Brannslukningsapparat: Pulver eller skum?

Bør du velge pulver eller skum?

Finn riktig slokkemiddel for ditt hjem.

BRANNSLUKNINGSAPPARAT - PULVER ELLER SKUM?: - Hva som er best av kommer litt an på hvilken risiko som finnes der de er plassert, forklarer Inger-Lise Petersen, daglig leder ved Aktiv brannvern AS.
BRANNSLUKNINGSAPPARAT - PULVER ELLER SKUM?: - Hva som er best av kommer litt an på hvilken risiko som finnes der de er plassert, forklarer Inger-Lise Petersen, daglig leder ved Aktiv brannvern AS. Foto: Guro Heiret
Sist oppdatert

Vi har tidligere vist hvordan du bruker brannslukker riktig. Her er det nemlig mange som gjør feil.

Det er imidlertid få som tenker på hva slags slukkemiddel de har.

Bør du ha pulver eller skum?

- Hva som er best kommer litt an på hvilken risiko som finnes der de er plassert, eller hva som kan tenkes å brenne der. Hvem som skal bruke slokkeren avgjør også, forklarer Inger-Lise Petersen, daglig leder ved Aktiv brannvern AS.

Fordeler og ulemper

Et trykkladet pulverapparat består av en beholder med pulver som drives ut ved hjelp av nitrogen når apparatet utløses. Pulveret kveler en brann effektivt ved å hindre at oksygen slipper til.

Dette betyr tallene

Det finnes tall- og bokstavkoder på brannslukningsapparatene. Disse oppgir effekt og slukkeklasser.

Klasse A - brann i faste organiske materialer som tre, papir, tekstiler etc.

Klasse B - brann i væsker som bensin, olje, lakk, maling etc.

Klasse C - brann i gasser som propan, butan, metan etc.

Klasse F - brann i matoljer

Brann i elektriske anlegg står som egen tekst i tillegg. (Det finnes også en slukker for metallbrann merket med M).

Jo høyere tallet foran brannklassen er, desto bedre er slukkeren egnet til å slukke denne typen brann. Dette henger også ofte sammen med pris – jo høyere slokkeklasse, jo høyere pris på brannslukningsapparatet. I private hjem er minstekravet for brannslukningsapparater 21A (eller evt.9 ltr. skum eller vann).

Vi har sett  6 ltr. skumslukkere helt ned i slukkeklasse 13A til salgs hos dagligvarekjeder, så dette er det viktig å følge med på.

Kilde: Inger-Lise Petersen, daglig leder ved Aktiv brannvern AS.

Skum består av vann, skumvæske og luft. En skumslukker inneholder vannbasert skum som slukker brann ved kvelning og nedkjøling samtidig. Skummet danner en film over det som brenner, kjøler brannen ned og gjør reantenning vanskelig.

Petersen mener det er fordeler og ulemper ved begge slokkemidlene.

- Pulver slukker alle typer branner, mens skum er best egnet til å slukke brann i faste materialer som tre og tekstiler og i brennbare væsker.

Pulver vil imidlertid forårsake større sekundærskader, altså skader som oppstår etter brannen er slukket. Det blir ofte en stor opprydningsjobb, og pulveret kan ofte ødelegge elektriske apparater.

- Skum kan derimot enkelt tørkes opp og forårsaker sjeldent mer skade enn såpevann, påpeker Petersen.

Likevel er skumslokkere dyrere i innkjøp, og det tåler vanligvis ikke frost. Det er også nødvendig med kontroll eller service hvert femte år. Pulverslokkere er rimeligere i innkjøp og skal ha kontroll hvert femte år og service hvert tiende år.

Les også: Dette kan du gjøre selv av elektrisk hjemme

Enklere for de som ikke er vant til å slukke brann

Ved bruk av skumslokker trenger du sjeldnere å etterslukke enn ved bruk av pulver, da det har en kjølende effekt som gjør at brannen sjeldnere reantenner.

- Pulverslukkere er derimot enklere å bruke for personer som ikke er vant til å slukke brann, og du kan holde større avstand til brannen.

Når du utløser en pulverslukker i et rom sprer pulveret seg i luften og legger seg overalt. Skumslukkere gir derfor bedre sikt enn det pulver gjør.

Les også: Slik kobler du opp lampene selv

Dette dekker forsikringen

Kontroll av brannslokkingsapparat

  • Brannslokkingsapparater hos private skal kontrolleres av autorisert person hvert femte år, og eier skal selv utføre egenkontroll hvert kvartal.
  • Skumslokkere skal bytte skumvæsken hvert femte år
  • Pulverslokkere skal bytte pulveret hvert tiende år.
  • Se oversikt over autoriserte verksted og personer.

Kilde: Inger-Lise Petersen, daglig leder ved Aktiv brannvern AS.

Til tross for at pulver ofte gjør mer skade enn skum, vil forsikringen uansett dekke de skadene som måtte oppstå - enten du bruker det ene eller det andre alternativet.

Arne Voll, informasjonssjef i forsikringsselskapet Gjensidige, anbefaler likevel pulverapparat, da dette slukker alle typer branner, og heller supplere med et skumapparat.

- Vi vet at pulver som regel gjør mer skade enn skum, særlig på ting rundt selve brannen. Likevel er det bedre at møbler blir skadet enn at huset brenner ned. Heller ødelagte møbler enn at liv går tapt, fastslår han.

Ifølge Voll bør du ha minst én røykvarsler og ett brannslokkingsapparat i hver etasje. Et brannteppe kan også være lurt å ha tilgjengelig. Et slikt teppe veier lite, tar liten plass og koster nesten ingenting.

- Det viktigste er ikke om du har pulver eller skum, men at du faktisk har et brannslokkingsapparat. Det bør være lett tilgjengelig og du bør vite hvordan du bruker det, påpeker Voll.

Tips: Bruk gjerne våren til å gå igjennom rømningsveier med resten av familien. Det er spesielt morsomt for barn og unge.

Ved ulykke

Også ved ulykker vil forsikringen gjelde.

- Hvert år har vi flere tilfeller der, ofte ungdom på fest, tømmer pulverapparater i leiligheter eller boliger. Ved hærverk og uhell utført av barn, dekker vi denne type skade minus egenandel. Vi vet også at skoler og forsamlingslokaler har vært plaget med denne type skader, forklarer Voll.

Denne saken ble første gang publisert 21/04 2016, og sist oppdatert 29/08 2018.

Les også