Som en avslutning, la vannet stå på og klem så to halve sitroner over vasken. La juice og vann renne ned i sluket. Dette vil løse opp fett og skitt, og vil gjøre at vasken lukter godt.

Vask vasken flere ganger i uka

Ifølge magasinet Reader's Digest kan det lønne seg å ha en tommelfingerregel på at vasken skal rengjøres grundig etter hver 30. gang den er i bruk. Det vil si at for kjøkkenvasken, som er i bruk flere ganger om dagen, blir dette et par ganger i uken - minst.

EDDIK: Dette trikset bør du bruke når du skal gjøre skikkelig rent.
EDDIK: Dette trikset bør du bruke når du skal gjøre skikkelig rent. Foto: FOTO: Produsenten/DreamHomeDesign

- Så viktig er det å holde vasken ren, forklarer nettstedet.

- Både for din egen helses skyld, slik at ikke bakterier skal få vokse frem i sluket, men også for vasken sin del, som absolutt vil holde seg pen mye lengre med regelmessig rengjøring og vedlikehold. Husk bare på å bruke rengjøringsmiddel som ikke riper overflaten i vasken.

Sagvik advarer mot flekker fra frukt og dressinger.

- Får syreholdige matvarer lov til å sitte på lenge nok, kan det lage flekker på overflaten.

På kalkflekker som kommer av hardt vann kan det lønne seg å forsøke med eddik.

- Bruk et papirhåndkle dyppet i eddik, og gni på flekken til den forsvinner, forklarer nettstedet.

- Men husk på; dette må du ikke forsøke om armatur eller vask er av messing, da eddik kan misfarge dette materialet.

Sagvik har også gode råd for å fjerne flekker etter hardt vann på vasken:

- Hardt vann eller hvite vannflekker inneholder mye salt, kalt og magnesium, forklarer rengjøringseksperten.

- For å fjerne det så må en bruke et middel som fjerner kalk. Enten innkjøpt eller lage selv ved å blande sammen varmt vann og eddik. Spray på og la det virke, fjern, og skyll av.

Dette må kanskje gjentas på mer vanskelige flekker.

- Kanskje må du gjenta dette både 2 og 3 ganger før det løsner, forklarer Sagvik.

- Ofte hjelper det bare å tilføre mer vaskemiddel, enten man bruker en spray eller en eddikblanding. Uansett må du huske å skylle godt i rent vann og tørke etterpå.

Hold på glansen

Sagvik forklarer at det finnes hjelp om overflaten på vasken din har blitt mattere med tid og bruk.

- Er det snakk om en vask og kum i rustfritt stål, som jo veldig mange har, og du vil ha den til å skinne, så bruk et skuremiddel, og klut eller svamp.

Slik gjør du:

- Gni lett over, og skyll godt, tørk av med tørrklut eller papir, da blir vasken skinnende.

Flekker på overflaten kan man også prøve med sitronjuice for å fjerne. Gni juicen forsiktig utover overflaten med en myk svamp, og rens så godt med rent vann.

Les også:

Slik renser du avløpsrøret på kjøkkenet

Her finner du lekker interiørinspirasjon i bøtter og spann

Slik vasker du håndklær

SKRUBB, SKRUBB: Ekspertene sier at vasken burde rengjøres flere ganger i uka. Synder du?
SKRUBB, SKRUBB: Ekspertene sier at vasken burde rengjøres flere ganger i uka. Synder du? Foto: FOTO: Produsenten/DreamHomeDesign

Slik vasker du undertøyet

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning

Tjenester fra Nettavisen