Istapper fra taket betyr at du ikke har riktig isolasjon i huset

Slik unngår du istapper på huset

Har huset ditt mye istapper, er det et tegn på at noe er galt.

ISTAPPER: Utettheter i dampsperren kan føre til snøsmelting på taket og ising ved raft.
ISTAPPER: Utettheter i dampsperren kan føre til snøsmelting på taket og ising ved raft.
Publisert Oppdatert
UHELDIGE LØSNINGER: Her er eksempler på hvordan det ikke skal gjøres.
UHELDIGE LØSNINGER: Her er eksempler på hvordan det ikke skal gjøres.

Etter en lang kuldeperiode er det mange tak som har istapper hengende fra taket. Det er et tegn på at noe er galt.

- Henger det istapper fra taket på huset ditt, skyldes det hovedsakelig at huset er dårlig isolert, og varmen trenger opp i takkonstruksjonen. Når det er snø på taket, vil varmetapet føre til smelting av snøen, og det danner seg istapper, sier forskningsleder ved Sintef Byggforsk, Vivian Meløysund.

Har du problemer med istapper? Følg Byggforsks råd om isolering.

I boliger fra 60- og 70-tallet er det gjerne kun 100 millimeter isolasjon av mineralull mellom oppvarmede rom og loft.

- Etterisoler innvendig med 50 millimeter isolasjon mellom taksperrere, og 50 - 100 millimeter isolasjon på undersiden av sperrene etter først å ha fjernet dampsperren. Dersom yttertaket også skal fornyes, kan man tilrettelegge for å isolere taket enda bedre, sier Meløysund.

I de fleste boliger fra 80-tallet økte isolasjonstykkelsen til 150 - 200 millimeter.

- Her burde du etterisolere innvendig med minst 100 millimeter mineralull etter først å ha fjernet dampsperren av plast. Skal yttertaket også fornyes, kan man isolere taket enda bedre ved å gjøre det utvendig, legger hun til.

For boliger med kaldt loft, anbefaler Sintef Byggforsk å etterisolere loftsbjelkelaget slik at isolasjonstykkelsen blir minst 300 millimeter. Det er viktig at man også har en himling som forhindrer luftlekkasjer opp til loftet. Det kan forårsake fuktskader.

I tillegg kan isansamling ved takutstikk føre til samling av smeltevann. Det kan da oppstå et vanntrykk på taktekningen, og det blir fort lekkasje.

Nytt hus

Med nye hus skal det ikke være noen problemer, dersom alt er gjort riktig. Sintef Byggforsk har allikevel erfart at det kan oppstå problemer med istapper på nye hus. Da er følgende årsaker mest vanlige:

1. - Selv om isolasjonstykkelsen er tilstrekkelig, kan det likevel være et for stort varmetap fordi isolasjonen har tynnere partier, isolasjonen kan ha åpninger på grunn av unøyaktig tilskjærning av mineralullplater, eller dårlig isolerte partier.

Et eksempel på det kan være stålbjelker som er lagt i isoleringssjiktet, sier forskningslederen.

2. Det kan ha blitt montert varmeavgivende installasjoner på loftet som varmluftskanaler og liknende. Slike installasjoner kan gi problemer med snøsmelting og ising på tak.

3. Loft med for liten lufting kan ha en varmestrøm opp til tekningen som er for stor i forhold til luftingen av taket. Det kan føre til uønsket snøsmelting på taket.

4. Luftlekkasjer og varmetap gjennom utettheter i dampsperra kan føre til snøsmelting på taket og ising ved raft.

- Hvis det forekommer nesten snøfrie partier på taket, når det ellers er mye snø, kan det være tegn på luftlekkasjer og varmetap innenfra. Vanligvis forårsaker dette først og fremst problemer med kondens og rim på loftet. Sier Meløysund.

UTBEDRING: Her av skader i skrå tretak med kaldt loft.
UTBEDRING: Her av skader i skrå tretak med kaldt loft.

Skråtak

Har du skråtak, anbefaler Sintef Byggforsk lufting og ventilering i tillegg til tilstrekkelig varmeisolasjon.

- En av grunnene til at man ventilerer, er å sikre en mer fuktsikker konstruksjon på grunn av innebygde fuktige materialer eller fuktighet grunnet utettheter. Den andre grunnen er for å redusere snøsmelting, sier forskningslederen.

Dårlig lufting kan forsterke konsekvensene av for lite varmeisolasjon - da kan isproblemene bli større.

Flatt tak

- Når det gjelder flatt tak anbefaler vi innvendige nedløp. Altså ikke utvendige takrenner, sier Meløysund.

Mange velger utvendige nedløp og monterer varmekabler i nedløpene, og dette mener Sintef Byggforsk er en dårlig løsning.

Isansamling ved takutstikk eller renner kan føre til samling av smeltevann. Det kan da oppstå et vanntrykk på taktekningen, og det blir fort lekkasje.

Her kan du lese mer om hvordan du utbedrer skader ved huset ditt:

Utbedring av skader i skrå tretak uten kaldt loft

Utbedring av skader i skrå tretak med kaldt loft

Skader i kompakte tak. Årsaker og utbedring

Etterisolering. Energisparende tiltak i småhus

Når et tak har mye istapper er det viktig å tenke på sikkerheten til de som eventuelt ferdes på bakken under. Huseiere bør fjerne is eller sikre områdene slik at man ikke risikerer skader ved nedfall av is.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning