rense dusjhodet

Smart rengjøring av dusjhodet

Dusjhodet kan være et populært sted for bakterier. Slik blir du kvitt dem.

RENSE DUSJHODET: De fleste av oss tenker gjerne ikke på at dusjhodet bør rengjøres. Her tipser vi deg om en enkel og effektiv metode.
RENSE DUSJHODET: De fleste av oss tenker gjerne ikke på at dusjhodet bør rengjøres. Her tipser vi deg om en enkel og effektiv metode. Foto: Marte Korsbrekke
Publisert Oppdatert

Vi vet at bad og toalett er et yndet grosted for bakterier, og derfor er de fleste av oss ganske omhyggelige når det gjelder rengjøring av akkurat denne delen av hjemmet vårt.

Likevel tar få av oss hensyn til dusjhodet når badet skal vaskes. Men det er det absolutt grunn til å gjøre, for ifølge Folkehelseinstituttet er nemlig dusjen hjemme sannsynligvis den mest vanlige smittekilden for legionærsykdom i Norge.

På nettstedet howtocleanstuff.net foreslår de en enkel og effektiv måte for å rengjøre dusjhodet. Alt du trenger er eddik og en gammel tannbørste.

Fremgangsmåten og resultatet får du her, vi har nemlig selv testet denne metoden.

Rengjør dusjhodet med eddik

Legg dusjhodet oppi en beholder med varm (men ikke kokende) eddik, og sørg for at hele hodet er dekket med væske.

Hvis det er mulig kan det være en fordel å også ta av "lokket" på dusjhodet.

GJØR SUSEN: Eddik kan brukes til så mangt, også til rengjøring av dusjhodet.
GJØR SUSEN: Eddik kan brukes til så mangt, også til rengjøring av dusjhodet. Foto: Marte Korsbrekke

Hvis du ikke har mulighet til å å få av dusjhodet, fyll eddik oppi en plastikkpose og bruk et strikk eller tape for å feste den til dusjhodet.

La det ligge i eddiken i cirka 15-20 minutter, uansett ikke mer enn 30 minutter om dusjhodet har gull- eller messingutførelse.

Les også: Disse tingene burde du vaske nå

Puss og vask dusjhodet med tannbørste

ENKEL LØSNING: Vil du rengjøre dusjhodet mens det fortsatt står der det pleier? Løsningen er enkel; en pose og et hårstrikk er alt du trenger.
ENKEL LØSNING: Vil du rengjøre dusjhodet mens det fortsatt står der det pleier? Løsningen er enkel; en pose og et hårstrikk er alt du trenger. Foto: Marte Korsbrekke

Skrubb av bløte mineralrester med en gammel tannbørste eller lignende. Rens deretter med varmt vann og gjenta prosessen om nødvendig.

Etter denne behandlingen er dusjhodet fullstendig rengjort og ikke minst, fri for bakterier. La det renne varmt vann i noen minutter, slik at det ikke ligger igjen eddik i dusjhodet.

PUSS, PUSS: Ved å bruke en tannbørste får du enkelt vekk bløte mineralrester.
PUSS, PUSS: Ved å bruke en tannbørste får du enkelt vekk bløte mineralrester. Foto: Marte Korsbrekke

Tre faktorer

Line Mercedes Åramnes er leder for kvalitet og opplæring hos rengjøringsfirmaet CityMaid.

Hun har hørt om flere som vasker dusjhodet med hjelp av poseteknikken øverst i artikkelen, men har ingen erfaring med dette selv.

-Om du skal prøve dette er det viktig at du forsikrer deg om at hodet tåler behandlingen over tid,for å unngå misfarging og skader, og at du ikke får såpe i øyne og på hud når du skal fjerne posen, understreker hun.

Hvordan du skal vaske det sier Åramnes avhenger av tre faktorer: hvor skittent det er, hvilken skitt det er og utformingen på dusjhodet.

- Dersom dusjhodet nesten er tett er det behov for en real vask, enten med damp eller bløtlegging, sier hun.

Åramnes sier at om det er snakk om mindre skitt kan det være tilstrekkelig med skum eller tradisjonell såpe og svamp.

For å finne ut hvilken type skitt du har på dusjhodet og hvilke produkter du skal bruke anbefaler hun å se og kjenne på konsistensen.

-Kjennes det ut som smør er det fett, og kjennes det ut som salt er det kalk, forteller Åramnes.

Les også: Slik vasker du doen riktig

Ekspertens tips

For valg av produkter anbefaler Åramnes å oppsøke en faghandel. Er det kalk som skal fjernes trenger du et produkt med syre. Skal man fjerne hudfett burde man bruke et alkalisk produkt.

Om dusjhode kan skrues av og tåler vask med såpen du skal bruke (spør i faghandelen) anbefaler hun å bløtlegge det.

-Pass på å fjerne eventuelle gummipakninger slik at de ikke tørker ut, sier Åramnes.

Etter at du har latt produktet og vann fått virketid kan du gå over med en myk børste for å fjerne skitt som har satt seg fast i gummidelen av hodet forteller hun.

-Skyll godt av og sett sammen hodet før du monterer det på plass igjen, fortsetter hun.

Åramnes forteller at om du ikke kan løsne dusjhodet er en skumtrigger et godt alternativ. Plasser hodet slik at såpen ikke faller av. Etter du har latt såpen virke kan du bruke myk børste også her, skyll av og tørk over med mikrofiberklut.

Hva er legionella?

Legionærsykdom er en alvorlig lungebetennelse med høy dødelighet. Den forekommer heldigvis sjelden.

Selv om man har pustet inn legionellabakterier, er det liten risiko for at unge og ellers friske personer blir syke med legionærsyken.

Sykdommen behandles med antibiotika.

Kilde: Folkehelseinstituttet

Hun forteller at dusjhodet vil fungere bedre om du vasker det jevnlig, og tror dette er et område folk ikke vasker før det er skikkelig skittent fordi man ikke så ofte ser på denne delen av dusjen.

-Vask etter behov er mitt råd, avslutter hun.

Forebyggende tiltak mot legionella

Ifølge Folkehelseinstituttet vil gjennomspyling av dusjen med 70 graders vann i fem minutter fire ganger i året, og regelmessig gjennomspyling med varmt vann på 60°C, foreksempel etter dusjing, gi god sikkerhet mot legionellabakterier.

Dersom varmtvannsberederen har vært skrudd av i kortere eller lengre tid, må det ikke brukes vann derfra til dusjing før vanntemperaturen har nådd opp til 70°C.

Les også: Slik blir du kvitt vond lukt på badet

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning