sprekk i grunnmur

Slike sprekker i grunnmuren reparerer du på egenhånd

Eksperten gir deg fremgangsmåten trinn for trinn.

SPREKK I GRUNNMUR: Mange sprekker i grunnmuren kan du reparere på egenhånd.
SPREKK I GRUNNMUR: Mange sprekker i grunnmuren kan du reparere på egenhånd. Foto: Illustrasjonsfoto: Colourbox
Publisert Oppdatert

Skjemmende sprekker i grunnmuren kan man ofte reparere selv, og byggevareforretningene selger ulike mørtler som er beregnet til mur. Men, det er lurt å være ydmyk. Dersom sprekken er omfattende eller går dypt ned under bakkeplan, er det oftest lurere å ringe etter en fagperson.

- Mer beskjedne sprekker på overflaten kan man som oftest reparere selv. En mulig test for å sjekke om sprekken er av mer alvorlig karakter, er å legge en gipsplombe eller en gipsklump over sprekken og la den være der over tid. Hvis gipsen også sprekker opp, er det en indikasjon på at det er bevegelse i muren; da kan skaden være mer alvorlig, sier teknisk sjef i Weber Norge, Ole Fredrik Fodnes.

Les også: Slik maler du grunnmuren

Reparere sprekk i grunnmur

Mindre alvorlige sprekker i grunnmuren kan du altså få orden på selv. Fodnes poengterer at det er viktig at du bruker samme type mørtel som den som er på muren allerede, og at du eventuelt kan ta med en prøve til butikken slik at de kan hjelpe deg å finne rett type.

1. Først må du fjerne alt løst puss, skitt og maling i området og rengjøre det. Vær forsiktig med vannet, og ikke bruk for mye.

2. Skjær så sprekken opp, skrått inn fra begge sider, slik at det dannes et V-spor. Dybden bør være på cirka 15 millimeter.

3. Ny mørtel trekkes på i sporet, og igjen; husk at mørtelen må være tilpasset den som er der fra før.

4. Mal eller puss over hele flaten til slutt. Det er viktig at du bruker maling som er tilpasset mur og som lar fuktigheten slippe ut.

Dersom deler av den gamle murpussen har begynt å skalle av og falle ned, gjelder samme fremgangsmåte. Hogg vekk alt som er løst og smør på med en ny, egnet mørtel.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning