Stor test av kapp- og gjærsager

Makita er beste kapp- og gjærsag

Vi har testet ni kapp- og gjærsager. Fra de billigste og enkle til de mer kostbare som er beregnet på profesjonelt bruk.

test,kapp-og gjærsag
test,kapp-og gjærsag Foto: Øivind Lie
Sist oppdatert

Kapp- og gjærsag et av de første verktøyene du bør skaffe deg om du skal i gang med oppussing. Derfor har vi testet ni sager som har en passe størrelse slik at du kan bruke dem til nesten alt. Dette er maskiner du kan bruke om du skal legge lister, få på plasse et nytt gulv, eller bygge deg et helt hus for den saks skyld.

Makita LS0714L topper testen, slik den gjorde også forrige gang vi testet sager. Den har en god, ettgreps betjening med enkel låsmekanisme. Sagen er lett, og med godt plassert håndtak er den lett å bære. Maskinen er i solide materialer og anlegget er enkelt å justere (medfølgende vinkel for kontroll). Sagen gir pene og presise snitt, og motoren virker kraftig.

Tett etter, på andreplass, følger Bosch GCM 8 SJ Professional. Vi gir den terningkast fem fordi det er en skikkelig proffsag, men den mangler litt på detaljer og motorkraft. På tredjeplass, med samme terningkast som Makita og Bosch, følger Hitachi C8FSHE 1050W. En brukervennlig sag i proffkvalitet, med gode tekniske løsninger.

Testkriterier

Vi har først og fremst lagt vekt på om sagen er oversiktlig og enkel i bruk. Alle funksjonene må være enkle å betjene, og det må være gode siktelinjer ned til bladet. Her er også anlegget viktig. Det må være bredt og høyt nok og det er en fordel om det kan utvides. En slik sag må også være enkel å transportere. Det betyr at den bør være passe tung og håndterlig, og med gode bærehåndtak. Det bør også være enkelt å bytte blad og å kalibrere sagen slik at den sager helt rett.

Utvalg

Sagene vi har testet har en bladstørrelse fra 190 til 216 millimeter. Fem av sagene er av den mer proffe typen, fire er laget for hobbysnekkeren. Alle sagene er testet sammen og vurdert etter samme karakterskala. Sagene er gitt karakter fra én til seks der én er dårligst og seks er best. Generelt er det slik at vi skal ha en svært god grunn for å dele ut en sekser eller ener.

Kapasitet

Her har vi sett på hvor store dimensjoner sagen klarer å kappe. Både vinkelrett og i alle de andre vinklene sagen klarer. Vi har også vurdert den opplevde motorstyrken. Her oppgir produsenten antall watt på motoren, men det er mye mer som spiller inn i forhold til hvor effektivt sagen kapper. Et annet viktig punkt er kvaliteten på snittet. Her spiller bladet en viktig rolle og vi har testet sagene med de bladene som medfølger.

Sagene er testet i alle relevante materialer, slik som justert trelast og forskjellige typer listverk.

Utstyr

Vi har sett på hva slags utstyr som følger med sagen, og om dette utstyret fungerer som det skal. Det betyr at om det er montert laser så må den være nøyaktig.

Byggekvalitet

Vi har vurdert byggekvaliteten sett på materialvalg og ellers hvordan bevegelige deler og mekanikk fremstår. Det må være null slark i saga når du først har gjort en innstilling, og alle gradanvisere må være nøyaktige. Saga må heller ikke bråke for mye.

Testerne

Testen er utført av tømrermester og byggtekniker Mats Eriksen og tømrersvenn Mikkel Leversen Bøe. Begge jobber hos Tømrermester Kjetil Eriksen.

Få med deg mer om snekring og verktøy: Følg meg på Facebook.

Les også:

Oppussingstabbene du bør unngå

Slik sjekker du om gjærsagen kutter rett

12 smarte verktøytips

På jakt etter nye interiørideer? Du finner dem i vår Inspirasjonsguide

Denne saken ble første gang publisert 10/09 2012, og sist oppdatert 28/06 2017.

Les også