Matt parkett

Slik får du matt parkett til å skinne

Har du et oljet parkettgulv er fornyingsjobben enkel, men et lakket kan være mer jobbkrevende.

JEVNLIG VEDLIKEHOLD: Et flott parkettgulv krever jevnlig vedlikehold. Er det oljet, bør det vedlikeholdes minimum hvert år.
JEVNLIG VEDLIKEHOLD: Et flott parkettgulv krever jevnlig vedlikehold. Er det oljet, bør det vedlikeholdes minimum hvert år. Foto: FOTO: Ragnar Hartvig
Publisert Oppdatert

Begynner parkettgulvet ditt å tape glansen og se slitt ut? Da er sannsynligvis tiden inne for å friske det opp. Små riper kan enkelt fjernes ved hjelp av voksstifter, men dersom hele gulvet begynner å bære preg av lang bruk må det litt mer omfattende tiltak til.

- Hvor omfattende jobben blir, er helt avhengig av hva slags overflatebehandling du har, forklarer fagsjef hos Gulvspesialisten, Thomas Mohn, til bonytt.no.

- Har du et oljet parkettgulv holder det sannsynligvis med å olje det opp igjen, men er gulvet derimot lakket må du sannsynligvis slipe det, alternativt finens det også produkter som kan fornye lakken.

To typer oljer

Ifølge Trefokus finnes det to typer oljer til bruk på gulv: Det er vegetabilske og alkydoljer. De inneholder vanligvis white spirit som løsemiddel. I noen sammenhenger er naturlige løsemidler brukt, som blant annet citron- eller appelsinskal. Oljen tørker ved en fordampningsprosess.

"Oljene tørker ved at løsemidlene fordamper, og ved at bindemidlet reagerer med oksygen fra lufta, slik at man får en kjemisk herding. Ved denne reaksjonen utvikles det varme, noe som kan gi selvantennelse i filler som er brukt til å tørke opp søl. De må derfor uskadeliggjøres (Brennes eller legges i beholder for brannfarlig avfall). Oljene er formulert slik at de trenger godt inn i treet", skriver de på sin nettside.

Moderat slitestyrke

Parkettgulv som er oljet har ifølge Trefokus en moderat slitestyrke.

"Til gjengjeld er det forholdsvis enkelt å utføre flekkreparasjoner. Bestandighet mot væskesøl er ganske bra så lenge man ikke sliter ned til bart tre", skriver de.

Påføring med nal

Ifølge Mohn kan oppfriskingen av et oljet gulv skje med en gumminal.

- Men det er viktig å huske på at nalen ikke må farge av. Velg derfor en annen farge enn sort på gummien, hjerne hvit.

Påføringen må skje i mindre områder. Oljen skal deretter tørke i 20 minutter, og overskytende fjernes med en klut.

- Det er viktig at kluten ikke loer, så bruk gjerne en gammel t-skjorte av bomull. Og når gulvet er helt ferdig, skal det tørke i ett døgn før den kan brukes, utdyper Mohn, som understreker at det er viktig at overskytende olje tørkes opp, slik at man ikke får blanke flater. Et ferdig oljet gulv skal virke mettet og gi et matt utseende.

Påføring med maskin

Alternativet til påføring med nal er å bruke en maskin, som kan leies hos en byggvarehandel eller lignende.

- Det er viktig at man benytter en maskin som er egnet for formålet. Roterer den for hurtig, kan resultatet bli at oljen spruter utover, sier Mohn.

Slike maskiner leveres med forskjellig grovhet på padene som brukes. Dersom maskinen kun skal brukes til påføring, skal man bruke den fineste, som gjerne har en hvit farge.

- Når man bruker en slik maskin, er det viktig at man kun heller olje der hvor maskinen settes ned. Hell en liten dam på gulvet og sett maskinen rett opp på. For mye olje kan føre til spruting. Polér oljen utover gulvet og jobb det godt inn i parketten. La oljen også her trekke i ca 20 min, før man polérer gulvet «tørt» med lofri duk. Da legges duken under pad'en på maskinen.

Jevnlig vedlikehold

Dersom man har gjennomført et jevnlig vedlikehold med syklus på rundt ett år, vil det være tilstrekkelig med påføring av kun olje.

- Men dersom det har gått lenger tid, vil det kunne være nødvendig å gjennomføre en rens av gulvet først, beskriver Mohn.

Lakkgulv krever mest sannsynlig sliping

Dersom du derimot har et lakkgulv, vil det sannsynligvis kreve mer å friske det opp igjen.

- Det finnes produkter som fornyer lakkgulv, men de holder ikke mer enn et halvt år på de områdene med størst trafikk, forklarer Mohn.

- Lakket parkett må derfor gjennomgående slipes og så behandles på nytt. Men når man først har gjort det, står man fritt til å velge ny overflatebehandling, og det er derfor ikke nødvendig å lakke på nytt.

Og ifølge Mohn har hardvoksoljer blitt et populært alternativ.

- Hardvoks holder lenger enn vanlige oljer, og det er også lett å friske opp gulv behandlet med hardvoksolje.

Skader på slitt gulv

Ifølge Institutt for farge og ineriør (Ifi) er jevnlig behandling særlig viktig for parkett, fordi slitesjiktet er tynt.

"Hvis man har fått små riss eller hakk i gulvet er lakken eller oljen har blitt tynnere, er gulvet mer utsatt for fuktskader. Ved å påføre olje- eller lakkpleie fyller man igjen disse rissene, slik at vann og såpe ikke trenger ned i treverket og skader gulvet", uttaler Finn Wang i malings- og lakkprodusenten Brynsløkken til Ifis nettside.

Wang fremhever at det er viktig å huske på er at påføringen må skje i treverkets lengderetning, og hans anbefaling er at ved førstegangs påføring av pleiemiddel (enten for lakk eller olje) bør det være konsentrert. Senere kan ifølge Wang blande ut med vann i blandingsforholdet 1:10 eller 1:20.

Det er viktig å være klar over at alle filler/pad's som er brukt i forbindelse med olje, kan være selvantennelig og må behandles som brannfarlig de første 24t etter bruk. De bør legges i vann og ikke oppbevares inne.

Les også:

Det blir ikke rent når du vasker gulvet

Slik velger du heltregulv

Let fram det gamle gulvet

På jakt etter nye interiørideer? Du finner dem i Inspirasjonsguiden

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning