FORPESTET VED:

Dette vil du ikke ha inn med veden

Opplever du diffuse helseplager som hodepine, nedsatt konsentrasjon, allergi og uro? Årsaken kan være skjult inni veden du fyrer med.

<b>MUGGSOPP I VED:</b> Visste du at det er svært vanlig å få med seg muggsopp inn i boligen sammen med veden? På bildet ser du penicillinmugg <i>(Penicillium chrysogenum)</i> – hentet fra en muggen vedkubbe.
MUGGSOPP I VED: Visste du at det er svært vanlig å få med seg muggsopp inn i boligen sammen med veden? På bildet ser du penicillinmugg (Penicillium chrysogenum) – hentet fra en muggen vedkubbe. Foto: Mycoteam.
Sist oppdatert
  • Muggsopp kan gi misfarging, lukt eller helseproblemer. De kan produsere store mengder soppsporer samt mugglukt som kan påvirke inneklimaet.
  • Muggsopp forekommer naturlig utendørs på alle typer av fuktig organisk materiale.
  • I boliger er det vanlig å finne skader i forbindelse med byggfukt, lekkasjer og rom med høy relativ luftfuktighet. Typiske skadesteder er dermed loft, bad, krypkjeller, kjeller og støpte gulv på bakken.

Kilde: Mycoteam

Se mer

- Muggsopp i ved er et større problem enn det de fleste er klar over, sier Johan Mattsson, biolog og fagsjef i Mycoteam.

Firmaet han var med på å starte i 1986 har blant annet spesialisert seg på bygningsskader og inneklima.

I motsetning til hva mange tror, er det ikke røyk fra vedfyring som er den største plagen innendørs. Mattsson peker isteden på mugg i veden som den største synderen.

Les også: Noen fuktskader er skjulte. Dette skal du se etter

Spres i lufta inne

Mycoteam måler de faktorerene som påvirker inneklimaet vårt - slik som muggsopp. Mattsson forteller at målinger firmaet har utført, viser at det er veldig vanlig med muggsopp på alle typer av ved, både egenprodusert og kjøpt.

Undersøkelsene viser at muggproblemer er enda mer utbredt på furu og gran enn bjørk, som er det vanligste treslaget som omsettes til fyringsved.

- Luftanalyser viser at inneklimaet faktisk ble negativt påvirket av dette ved at muggsoppsporer fra ved kan spres i lufta inne, forteller fagsjefen.

Selv om veden ser tørr ut, kan den inneholde store mengder muggsopp.

Les også (+): Slik får du solgt hytta i et elendig marked

<b>INSPEKSJON:</b> Fagsjef Johan Mattson i Mycoteam i krypkjelleren under et kirkegulv, på jakt etter hussopp- og andre fuktrelaterte skader.
INSPEKSJON: Fagsjef Johan Mattson i Mycoteam i krypkjelleren under et kirkegulv, på jakt etter hussopp- og andre fuktrelaterte skader. Foto: Mycoteam

Kan være årsaken til hodepinen din

Diffuse helseplager som hodepine, nedsatt konsentrasjon, allergi og uro kan komme av et dårlig inneklima. For eksempel kan skjulte fuktskader og muggsopp være årsaken til hodepinen din.

Ifølge Norges astma- og allergiforbund er de vanligste reaksjonene på mugg forkjølelseslignende symptomer som tett eller rennende nese, røde eller kløende øyne, kløe i nese/hals, nysing, hodepine eller vedvarende tretthet.

- Ved som lagres ute blir utsatt for fukt og kan ha blitt tilholdssted for insekter og mikroorganismer som vi normalt ikke har inne i boligen, forklarer Kai Gustavsen, som er fagsjef inneklima og HMS/miljørettet helsevern i Norges astma- og allergiforbund.

<b>MUGGEN VED:</b> Det er ikke alltid så lett å få øye på muggen ved, men det er veldig lurt å ta en ekstra sjekk før du bærer veden inn i stua.
MUGGEN VED: Det er ikke alltid så lett å få øye på muggen ved, men det er veldig lurt å ta en ekstra sjekk før du bærer veden inn i stua. Foto: Mycoteam.

Han sier at fuktigheten kan føre til at det blir muggsopp på barken og i veden under lagringen, og det kan gi problermer når veden tas inn i boligen din.

– Når ved lagres over tid inne i en varm bolig, kan muggsoppsporer frigjøres fra veden og spres rundt i boligen, sier Gustavsen.

Lurt å ta vedhogsten midtvinters

Det er ikke alltid så lett å oppdage at veden er muggen, men er du usikker, bør du tenke tilbake på når veden ble hugget. Det er nemlig vanligst med muggsoppskader på ved som er produsert på våren og forsommeren.

  • Fukt og muggsoppskader er ansett som den viktigste negative helsefaktoren i innemiljøet.
  • De som bor i boliger med fuktproblemer har oftere enn andre pustebesvær, hoste, piping i brystet, astma, bronkitt og luftveisinfeksjoner. De har også mer eksem og allergisk betennelse i slimhinnen i nesen. Mange melder også om diffuse symptomer, som hodepine, konsentrasjonsproblemer og trøtthet.
  • Omfattende fuktskader i rom hvor man oppholder seg over lengre tid, gir størst helserisiko. .
  • Tegn er mugglukt og hyppig forekommende kondens på overflater eller i konstruksjonen.

Kilde: Folkehelseinstituttet

Se mer

Mattssons råd er derfor å hugge og kløyve veden midtvinters.

Da kan den tørke i overflaten uten at det oppstår muggsoppskader. Sørg for godt lufting av den nykløyvde veden.

Kjøper du veden, bør du sjekke den godt når du kjøper den. Er det synlige tegn til mugg, bør du unngå å kjøpe den.

Insektene våkner

Det er ikke bare muggsopp du kan få med inn i boligen når du fyrer i peisen. Med veden kan det følge med noen uønskede gjester inn i stuen. Ulike typer småkryp som lever i veden klekker nemlig ut når veden har ligget innendørs en stund. I naturen våkner disse krypene til live på våren, men grunnet den varme temperaturen i stuen vår, kan krypene vekkes opp fra en dyp dvale også nå om vinteren.

- Ved har ofte blitt lagret ute og blir da et naturlig tilholdssted for insekter og andre krypdyr. Når ved med bark tas inn i en varm boligen tror insekter og krypdyrene at det våren som er kommet og vil ut av «vinterboligen», bemerker Gustavsen.

Selv om disse ubudne gjestene er uønsket, så er de normalt ikke skadelige.

Les også: Dyrene følger med veden inn

Riktig lagring

– Både muggsopp- og insektsproblemet kan enkelt unngås dersom du lagrer veden i sekk utenfor leiligheten og kun henter nok ved til kveldens varme og kos, tipser Gustavsen.

<b>KOS OG HYGGE: </b>Vedfyring gir både hygge og kos, men veden bør lagres utendørs. Ta inn bare dagens forbruk.
KOS OG HYGGE: Vedfyring gir både hygge og kos, men veden bør lagres utendørs. Ta inn bare dagens forbruk. Foto: Getty Images

– Det er blåbukk som er det vanligste man får med inn. Dette kan oppleves som utrivelig, men billene som kommer ut fra fyringsveden er helt ufarlige og de kan ikke spre seg over til andre trematerialer. De dør ellers raskt innendørs, i løpet av noen dager, sier han.

Gustavsen tipser også om at støvsugeren er en meget effektiv metode for å fange billene, og de rømmer ikke ut av støvsugerposen etterpå. Eventuelle larver trenger man ikke å fjerne.

Mycoteams råd er derfor å lagre veden tørt og luftig utendørs slik at den ikke utsettes for regn og fukt. Inne bør veden lagres så nært ovnen som det er mulig og forsvarlig.

Når du ikke fyrer i peisen, er det mindre utskiftning av luft i rommet. Når peisen ikke er i bruk øker derfor faren for et dårlig inneklima fordi muggsoppsporer og andre partikler fra vedlagringen i større grad blir svevende rundt inne i huset i stedet for å suges ut gjennom pipa.

LØVTRELØPER OG BLÅBUKK: Disse insektene er blant de vanligste å få inn i stuen. På Østlandet kan man se mye blåbukk, granbukk, løvtreløper og bartreløper. På Sørlandet kan man også finne en ildrød variant som kalles purpurbukk.
LØVTRELØPER OG BLÅBUKK: Disse insektene er blant de vanligste å få inn i stuen. På Østlandet kan man se mye blåbukk, granbukk, løvtreløper og bartreløper. På Sørlandet kan man også finne en ildrød variant som kalles purpurbukk. Foto: FOTO: wikipedia og fotki.com

Denne saken ble første gang publisert 30/01 2016, og sist oppdatert 27/12 2023.

Les også