stable ved

- Ved ødelegges på én bestemt side av huset

Sjekk hvor du bør stable den.

STABLE VED: Pass på at du plasserer vedstabelen på et sted der veden tørker godt.
STABLE VED: Pass på at du plasserer vedstabelen på et sted der veden tørker godt. Foto: Crestock
Publisert Oppdatert

Vedprodusent Espen Aavangen har følgende tips til hvordan du best stabler veden din:

- Vedkubbene må ikke være for tjukke. Er de mer enn fem til seks cm i diameter, må du kløyve dem før du stabler, slik at de blir gjennomtørre til du skal fyre med dem, sier han til Klikk.no.

Og ifølge Aavangen utgjør stedet du stabler veden på stor forskjell for hvor godt den holder seg.

Her har du de største fyringstabbene

Ikke gjør dette

- Det verste du kan gjøre er å stable veden mot en vegg på nordsiden av huset. Vender nordsiden av huset mot en tett skog, er det enda verre. Da får ikke veden nok luft til å tørke, og den vil mugne i løpet av kort tid. Velg derfor heller en sydvendt vegg å stable mot. Legg plast mot bakken og en palle oppå plasten.

- På pallen stabler du veden. Og med mindre det striregner mange dager i strekk, skal du ikke dekke til vedstabelen før i juli, da veden er tørr. Dekk så toppen av stabelen med plast og la sidene få luft fortsatt, sier Aavangen.

Det er nå du burde vaske peisen

Skaff veden tidlig på året

Vedstablingen bør dessuten helst foregå i årets første seks måneder.

- Veden tørker best på våren, frem til juni. Har du ved som er kløyd opp senere enn juni, kan det være at den ikke rekker å bli tørr nok til at den kan brukes når kulda setter inn, sier Aavangen.

Ifølge nettsiden til Jøtul, produsent av støpejernsildsteder, er det også viktig at veden kappes i korte lengder før den stables. Slik tørker den best.

Tørr ved kjennes lett igjen på markante tørkesprekker i vedkubbene.

Men for å sjekke om de virkelig er tørre nok, kan du ifølge Jøtul slå kubbene mot hverandre og høre etter en "syngende" lyd.

Alternativt kan du legge en vedkubbe i en tett plastpose i et varmt rom. Oppstår det dugg på innsiden av posen, er veden for fuktig.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning