Test av høytrykksvaskere

Vaktmesternes førstevalg

Én klar vinner i vår test av høytrykksvaskere.

Publisert Oppdatert

Om testen:

TESTPANEL: Benny Ahssain og Kjell Magne Bergh. Begge vaktmestere hos Vaktmester Andersen.

TESTMETODE: Vask med høytrykksspylerne på skitne trailerhengere og to typer treverk. Vaskerne er testet uten tilbehør. Dette er for å kunen sammenligne efffekten av selve spyleegenskapene.

Når vi vasker er den jobben dysen gjør er en mekanisk påvirkning av skitten.

Det er bare en av fire viktige komponenter når noe skal bli skikkelig rent. De tre andre er tid, kjemikalier og temperatur.

I tillegg blir den mekaniske påvirkningen forsterket om du setter på en børsteanordning. For eksempel har vi vasket treverk uten det som gjerne kalles terrassevasker selv om dette er et nødvendig tilbehør når du sak vaske treverk skånsomt. Likeledes har vi kun brukt kaldt vann uten såpe når vi har testet.

TESTUTVALG: Tilgjenglige høytrykksspylere i salg i vanlige, landsdekkende utsalgssteder.

Alle høytrykksspylerne er vurdert etter en skala fra en til seks der seks er best. Maskinene  er vurdert i to klasser: Store og små. Ut over det er det ikke tatt hensyn til pris.

 

Vi har testet høytrykksspylere og vi har latt proffene gjøre jobben: To vaktmestre. Dette er en jobb vi gjerne gjør, forklarte Benny Ahssain hos Vaktmester Andersen i Oslo.

- Ganske enkelt fordi vi lurer på det samme selv, hvem lager den beste høytrykksspyleren? Det er greit for oss å vite neste gang vi handler inn utstyr.

Utvalg

Vi har plukket ut åtte ulike vaskere. Seks av dem koster fra 1500 til 3900 kroner. Det er denne kategorien vaskere det selges mest av. I tillegg har vi tatt med to mindre vaskere fra Bosch og Clas Ohlson. De koster ca fra 900 til 1100 kroner.

Vinneren

Stihl er en klar vinner i testen. Her stemmer det meste. Vaskeren kommer klar til bruk, med meget bra brukerveiledning. På brukervennlighet er den best i klassen, samtidig som den også gjør en svært god jobb på selve vaskingen.

Kärcher og Nilfisk følger like etter. Her vil vi fremheve lydnivået på Kärcheren. Her er det mulig å komme unna med en bilvask uten stygge blikk over hekken.

En maskin som overrasket var vaskeren fra Biltema. Den bråker mye og er definitivt ikke en vasker du starter søndag formiddag, men ellers har den god kapasitet og er helt grei å bruke. Prisen på 1999 gjør den til et godt kjøp.

Dårligst ut i testen kommer høytrykksspyleren fr Hamron. "Dette er vaskeren med testens dårligste kapasitet. Her slet vi på alle overflatene", bemerker ekspertene. Den norske innkjøperen av Hamron ønsker ikke å kommentere testresultatet.

Kriterier

Kapasitet og brukervennlighet er hovedkriteriene i testen. En god høytrykksspyler skal gjøre en god jobb på mange ulike materialer, og her er det ikke høyest mulig trykk som gjelder. Vel så viktig er det at dysen virker som den skal. Den skal fjerne møkka effektivt, helst med minst mulig skader på underlaget.

Her kan man lett la seg lure av hvor mange bar produsenten har oppgitt. I videoen ser du forskjellen på to vaskere som har oppgit nesten samme trykk (140 og 150 bar).

Vi har sett på selve monteringen og oppstarten av vaskeren. Er det mye montering som må gjøres eller er vaskeren klar til bruk? Er brukerveiledningen enkel og forståelig?

Bruker du en høytrykksspyler må du bale med en hageslange, en høytrykkslange som og en strømkabel. Hver for seg har dette potensiale for å skape irritasjon. Sammen blir det fort totalt kaos.

Både når vaskeren skal flyttes og når den skal brukes.

Flyttbarhet er viktig!

Det betyr at vaskeren må være enkel å flytte. Gode hjul og langt nok håndtak. De dårligste i denne testen har tråe hjul og for kort håndtak, de beste triller nesten av seg selv.

Når selve slangen skal rulles ut er det store forskjeller. De dårligste har en stiv slange med et dårlig trommelsystem. De beste har en smidig og god slange, en trommel som mater ut slangen uten anstrengelse, og en tyngde på selve vaskeren som gjør at den står støtt uansett hvor hardt du rykker i slangen.

To dyser

De fleste av vaskerne kommer med to ulike dyser. Selve dyseskiftet skjer enten med vanlig skrukobling eller hurtigkobling. Ellers er skifte av funksjonene på dysene dysene stort sett ganske greit og enkelt på alle vaskerne.

Når alt skal rigges ned er det særlig innrulling av slangen som kan skape irritasjon. Her må trommelen virke som den skal, og på de beste vaskerne er det en slangeføring som gjør at oppkveilingen går lett og ledig.

Er vaskeren laget slik at du kan holde den fast med foten samtidig som du ruller den inn, er det pluss i boka. Likeledes må strømkabelen kunne kveiles og lagres på vaskeren uten at den ramler av i første dump og blir hengende etter når den trilles på plass. Enkel lagring med små yttermål er også noe vi gir pluss for i denne testen.

Slik testet vi

For å kunne gjøre en god sammenligning, har vi begrenset testen til å bruke vaskerne uten tilbehør.

Når vi vasker er den jobben dysen gjør er en mekanisk påvirkning av skitten. Det er strengt tatt bare en av fire viktige komponenter når noe skal bli skikkelig rent (mer om testmetoden i faktaboksen ved siden av). 

Vi har gitt vaskerne skikkelig motstand: Vasking av møkkete trailerhengere.

Her fikk vi testet vaskeren på to ulike og  svært krevende underlag. Den en gang hvite PVC-duken var godt impregnert med veiskitt. Her måtte vaskerne være effektive uten å skade underlaget. På understellet måtte vi trenge igjennom et millimeter tykt lag av oljerester og veistøv. I tillegg testet vi ut på to typer treverk: Standard impregnert og ubehandlet.

Vi har ikke langtidstestet vaskerne og ikke gjort vurdering av byggekvaliteten.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning