SÆRE SEVERDIGHETER:

Verdens «høyeste» toaletter

Noen av verdens høyeste severdige toaletter ligger en dagsmarsj unna, mens andre er lett tilgjengelig høyt oppe.

Taipei 101 Tårnet på Taiwan. Det rager over en halv kilometer opp i lufta.
Taipei 101 Tårnet på Taiwan. Det rager over en halv kilometer opp i lufta. Foto: Foto: Scanpix/AP
Publisert Oppdatert

Toalettdesign er dødens seriøst, og det er ikke bare enkelt å utvikle toalettløsninger for steder høyt der oppe.

Her tar vi deg med på en uhøytidelig reise til de ti toalettfasilitetene som rager aller høyest. Listen er hentet fra nettstedet About.com.

10.-plass:

Stratosphere Towers i Las Vegas kan smykke seg med tittelen verdens høyestliggende fornøyelsespark.
Stratosphere Towers i Las Vegas kan smykke seg med tittelen verdens høyestliggende fornøyelsespark. Foto: Foto: Stella Picture/Jeff Rayner

Stratosphere Tower, Las Vegas

På toppen av denne skyskraperen i gamblingbyen finnes det også toaletter, men også andre fornøyelser. Tårnet rager nesten 366 meter opp i lufta, så her vil neppe rørleggeren ha noe å utsette på fallet. Og har du lyst så kan du kjøre en sinnsyk karusell som lar deg sveve fritt over Las Vegas-stripa.

9.-plass:

Taipei 101 Tower, Taiwan

Taipei 101 Tårnet på Taiwan. Det rager over en halv kilometer opp i lufta.
Taipei 101 Tårnet på Taiwan. Det rager over en halv kilometer opp i lufta. Foto: Foto: Scanpix/AP

Dette er faktisk en av verdens høyeste bygninger. Den rager 508 meter over bakken, men byggets spir gjør sitt til at høyden oppnås ganske lett. Om det tårner seg opp, og du skjønner at du ikke klarer å holde deg til du kommer ned igjen, finner du toaletter i 89.etasje, 382,2 meter opp i høyden. Ikke verst.

8.-plass:

Sears Tower, Chicago, USA

Skyll ned med stolthet, heter det her. I dette tårnet, som også er blant verdens høyeste, finner du toalettene på The Skydeck. Det ligger 103 etasjer og 412 meter over bakken. Men det finnes toaletter som er mye høyere opp enn dette.

The Sears Tower i Chicago. Her kan du gå på toalettet 412 meter over bakken.
The Sears Tower i Chicago. Her kan du gå på toalettet 412 meter over bakken. Foto: Foto: Scanpix/AP

7.-plass:

Mount Daisen, Japan

Pust, pes! Du må klatre 1.729 meter over havet for å komme på do på dette fjellet, som ikke bare er et fjell foruten at det er en vulkan. Japanerne lar deg til gjengjeld fritt velge mellom to miljøvennlige toaletter. Å bygge disse fasilitetene krevde både ingeniørkunst og i overkant av 3,4 millioner kroner. Er det ett for herrer og ett for kvinner tro?

6.-plass:

Heavenly Gondola, South Lake Tahoe, California

Heavenly Mountain Resort i South Lake Tahoe kan du kjøre taubane til observasjonsdekket hvor toalettene er plassert mer enn 2.743 meter opp i høyden. Om du skulle finne på å høydeskrekk, og ikke tør å kjøre i gondol, så er det bare å gjøre det klar for en røff fottur. Her skal det nemlig ikke finnes så mye som et trappetrinn. Og så er det jo kjekt om du klarer å holde deg til du er på høyden da. Det er jo ganske langt å gå for å gjøre sitt fornødne.

5.-plass:

Onizuka Center på Mauna Kea, Hawaii

Nå begynne det å bli høyt. Senteret for internasjonal astronomi ligger på 2800 meter og toppen rager mer enn 3962 meter opp i været. Tar du en rast i besøksgalleriet, kan du legge gjødsle eller vanne 4.159 meter over havet. Om man endrer litt på høydemålskriteriene så er Mauna Kea verdens høyeste fjell målt fra bunnen av havet til toppen. Og gjør man det, så kan du slå deg på brystet med å ha vært på do nesten 10.000 meter oppe - om du drar dit.

4.-plass:

Haleakala Visitor Center, Maui, Hawaii

Og når du først er i området, kan du jo også legge et toalettbesøk til Haleakala-senteret på Maui. Her finnes fasiliteter for trengende 2.956 meter over havet.

3.-plass :

Pikes Peak, Colorado

Souvenirfella, eller gavebutikken om du vil, i Summit House på Pikes Peak i Colorado Springs i USA befinner seg omtrent 4.300 meter over havet. Og her finnes det visstnok også rene og pene toaletter, som bare venter på fornødne turister.

2.-plass:

Mont Blanc, de franske alpene

Overvinn legendefjellet Mont Blanc , og finn frelse i toaletter laget av Ecosphère Technologies. Det franske selskapet har spesialisert seg på tørrklosetter for ekstreme forhold. Med en høyde på 4.630 meter er toalettene de høyest ragende møkkatronene å oppdrive i Europa. De er også de høyest plasserte tørrklosettene på kloden. Nok en grunn til å bestige Mont Blanc, altså.

1.-plass:

Flyvende toaletter

Om du har lest hele artikkelen uten å pønske ut vinneren, så er du tilgitt. Det er jo så åpenbart at det er nesten usynlig. Har du noen gang fløyet en lengre strekning, er mulighetene store for at du har benyttet deg av toalettet som er høyest oppe av alle i hele verden. De fleste kommersielle flyselskaper sender maskinene sine mellom 9- og 14.000 meter over havet.

Og hva om du er en astronaut? The sky is the limit. Astronauter må jo de også.

Les flere reisesaker her

Har du andre høytstående toalettopplevelser å dele? Skriv i kommentarfeltet!

Toalettet du finner ombord i Airbus A3180 Elite er det slett ikke mye å utsette på.
Toalettet du finner ombord i Airbus A3180 Elite er det slett ikke mye å utsette på. Foto: CHRISTIAN CHARISIUS

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning