Slik maler du huset

Slik maler du huset: Sluttbehandling

Her lærer malermester Jens Petter Lunde deg hvordan du maler huset utvendig. Vi har delt det opp i fire videoer, og denne viser hvordan du maler.

Publisert Oppdatert

Dette trenger du når du skal male:

  • Utendørspensel
  • Mindre flat pensel
  • ev. utendørs rulle
  • forlengerskaft

Du kan skrive ut denne artikkelen ved å klikke på printsymbolet nederst på siden.

Les også:

Enkelt å velge farge på huset

Nordmenn velger tradisjonelle husfarger

1. Beregning

Produsentene anbefaler forbruk i kvadratmeter per liter. Vanligvis ligger forbruket et sted mellom åtte og tolv kvadratmeter per liter. Dette angis på emballasjen.

Mål opp husets vegger, og bruk to-gangen. La oss si at veggene totalt måler 120 kvadratmeter. Med to strøk skal du da male en flate på 240 kvadratmeter. Med et forbruk på ti kvadratmeter per liter får du 240:10, altså har du behov for 24 liter maling.

Bruk samme beregningsmetode for vinduer, dører, takbord og vindskier. De har større flater enn mange tror.

2. Grunning

Nytt treverk skal alltid grunnes om det skal males. Skal det beises anses beisen som grunning god nok. På tidligere malt underlag er det ikke nødvendig med grunning, men preparering av eksisterende maling. Vi snakker om vask, lett pussing med sandpapir eller stålbørste. Bruker du hybridmaling sier produsentene av disse malingene at den kan males rett på bart treverk, men den bør tynnes litt for at den skal feste godt til underlaget. Det som er viktig uansett er at den umalte veggen bør børstes godt før behandling.

3. Endeved

I ubehandlet endeved vil vann og annen fuktighet kunne suges 15-20 centimeter opp i bordene. Det kan skje selv om panelet er skåret skrått, slik at det har dryppnese. Derfor er det viktig å mette godt både med grunning og maling.

4. Påføring

Det første strøket strykes litt tørt, det vil si at du jobber malingen inn slik at du kjenner at penselen har friksjon mot underlaget. Da får du god forankring til grunningsstrøket.

Bruk gjerne to pensler, en skikkelig utendørspensel til å male med, og en mindre, flat pensel til å rense den store med. Husk at jo billigere pensler du kjøper, jo oftere må du dyppe.

Bruker du vannløselig maling, pass på å sette penslene i vann når du tar pause.

5. værforhold

Ideelt malevær er overskyet, 16 grader og uten regn. Det går greit å male når det er sol og, så lenge du holder deg unna solveggen. Temperaturmessig går det greit helt ned til ca 8 grader, og det går fint med oppimot 22-23 grader så lenge du står i skyggen. Tåke og fuktig luft derimot er ikke gunstig når du skal gjøre malingsjobben.

Foto: Tamara Kulikova

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning