Håndlaget øks fra USA:

Designøksene som kjendisene elsker

De henger på kunstgallerier og på kjendisenes vegger. Disse øksene er ikke av det trauste slaget.

Axe sling: Bæresele til øks. Pris: 1100
Axe sling: Bæresele til øks. Pris: 1100 Foto: Foto: Produsenten
Publisert Oppdatert
Titanium: Lett turøks med 61 cm. skaft og  hode på 0,8 kg.
Pris: 1200
Titanium: Lett turøks med 61 cm. skaft og hode på 0,8 kg. Pris: 1200 Foto: Foto: Produsenten
Thunder: Dobbelegget øks med 89 cm skaft i hickory og et hode som veier1,6 kg
 Pris: 1750
Thunder: Dobbelegget øks med 89 cm skaft i hickory og et hode som veier1,6 kg Pris: 1750 Foto: Foto: Produsenten
Colossus: Felleøks kun tilgjengelig i små opplag. Skaft i Hickory, hode i karbon/verktøystål. Prise : 2455
Colossus: Felleøks kun tilgjengelig i små opplag. Skaft i Hickory, hode i karbon/verktøystål. Prise : 2455 Foto: Foto: Produsenten
Purple Nasty: Kasteøks som tilfredstiller alle konkurransekrav
Purple Nasty: Kasteøks som tilfredstiller alle konkurransekrav Foto: Foto: Produsenten
Shiver Me Timbers: Klassisk, amerikansk felleøks. Pris: 1380
Shiver Me Timbers: Klassisk, amerikansk felleøks. Pris: 1380 Foto: Foto: Produsenten

Dette er økser som trolig har et annet liv enn den øksa du har i vedskjulet, eller for den saks skyld, vedkløyvere og smarte, finske kløyveøkser som vi har skrevet om tidligere.

Mens de norske øksene sliter seg gjennom seige kubber og tilbringer mesteparten av tiden i mørke vedskjul, er dette økser som henger på veggene i fancy kunstgallerier og hos amerikanske kjendiser.

Hipster-øks

At øksene har blitt utropt til kunstobjekter er noe gründeren og designeren Peter Buchanan-Smith synes både er flatterende og irriterende.

- Jeg er livredd for at jeg skal bli sett på som en hipster som lager produkter for en liten håndfull andre hipstere, forklarte Buchanan-Smith til The New York Times.

Likevel henger syv av øksene hans i Saatchi Gallery i London. Seth Godin, gründer og markedsføringsguru, har en. Det har også David Lynch og Mike Jones, president i MySpace.

To selskaper

Peter Buchanan-Smith og Graeme Cameron startet selskapet Best Made våren 2009. Cameron fra Canada og Buchanan-Smith fra New York. De startet produksjon av økser som fort ble lagt merke til av presse og smarte hipstere.

Etter en tid skilte de lag, Buchanan-Smith fortsatte med Best Made-prosjektet mens Cameron startet et nytt selskap: BaseCamp X.

Den store drømmen

Buchanan-Smith har fortsatt i det mer urbane sporet, mens Cameron har ønske om å lage en øks til folk som drømmer om det enkle livet.

- Øksa er selve symbolet på ønsket om å gå tilbake til det enkle livet i pakt med naturen, sier Graeme Cameron til The Adventure Journal.

Han vet hva kan snakker om siden han er en av de få som har realisert den store mannedrømmen; å gå ut i skogen, finne en fin plass, hogge ned trær og sette opp en tømmerkoie med egne hender. Alt han brukte var øks og noen andre håndredskaper.

En skiveutglidning og utallige insektstikk senere sto tømmerhytta ferdig.

Den store drømmen: Cameron dro ut i skogen og bygde seg en tømmerhytte med øks og noen andre enkle redskaper.
Den store drømmen: Cameron dro ut i skogen og bygde seg en tømmerhytte med øks og noen andre enkle redskaper.

Øksene

Hos begge produsentene blir hodene blir laget hos forskjellige eksterne produsenter. Deretter blir øksa gjort ferdig med skaft og dekor.

Øksene lages i alle varianter. Fra diger tømmerhogger-variant til liten turøks. Har du planer om å starte med øksekasting har de en slik også.

Kikk på denne filmen der Peter Buchanan-Smith forteller mer om øksene:

</p> <p> <em>Få med deg mer om snekring og verktøy: Følg meg på <a href="http://www.facebook.com/pages/Snekring-og-verktoy/111152162283036?v=wall">Facebook</a> og diskuter <a href="http://verktoy.klikk.no/verktoy/">verktøy</a> og <a href="http://verktoy.klikk.no/prosjekter/">prosjekter i Verktøyforumet.</a> </em> </p> <p> <strong>Les også:</strong> </p> <p> <a href="http://www.klikk.no/bolig/bonytt/article699058.ece">Slik får du ut skrua når sporet er ødelagt</a> </p> <p> <a href="www.klikk.no/bolig/bonytt/article501196.ece">Slik lagrer du ved riktig</a> </p> <p> <a href="www.klikk.no/hvordantv/reise/friluftsliv/article357897.ece">Slik tenner du et bål</a> <a href="www.klikk.no/bolig/bonytt/article501196.ece"/> </p> <p> <a href="http://www.klikk.no/bolig/bonytt/article620129.ece">Slik fyrer du riktig</a> </p> </div>

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning