rense dusjhodet

Smart rengjøring av dusjhodet

Dusjhodet kan være et populært sted for bakterier. Slik blir du kvitt dem.

RENSE DUSJHODET: De fleste av oss tenker gjerne ikke på at dusjhodet bør rengjøres. Her tipser vi deg om en enkel og effektiv metode.
RENSE DUSJHODET: De fleste av oss tenker gjerne ikke på at dusjhodet bør rengjøres. Her tipser vi deg om en enkel og effektiv metode. Foto: Marte Korsbrekke
Publisert Oppdatert

Vi vet at bad og toalett er et yndet grosted for bakterier, og derfor er de fleste av oss ganske omhyggelige når det gjelder rengjøring av akkurat denne delen av hjemmet vårt.

Likevel tar få av oss hensyn til dusjhodet når badet skal vaskes. Men det er det absolutt grunn til å gjøre, for ifølge Folkehelseinstituttet er nemlig dusjen hjemme sannsynligvis den mest vanlige smittekilden for legionærsykdom i Norge.

På nettstedet howtocleanstuff.net foreslår de en enkel og effektiv måte for å rengjøre dusjhodet. Alt du trenger er eddik og en gammel tannbørste.

Fremgangsmåten og resultatet får du her, vi har nemlig selv testet denne metoden.

Hva er legionella?

Legionærsykdom er en alvorlig lungebetennelse med høy dødelighet. Den forekommer heldigvis sjelden.

Selv om man har pustet inn legionellabakterier, er det liten risiko for at unge og ellers friske personer blir syke med legionærsyken.

Sykdommen behandles med antibiotika.

Kilde: Folkehelseinstituttet

Rengjør dusjhodet med eddik

Legg dusjhodet oppi en beholder med varm (men ikke kokende) eddik, og sørg for at hele hodet er dekket med væske.

Hvis det er mulig kan det være en fordel å også ta av "lokket" på dusjhodet.

Hvis du ikke har mulighet til å å få av dusjhodet, fyll eddik oppi en plastikkpose og bruk et strikk eller tape for å feste den til dusjhodet.

La det ligge i eddiken i cirka 15-20 minutter, uansett ikke mer enn 30 minutter om dusjhodet har gull- eller messingutførelse.

Les også: Slik får du det rent mellom flisene

GJØR SUSEN: Eddik kan brukes til så mangt, også til rengjøring av dusjhodet.
GJØR SUSEN: Eddik kan brukes til så mangt, også til rengjøring av dusjhodet. Foto: Marte Korsbrekke
ENKEL LØSNING: Vil du rengjøre dusjhodet mens det fortsatt står der det pleier? Løsningen er enkel; en pose og et hårstrikk er alt du trenger.
ENKEL LØSNING: Vil du rengjøre dusjhodet mens det fortsatt står der det pleier? Løsningen er enkel; en pose og et hårstrikk er alt du trenger. Foto: Marte Korsbrekke

Puss og vask dusjhodet med tannbørste

Skrubb av bløte mineralrester med en gammel tannbørste eller lignende. Rens deretter med varmt vann og gjenta prosessen om nødvendig.

Etter denne behandlingen er dusjhodet fullstendig rengjort og ikke minst, fri for bakterier. La det renne varmt vann i noen minutter, slik at det ikke ligger igjen eddik i dusjhodet.

Kan bruke vanlige rengjøringsmidler

PUSS, PUSS: Ved å bruke en tannbørste får du enkelt vekk bløte mineralrester.
PUSS, PUSS: Ved å bruke en tannbørste får du enkelt vekk bløte mineralrester. Foto: Marte Korsbrekke

Daglig leder hos renholdsbyrået Smart Miljøservice, Zishan Rafiqra forklarer til Klikk.no at enkelte dusjhoder kan skrus av slik at den åpner seg og innmaten kan rengjøres.

- Da kan man benytte ordinære rengjøringsprodukter for bad/ dusj og spraye inni.

For de dusjhodene som ikke kan åpnes, anbefaler Rafiqra å skru av hodet fra slangen (koblingen mellom dusjhodet og vannslangen) og legge i en bøtte med egnet rengjøringsmiddel.

- La ligge i en time og skyll godt med varmt vann.

Les også: Slik vasker du doen riktig

Hvorfor bør dusjhodet rengjøres?

Ifølge kan det Rafiqra kan det legge seg et lag av kalk inni dusjhodet.

- Vi dusjer vanligvis ikke med så høye temperaturer at det dreper alle bakterier, derfor er det greit å rengjøre dusjhodet innvendig med jevne mellomrom.

Rafiqra understreker at vannkvaliteten er varierende rundt omkring i landet.

- Det er ikke alle steder folk får rent vann i springen. Men rengjøring av dusjhodet er mest aktuelt på hytter og utleieobjekter som blir lite brukt (sesongbruk) og som ikke har tilførsel av rent vann.

Dette gjelder spesielt hvis varmtvannsberederen er veldig gammel eller lite brukt.

- Da kan det bli en oppsamling av bakterier, kalk og andre ulumskheter i berederen, noe som naturligvis går opp i dusjhodet. (Folk slår av VV berederen på hytta etter sesongen).

Ifølge Rafiqra trenger ikke folk flest i storbyer og tettsteder å bekymre seg noe særlig.

- Dusjen blir brukt såpass hyppig at det ikke er noe fare for kropp og helse.

Forebyggende tiltak mot legionella

Ifølge Folkehelseinstituttet vil gjennomspyling av dusjen med 70 graders vann i fem minutter fire ganger i året, og regelmessig gjennomspyling med varmt vann på 60°C, foreksempel etter dusjing, gi god sikkerhet mot legionellabakterier.

Dersom varmtvannsberederen har vært skrudd av i kortere eller lengre tid, må det ikke brukes vann derfra til dusjing før vanntemperaturen har nådd opp til 70°C.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning