Pusse opp:

Slik unngår du tørr sparkel

Tørr sparkel er aldri morsomt å oppdage. Enten den er i spannet eller i tuben.

BRUK FOTEN: Klem ut sparkelen med foten.

BRUK FOTEN: Klem ut sparkelen med foten. Foto: Foto. Øivind Lie

Publisert Oppdatert

Har du planer om å sparkle gipsplater du nettopp har satt opp, eller bare sparkle noen hakk i veggen før et malingsstrøk? Og så oppdager du at sparkeltuben du brukte forrige gang er helt knallhard?

Det er på sparklingen du virkelig skiller amatøren fra proffen. Å gjøre dette riktig, er selve forutsetningen for å få et perfekt resultat på malejobben.

Og da gjelder det blant annet å lagre sparkelmassen riktig, slik at den er klar for oppgaven neste gang du åpner tuben eller lokket.

Få ut lufta

Sparkel trenger luft for å tørke. Blir det stående luft i tuben, enten ute ved korken eller lenger inn, tørker sparkelen.

- Det er to ting du må passe på. Klemme fra baksiden, akkurat som på kaviartuben, og i tillegg må du passe på at det ikke er luft i tuben når du setter på korken, forklarer Svein Nedberg Hansen til klikk.no. Han er malermester i utprøvningsavdelingen hos Jotun.

Legg tuben på gulvet

- Jeg har tuben liggende på gulvet, også mens jeg sparkler. Da klemmer jeg ut massen med foten, samtidig som jeg har hendene fri til sparklingen. Når jeg er ferdig klemmer jeg massen frem i åpningen og skrur på korken, forklarer Nedberg Hansen.

LUFT I TUBEN: Ikke skru på korken nå.

LUFT I TUBEN: Ikke skru på korken nå. Foto: Foto: Øivind Lie

KLEM UT: Klem sparkelen helt ut i åpningen og sett på korken. Da er det ikke luft i tuben.

KLEM UT: Klem sparkelen helt ut i åpningen og sett på korken. Da er det ikke luft i tuben. Foto: Foto: Øivind Lie

Sparkel i spann

Har du sparkel i spann tørker massen langs veggene på bøtta fort, og detter ned i den våte sparkelen. Da hjelper det ikke om du gjør alt riktig. Tørre biter i sparkelmassen gjør det umulig å få et bra resultat.

- Dra av sparkelen rundt kanten før du setter på lokket. Gjerne med en myk smørekniv eller slikkepott, beskriver Nedberg Hansen.

Få med deg mer om snekring og verktøy: Følg meg på Facebook og besøk Verktøyforumet.

</p> <p> <strong>Les også:</strong> </p> <p> <a href="http://verktoy.klikk.no/verktoy/sporsmal-svar-verktoy-t223.html">Her kan du spørre om oppussing</a> </p> <p> <a href="http://www.klikk.no/bolig/bonytt/article643532.ece">Slik monterer du gipsplater</a> </p> <p> <a href="http://www.klikk.no/bolig/bonytt/article633489.ece">Slik maler du uten tape</a> </p> </div>

DRA AV: Fjern all sparkelen langs veggene på spannet.

DRA AV: Fjern all sparkelen langs veggene på spannet. Foto: Foto: Øivind Lie

Med kommersielt innhold
Med kommersielt innhold

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning