Vedlikeholdsfritt gjerde

Guide til vedlikeholdsfrie gjerder

Har du hørt om PVC og aluminiumsgjerder? De kan muligens være løsningen dersom du ønsker vedlikeholdsfrie gjerder.

VEDLIKEHOLDSFRITT GJERDE: Ser du forskjellen på gjerdet i front og det bak? Gjerdet i front er produsert i PVC og er vedlikeholdsfritt.
VEDLIKEHOLDSFRITT GJERDE: Ser du forskjellen på gjerdet i front og det bak? Gjerdet i front er produsert i PVC og er vedlikeholdsfritt. Foto: Foto: Vindex
Publisert Oppdatert

Avhengig av hva du har behandlet gjerdet ditt med, risikerer du å måtte male eller beise det så ofte som hvert fjerde eller femte år. Løsningen kan være å sette opp et vedlikeholdsfritt gjerde.

De ser ut som tradisjonelle gjerder i tre, men er hovedsakelig laget av PVC eller aluminium. Disse gjerdene trenger ikke annet vedlikehold enn jevnlige rengjøringer med høyttrykksspyler.

Les også: Vil du bygge ditt eget gjerde?

PVC-gjerder

- PVC-gjerder er enklere å sette opp enn tradisjonelle stakittgjerder, og de trenger ikke annet vedlikehold enn at de må høyttrykksspyles med jevne mellomrom, sier produksjonsleder hos Vindex AS, Ståle Hagen.

I utgangspunktet leveres gjerdene i standardstørrelser, men de kan fås spesialtilpassende, og uten at det nødvendigvis blir dyrere. Meterprisen for et stakittgjerde i PVC ligger på knappe 400 kroner og oppover.

Leverandører : vedlikeholdsfrie gjerder

- http://vindex.no
- http://norgesgjerde.no
- http://eurowind.no
- http://sorlandsgjerde.no

Aluminiumsgjerder

Petter Wendelborg hos Alu-Valla hevder at de første aluminiumsgjerdene han satte opp for 34 år siden, fortsatt står like pene.

- Det eneste man trenger å gjøre er å høytrykksspyle når det er nødvendig, og så følger det med en flaske for påføring der hvor det oppstår hakk, sier han.

Meterprisoen for aluminiumsgjerder ligger for øvrig på rundt 1700 kroner.

Les også: Slik bygger du trappen til inngangspartiet

Holdbarhet på vedlikeholdsfritt gjerde

Det er naturligvis helt avgjørende at produkter som skal stå ute i det norske klimaet år etter år, har god nok holdbarhet.

- Dersom aluminiumsprofilene har vært gjennom en profesjonell forbehandling, vil pulverlakkert aluminium kunne stå i årevis i all slags vær, sier Merete Hallenstvet i Hydro Aluminium i Holmestrand.

Hun understreker at det er helt avgjørende for resultatet at pulverlakken inneholder polyester eller tilsvarende kvaliteter, og at du derfor bør spørre forhandleren om hvilken pulverlakk som er brukt. Hvorvidt gjelder PVC-gjerder, forklarer Jørn Sundbø i teknisk kundeservice hos INEOS at det mest avgjørende med denne type gjerde er at PVC-en er tilsatt råstoffer som gir godt nok slagfasthet i blant annet lave temperaturer.

- PVC-gjerde er et forholdsvis nytt produkt i Norge, men tar vi utgangspunkt i vinduer som er produsert i PVC og brukt i Norge, så skal værbestandigheten for denne typen produkter være god, så lenge PVC-en er tilsatt riktige råstoffer, forklarer Sundbø.

Miljørådgiver Brita Haneberg i Grønn Hverdag legger til at PVC er laget av ikke-fornybart råstoff og at det dermed er tungt nedbrytbart.

- Dette er en miljøproblematisk plasttype som vi mener man bør begrense bruken av, sier hun.

ALUMINIUMSGJERDE: Vedlikeholdsfrie gjerder leveres også i pulverlakkert aluminium, som dette stakittgjerdet.
ALUMINIUMSGJERDE: Vedlikeholdsfrie gjerder leveres også i pulverlakkert aluminium, som dette stakittgjerdet. Foto: FOTO: Alu-Valla
PVC-GJERDE: PVC-gjerdene kan se helt like ut som de tradisjonelle stakittgjerdene, minus vedlikeholdet.
PVC-GJERDE: PVC-gjerdene kan se helt like ut som de tradisjonelle stakittgjerdene, minus vedlikeholdet. Foto: Foto: Vindex
VARIASJONER: PVC- og aluminiumsgjerder leveres i mange ulike varianter.
VARIASJONER: PVC- og aluminiumsgjerder leveres i mange ulike varianter. Foto: Foto: Norgesgjerde

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning