vaske persienner

Slik vasker du persiennene

Alt du trenger til å rengjøre persiennene dine er faktisk en sokk og litt såpevann.

VASKE PERSIENNER: En persienne er fin til å skjerme for lys og innsyn, men samler fort mye støv.
VASKE PERSIENNER: En persienne er fin til å skjerme for lys og innsyn, men samler fort mye støv. Foto: Gro Strømsheim
Publisert Oppdatert

Mange liker å ha persienner i huset for å skjerme for lys og innsyn. Men i tillegg til å skjerme er persienner ofte veldig flinke til å samle støv.

Mange glemmer dem i den vanlig husvasken og hvis du venter helt til du skal vaske vinduene, er de ikke så enkle å få rene igjen.

Else Liv Hagesæther har skrevet flere bøker om rengjøring, blant annet «Rent, enkelt og greit». Hun understreker at du sparer deg for mye jobb hvis du rengjør persiennene ofte, ikke utsett jobben til den blir uoverkommelig.

- Det går fint an å bruke støvsugeren på persiennene, gjør det når du likevel skal støvsuge huset. Lukk dem først helt og snu dem så helt over på motsatt side og husk å bruke et munnstykke med myk børste, sier Hagesæther til klikk.no.

Tørk støvet med børste

PERSIENNEBØRSTE: Dette er ekspertene foretrukne verktøy for å få persiennene rene.
PERSIENNEBØRSTE: Dette er ekspertene foretrukne verktøy for å få persiennene rene. Foto: KID Interiør

Princess-butikkene selger mange ulike persienner og mener det er best å bruke en persiennebørste når støvlaget har blitt for tykt.

TØRK MED HÅNDEN: Flere interiørbutikker selger slike mikrofiberhansker, som gjør det lettere å tørke av persiennen.
TØRK MED HÅNDEN: Flere interiørbutikker selger slike mikrofiberhansker, som gjør det lettere å tørke av persiennen. Foto: KID Interiør

- Vi anbefaler at man bruker en persiennebørste til å tørke av støvet, sier innkjøper Bitta Andersen til klikk.no.

Mange interiørbutikker selger slike persiennebørster. Kid interiør har også mikrofibervanter som er beregnet på å bruke til å tørke støv av persiennene.

Lilleborg produserer vaskemidler av alle slag, men til persienner anbefaler de å tørke av mest mulig støv før du begynner å vaske.

- Grunnen til det er at med en gang man tilfører fuktighet så vil støvet klumpe seg og det blir svært vanskelig å få et pent resultat. Det beste er å gå over med en mikrofiberstøvklut, sier Malin Skaar, leder for forbrukerservice i Lilleborg til klikk.no.

Les også: Har du fått blekk, blod, stearin eller rødvin på teppet?

Vask persiennen med en sokk

Men hvis du har forsømt persiennen i lang tid, eller du har persienner på kjøkkenet som har blitt fulle av fett, kan det være nødvendig med en vask.

- Selv bruker jeg vanter av mikrofiber, det aller enkleste er å ta på seg to vanter, dyppe i lunket vann med for eksempel Zalo og så enkelt tørke av én og én lamell, sier Hagesæther.

MORSOMT TIPS: Tre en gammel sokk på hånden og bruk den til å tørke av støvet på persiennen.
MORSOMT TIPS: Tre en gammel sokk på hånden og bruk den til å tørke av støvet på persiennen. Foto: Gro Strømsheim

Hvis du ikke finner slike mikrofibervanter, kan du også tre to rene sokker på hendene, bruk den ene fuktig med såpevann til å vaske og tørk av med den andre.

Les også: Slik får du det rent mellom flisene

Ikke spyl persiennene

På en rekke diskusjonsfora på nettet er det mange som sier de pleier å spyle persiennene i dusjen for så å henge dem opp til tørk. Else Liv Hagesæther mener det er unødvendig mye jobb og at de andre metodene virker bedre.

Princessgruppen anbefaler ikke å dusje hele persiennen. De ber folk gå mer forsiktig til verks.

- Hvis man vil vaske den er det best å lukke persiennen, spraye på såpevann og så tørke av med en fuktig klut. Man bør ikke dyppe persiennen i vann, fordi det er mange deler som vil kunne ruste dersom de blir liggende i vann, og som man ikke klarer å få tørket, sier Bitta Andersen.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning