terrassebeis og terrasseolje

Alt du bør vite om terrassebeis og terrasseolje

Ofte stilte spørsmål og oppskriften på hvordan du behandler terrassegulvet.

BEISE ELLER OLJE TERRASSE: Alt du trenger å vite før du beiser eller oljer terrassen, samt hvordan du påfører. Foto: Gettyimages.com.
BEISE ELLER OLJE TERRASSE: Alt du trenger å vite før du beiser eller oljer terrassen, samt hvordan du påfører. Foto: Gettyimages.com.
Publisert Oppdatert

For å holde terrassebordene finest lengst mulig bør man fra tid til annen sette av tid til å behandle den. Ifølge avdelingsleder ved Byggern Stavset, Adrian Sve, bør man på nytt treverk og treverk som skal behandles med samme farge terrassebeis, vaske grundig med terrassevask før behandling.

- Vær oppmerksom på at tidligere fargebehandlet treverk som blir påført samme farge som tidligere vil få et mørkere resultat for hver behandling. Om man vil ha nøyaktig samme fargeutseende hver gang, må man rense terrassen hver gang også, sier han.

Dersom du ønsker en annen overflatebehandling eller farge, må du bruke terrasserens før ny behandling.

Generelle tips

- Terrassebeis vil trekke ulikt inn i treverket rundt kvister og mykere deler av treet. Dette gir et vakkert spill i fargene, men vil slites raskere der det er manglende inntrengning i treverket.

- Unngå påføring i fuktig vær og ved lave temperaturer. Beisen må være tørr før den utsettes for fukt. Lav temperatur, høy luftfuktighet og beis som danner tykk film på overflaten, vil forlenge tørketiden betydelig.

- Husk at det om våren og høsten ofte kan være lav nattetemperatur med duggfall. Sjekk at det ikke er meldt regnvær det første døgnet etter påføring.

Kilde: Kristian Sæther, brand manager i Jotun

- Dette gjør man for å fjerne gammel olje, beis og farge. Følg bruksanvisningen på terrasserensproduktet du har kjøpt. Terrassevask er også nødvendig for å vaske bort alt av rens, sier Sve.

Steg 1: Rens og skrubb

Fukt terrassen, påfør terrasserens og la virke i cirka 30 minutter. Ikke la terrassen tørke med rensen på, da dette vil gi merker. En perfekt dag å rense terrassen på er en dag hvor det er overskyet. Regner det litt har ikke dette noe å si - det som er viktig er at rensen ikke tørker på treverket.

Etter at rensen har virket etter produsentens anvisning må terrassen skrubbes godt for å få bort tidligere behandlinger. Bruk gjerne en terrasseskrubb med skaft så du slipper å skrubbe på knærne. Skrubb terrassen for å fjerne skitt og gammel beis.

Les også: Slik bygger du en trapp til terrassen

Steg 2: Vask terrassen

KLAR FOR BRUK: En fin og klargjort terrasse gjør det å sitte ute på terrassen og nyte solen til en enda bedre opplevelse.
KLAR FOR BRUK: En fin og klargjort terrasse gjør det å sitte ute på terrassen og nyte solen til en enda bedre opplevelse. Foto: FOTO: Thinkstock

Rensen er etsende, så du må vaske terrassen riktig. Bruk terrassevasker med roterende børste, som de fleste høytrykksspylere blir levert med. Eventuelt kan du bruke skrubb og hageslange - dette fungerer også utmerket.

Skyll veldig godt med mye vann. Noen terrasserens og fornyerprodusenter anbefaler også å vaske med rens etter fornyer for å få et enda lysere resultat.

Ikke bruk høytrykksspyler uten terrassevaskbørste, da dette vil flise opp og ødelegge treverket om man er uforsiktig.

Steg 4: Terrassebeis eller terrasseolje

Vent så til terrassen er tørr igjen - først da kan du begynne å beise eller olje terrassen. Vær helt sikker på at den er tørr før du starter, hvis ikke kan du ende opp med et mindre pent resultat. Vær også sikker på at det ikke vil regne det neste døgnet etter påføring, da dette vil ødelegge behandlingen. Hvis det kommer en uventet regnskur, dekk over terrassen med en presenning. Den bør imidlertid ikke ligge direkte på terrassebordene, så her må du være kreativ.

Det lønner seg ikke å behandle terrassen i stekende solskinn heller, da beisen kan tørke inn før den rekker å trekke inn i treverket. Da får du ikke beskyttet treverket, og du får en filmdannelse som vil sprekke opp og flasse av innen kort tid. Ikke bør det være for kaldt heller; da tar det lang tid for behandlingen å tørke og andre faktorer som sol, regn og støv kan ødelegge behandlingen.

Les også: Guide til vedlikeholdsfrie terrassebord

Beis eller olje terrassen enten ved å bruke kost eller rull. Det som ofte er best, både for påføringen og deg selv, er å bruke et forlengerskaft. Påfør behandlingen på cirka to bord i bredden, og avhengig av hvor lang terrassen er kan du påføre behandlingen på hele lengden. Når du har gjort dette går du tilbake til der du startet for å se over om beisen har trukket inn i treverket - dette er særlig viktig ved bruk av beis.

Har det ikke trukket inn må du tørke av overskytende med en lofri klut, eventuelt ved å bruke terrassebeisrull som kan låses. Dra den låste rullen over de påførte terrassebordene fra start til slutt, fo rå få fjernet det som ikke har trukket inn i treverket.

Sistnevnte er for å forhindre filmdannelse av beisen, som vil sprekke opp og flasse av i løpet av kort tid. Fortsett slik til hele terrassen er ferdig behandlet.

Kilde til fremgangsmåte: Adrian Sve, avdelingsleder ved Byggern Stavset og Martin Skogstad, salgsleder hos Maxbo Stormarked Vækerø.

Les også: Velg riktig utebelysning til din uteplass

Svar på spørsmål om terrassebeis og terrasseolje

Trenger jeg legge flere lag?

- De fleste terrassebeiser trenger kun ett strøk. Det er også ved ett strøk du oppnår ønsket farge. Vær klar over at fargene kan få forskjellige nyanser i forhold til det du først har sett for deg, alt etter hvor god forbehandling man har gjort, sier Sve.

Han legger til at du med gammelt treverk ikke kan forvente at det blir som nytt etter en runde med beisen, men mindre du pusser det godt ned. Gjør du det, blir det mest sannsynlig en noe mørkere fargenyanse enn det du først så for deg.

Når bør jeg olje terrassen?

Som nevnt i fremgangsmåten over bør du unngå å gjøre det i sterkt solskinn, fordi beisen kan overflatetørke før den rekker å trekke seg inn i treverket.

- Det må være over ti grader varmt og det må ikke være utsikt til regn de neste dagene, sier salgsleder Martin Skogstad fra Maxbo Stormarked Vækerø.

Ifølge Sve er en overskyet, mild sommerdag det perfekte været og årstiden.

- Da blir ikke behandlingen påvirket av sol og høy temperatur. Det kan med hell beises og oljes fra tidlig vår til tidlig høst, alt etter hvordan vær og temperatur det er, tipser han.

Hvor ofte bør jeg beise terrassen?

Sve mener hvor ofte du bør gjøre det avhenger veldig etter utførelse av behandling og forarbeid, og været er den største faktoren for hvor lenge behandlingen holder.

- Det er ikke uvanlig at terrasser i blant annet Bergen må behandles hvert år på grunn av været. Det vanlige er at en behandling varer fra en til tre år på bakgrunn av nevnte faktorer. Oljebehandlinger kan i noen tilfeller måtte påføres flere ganger per sesong for god nok bevaring av treverk og utseende, sier han.

Les også: Slik bygger du en levegg til terrassen

Når kan jeg bruke terrassen etter påføring?

Også dette er avhengig av været og temperaturen.

- Ved et normalt sommerdøgn, med rundt 20 graders temperatur, så kan terrassen være brukstørr mellom 18-24 timer etter behandling. Ved oljebehandling ville vi ventet til cirka 24 timer etter, for å være på den sikre siden, tipser Sve.

- Fra oppstart vask til første grill på ny flott terrasse kan variere fra to dager til flere. Alt er avhengig av tørk på vasken og tørk av beisen, sier Skogstad.

Tips: Les grundig gjennom hva produsent skriver angående bruk av produktet du kjøper, det være seg terrassevask, terrasserens, treolje, terrassebeis og lignende.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning