legge belegningsstein

Slik legger du belegningsstein

Ekspertene anbefaler å velge belegningsstein dersom du aldri har lagt hagestein tidligere.

BELEGNINGSSTEIN: Det finnes flere typer belegningsstein, hvor en av de vanligste, og også den avbildede, er av typen gråmix.
BELEGNINGSSTEIN: Det finnes flere typer belegningsstein, hvor en av de vanligste, og også den avbildede, er av typen gråmix. Foto: Foto: Anders Henriksen
Publisert Oppdatert

Skal du steinlegge i hagen? Dersom du ikke har bestemt deg for om du skal velge belegningsstein eller heller, kan det være fornuftig å ta med dine egne håndverksferdigheter i regnestykket.

Belegningsstein

- Heller er nok vanskeligere å legge for den som aldri har lagt stein før, fordi det er større risiko for vipping grunnet små ujevnheter, sier Knut Arne Aaltvedt hos Aaltvedt Stein.

Også anleggsgartner Jan Nilsen mener at belegningsstein er lettere å få til dersom man er nybegynner i steinleggerfaget, fordi ett rett underlag er avgjørende for et godt resultat.

- Belegningsstein kan være lettere å få til, men eventuelle ujevnheter vil også bli mer synlige, sier han.

Les også: Slik legger du brostein

Legge belegningsstein

BELEGNINGSSTEIN: Slik skal grunnen se ut før du legger belegningsstein.
BELEGNINGSSTEIN: Slik skal grunnen se ut før du legger belegningsstein. Foto: Ill.: Asak Miljøstein

Når du skal legge belegningsstein, er grunnarbeidet helt avgjørende. Massene under må være godt drenerende, slik at man unngår teleproblemer. Ifølge Ellen Heieren Schumann hos Asak Miljøstein skal man først ha en fiberduk i bunnen, slik at massene ikke blander seg med de nye massene.

- Så skal man legge et 15 centimeters bærelag av grus og kult. Dette skal stampes godt, og til slutt legger man et lag med subbus, sier hun.

Nilsen legger til at man generelt bør velge belegningsstein, eller belegningsbetong, dersom man skal steinlegge oppkjørselen.

- Det handler om at trykket fra bilen fordeles bedre på belegningsstein i stedet for større heller som lettere kan vippe, og i noen tilfeller også knekke, sier han.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning