Test av vanningscomputer:

Denne perfekte "naboen" som vanner for deg i ferien

Med en vanningscomputer slipper du å komme hjem til døde planter etter ferien.

VANNER AUTOMATISK: Vi har testet Hozelock Aquapod Auto dryppvanningssystem for 10 krukker gjennom en hel sommersesong. Foto: Tore Fjeld
VANNER AUTOMATISK: Vi har testet Hozelock Aquapod Auto dryppvanningssystem for 10 krukker gjennom en hel sommersesong. Foto: Tore Fjeld
Publisert Oppdatert

Kort sagt:

+ Vanner plantene skånsomt og rett på røttene.

+ Kan tidsinnstilles.

+ Unngå uttørking i krukkene.

+ Sparer vann vs vannspreder.

- Ikke veldig god bruksanvisning - litt vanskelig å forstå hvordan timeren skulle stilles inn første gang.

- Kan lett bli krøll på slangene.

- Du må være hjemme for å kunne slå den av og på.

Om testen:

Testen av Hozelock Aquapod Auto dryppvannsett for 10 krukker er utført av testjournalist og hagebokforfatter Bjørnhild Fjeld.

Produktet er testet gjennom en hel sommersesong, og er brukt til krukker av ulike størrelser, og med forskjellige planter. Alle plantene ble automatisk vannet uten tilsyn i cirka 3 uker sommeren 2014 - alle overlevde og hadde vokst i løpet av perioden.

Produktet er innkjøpt av journalisten selv til privat bruk - produsenten har ikke vært involvert i gjennomføringen av testen. 

Det er veldig ergerlig å komme hjem fra ferie og oppdage at alle sommerblomstene har tørket ut og dødd i krukkene. Løsningen er å bruke en vanningscomputer med automatisk dryppvanningssystem.

Tidligere var automatiske vanningssystemer forbeholdt gartnerier og andre som behøver å vanne i stor skala, men de siste årene har det kommet produkter på markedet tilpasset bruk i hager og på terrasser.

En vanningscomputer består av et tidsur som kan kobles til en utendørs vannkran, og et slangesystem med dyser som du plasserer der du vil at det skal vannes. Har du mange krukker med blomster og planter, er dette veldig praktisk, både når du er på ferie og ellers.

Vanner av seg selv

Vi har testet Hozelock Aquapod Auto dryppvannsett for 10 krukker gjennom en hel sommersesong. Dette utstyret gjør at du kan stille inn timeren slik at krukkene vannes for eksempel 20 minutter to ganger i døgnet.

Du stiller inn vanningscomputeren på intervall (hvor ofte det skal vannes), og hvor lenge det skal vannes om gangen. Du kan også sette den av og på manuelt hvis du ønsker det.

Dryppvanningssettet kan også utvides slik at du kan vanne flere enn 10 krukker ved å kjøpe tilleggsutstyr, og det finnes også andre modeller som vanner for eksempel 15 eller 20 krukker.

Fordelen med å bruke automatisk vanning når du skal på ferie i stedet for at du for eksempel får naboen til å vanne er at plantene får jevn vanning hver dag. De fleste planter liker dårlig å tørke ut - de vil trives langt bedre hvis de får jevn vanning.

Planter som står i krukker er mye mer utsatt for tørke enn de som er plantet direkte i jorda. I en krukke er det begrenset jordvolum og røttene har ikke noen mulighet til å strekke seg lenger ned i bakken etter vann slik den har i et vanlig bed.

Sol og ikke minst vind gjør at krukkene tørker fort ut, i tillegg til at plantene trenger mer vann desto større de har vokst seg.

Bruker mindre vann

Et dryppvanningssystem gir mer skånsom vanning enn for eksempel en vannspreder. Du kan plassere dysen slik at vanner renner direkte ned til røttene, og ikke på bladene. Du vanner også bare i krukkene, ikke på terrassegulvet.

Det eneste €"vannsløseriet"€ vil være overskuddsvann som renner ut i bunnen av krukkene. Vannforbruket er derfor langt mindre med en vanningscomputer enn om du bruker vannspreder - et viktig poeng i en tid da ferskvann blir en stadig mer dyrebar ressurs.

Hva hvis det regner?

Som kjent er det ikke alltid sol hele sommeren her i Norge. Med en tidsinnstilt vanningscomputer vil det vannes like mye hver gang, uavhengig av om regnet bøtter ned.

Slike €"justeringer"€ er enklere å få til med "nabo-vanning". Men når det er sagt: Selv om det regner en skur, er det ikke alltid nok til at krukkene blir gjennomvannet, så det er ikke dumt å la vanningsanlegget stå på selv om det regner.

Og hvem vet, kanskje neste generasjon vanningscomputer kommer med tilkobling til en app på smarttelefonen?

Det koster litt for et dryppvanningssystem som det vi har testet, men dette er utstyr du kan bruke år etter år, bare husk å pakke det pent sammen og legge det inn før vinteren. Det er heller ikke bare når du er på ferie at det er kjekt å ha automatisk vanning - har du mange krukker kan det være greit å slippe å bære tunge vannkanner også i hverdagen.

Brukervennlighet

Bruksanvisningen er ikke veldig lett å skjønne, men har du en viss logisk sans klarer du likevel å stille inn vanningscomputeren riktig. Dette kunne imidlertid vært gjort litt mer selvforklarende - vi måtte prøve oss litt frem første gang før vi klarte å stille inn på riktig intervall og lengde for vanning. Slanger og annet tilbehør fungerer utmerket til formålet. Det er fint at slangene er så lange at ikke plantene trenger å stå samlet.

Teknisk kvalitet

Produktet er brukt gjennom en hel sesong, og har ikke fått noe skader eller slitasje. Alle deler holder høy kvalitet, slangene holder seg myke og anlegget er lett å montere både ved første gangs installasjon og senere.

Vanningskvalitet 40

Dryppvanning direkte i hver krukke er langt mer skånsomt for plantene enn hvis du for eksempel bruker en vannspreder. Ved å vanne på denne måten sparer du dessuten vann - det blir mindre fordamping i tillegg til at vannet kommer der det trengs mest. Dysene på Hozelock Aquapod Auto som vi har testet, fungerer meget bra til formålet.

Spesifikasjoner

Produsent Hozelock
Pris 1699

Konklusjon

Vår karakter

Noen av produktene vi i Klikk.no tester kan ha to priser, Veil. pris og Beste pris. Beste pris er prisvarsling levert av Prisguide.no, en kommersiell partner av Klikk.no

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning

Tjenester fra Nettavisen