Dørmatter og skobørster

Slik holder du gangen ren

Med skikkelige dørmatter unngår du at møkkete snøslaps og våte vintersko skitner til gulvet i entreen.

PRAKTISK: Denne er kanskje ikke så pen, men skobørster der du kan børste av én og én sko er utrolig praktisk nå på vinteren. Slike finnes også i mange utgaver. Denne kommer fra AJ Produkter og koster kr 295.

PRAKTISK: Denne er kanskje ikke så pen, men skobørster der du kan børste av én og én sko er utrolig praktisk nå på vinteren. Slike finnes også i mange utgaver. Denne kommer fra AJ Produkter og koster kr 295. Foto: Foto: Produsenten

Publisert Oppdatert

Vinteren bringer med seg snøslaps inn. Rester av salt, strøsand og annen dritt fester seg under skoene og havner til slutt inne i boligen.

Da er det fint å få tips som gjør rengjøringen enklere.

Eller du kan gå til innkjøp av en god dørmatte som samler opp skitten før den havner lengre inn i boligen.

- Velg praktiske løsninger for gangen på denne tiden av året, råder interiørdesigner Signe Schineller.

- Det er viktig å velge en dørmatte som kommer til i sporene under vinterskoene.

Gå for kvalitet

Dørmatter kommer i alle former, farger og fasonger.

Men når det gjelder å få kraftige vintersko fri for møkk og snø, er det lurt å gå for en solid og stor matte av god kvalitet.

LEKKER: Denne solide dørmatten er bygget litt opp, slik at det som børstes av skoene samles opp under den. Ramme i tre og aluminium, samt svarte nylonbørster gir den ekslusivt preg. Finnes i forskjellige størrelser, fra kr 2850, Mattershop.dk.

LEKKER: Denne solide dørmatten er bygget litt opp, slik at det som børstes av skoene samles opp under den. Ramme i tre og aluminium, samt svarte nylonbørster gir den ekslusivt preg. Finnes i forskjellige størrelser, fra kr 2850, Mattershop.dk. Foto: Foto: Produsenten

Utenfor inngangsdøren kan du gjerne velge en kraftig matte som er litt høy, slik at skitten samles i den. Da er det enkelt å tømme og rengjøre den med jevne mellomrom.

SAMLE SKITTEN: Stor, svart gummimatte med hull som effektivt samler rusk og rask. Enkel å rengjøre med jevne mellomrom. Disse finnes i mange varianter. Denne kommer fra AJ Produkter.

SAMLE SKITTEN: Stor, svart gummimatte med hull som effektivt samler rusk og rask. Enkel å rengjøre med jevne mellomrom. Disse finnes i mange varianter. Denne kommer fra AJ Produkter. Foto: FOTO: Produsenten

Materialvalg viktig

Vær også bevisst på hvilket materiale den er laget av. Matter som er lette å få rene er å foretrekke på vinteren.

- Jeg styrer unna kokosmatter fordi de ofte er så harde og robuste at de ikke kommer til i de grove sålene på vintersko, sier Schineller.

Interiørdesigneren har også et annet tips.

- Skobørster som står utenfor inngangsdøra, der du kan børste av én og én sko, er et smart valg.

Du slipper å vaske

PRAKTISK: Skobørster der du kan børste av én og én sko er utrolig praktisk. Disse finnes også i mange utgaver

PRAKTISK: Skobørster der du kan børste av én og én sko er utrolig praktisk. Disse finnes også i mange utgaver Foto: FOTO: Produsentene

Inne i gangen kan det være lurt å legge ut noen store matter som kan samle opp fuktigheten når snøslapset på skoene smelter.

PÅ RULL: Du kan bestille entrématter i egendefinerte størrelser, slik at de passer perfekt inn i gangen din. Dette er en spagettimatte med vinylløkker som fanger skitten. Tett bakside sørger for at smuss og fuktighet ikke går gjennom til gulvene. Fra ca. kr 700 pr. meter, Malerinnen.no.

PÅ RULL: Du kan bestille entrématter i egendefinerte størrelser, slik at de passer perfekt inn i gangen din. Dette er en spagettimatte med vinylløkker som fanger skitten. Tett bakside sørger for at smuss og fuktighet ikke går gjennom til gulvene. Fra ca. kr 700 pr. meter, Malerinnen.no. Foto: Foto: Produsenten

Sørg for å velge matter som er tette, slik at fuktigheten ikke trekker igjennom og ned til gulvet.

Mattene støvsuges når de er tørre, eller rulles sammen og rengjøres i vaskemaskinen.

Hos mange produsenter som også leverer til butikker og lignende, kan du bestille matter i egendefinerte størrelser, slik at de passer perfekt til gulvet i entreen din.

Er du avansert, kan du lage en løsning i trappen som blant annet finnes utenfor mange barnehager.

Der ligger det en metallrist over en uthuling i trappen, slik at skitten detter ned på et oppsamlingsfat. Skitten fjerner du lett ved å dra ut fatet.

Les også:

Dette gulvet tåler nesten alt

EGET DESIGN: Du kan også bestille entrématter med trykk du velger selv. Disse er fuktabsorberende og kan maskinvaskes på 50 grader. Fra ca. kr 2800, Malerinnen.no.

EGET DESIGN: Du kan også bestille entrématter med trykk du velger selv. Disse er fuktabsorberende og kan maskinvaskes på 50 grader. Fra ca. kr 2800, Malerinnen.no. Foto: Foto: Produsenten

DEKK GULVET: Bruker du matter med god absorberingsevne på vinteren, slipper du å vaske gulvet annenhver dag. Disse kommer i forskjellige størrelser og farger, absorberer fuktighet lett og rengjøres enkelt i vaskemaskinen. Kr 475. AJ Produkter.

DEKK GULVET: Bruker du matter med god absorberingsevne på vinteren, slipper du å vaske gulvet annenhver dag. Disse kommer i forskjellige størrelser og farger, absorberer fuktighet lett og rengjøres enkelt i vaskemaskinen. Kr 475. AJ Produkter. Foto: Foto: Produsenten

Smarte løsninger som gir deg bedre plass

Slik får du en ryddig entré på lavbudsjett

Med kommersielt innhold
Med kommersielt innhold

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning