Boligsalg og boligkjøp

«Ikke vurdert» «Bad fra byggeår» «Bør undersøkes nærmere»

Nå kan det bli slutt på boligtakst med forbehold.

Tryggere handel: Dagens boligtakst er full av forbehold og hint, mener Forbrukerrådet. Det kan det nå bli slutt på.
Tryggere handel: Dagens boligtakst er full av forbehold og hint, mener Forbrukerrådet. Det kan det nå bli slutt på. Foto: Foto: Zoonar/N.Okhitin
Publisert Oppdatert

I dag er det tvist i nesten 1 av 5 boligsalg, ifølge eierskifteforsikringsselskapene. 1400 saker etter avhendingsloven er på 17 år gått hele veien inn i domstolene.

Det betyr en enorm omkostning i form av irritasjon, frustrasjon, merarbeid og tapte drømmer - både i tid, penger, tillit og nattesøvn, skriver Forbrukerrådet.

Dagens boligtakst, som legges til grunn for handel med millionverdier, er full av forbehold og hint. Det kan stå; "ikke undersøkt", "anbefaler egne undersøkelser" eller "ikke gjort noen inngrep i konstruksjonen".

Det liker fagdirektør Thomas Bartholdsen i Forbrukerrådet dårlig og har sett seg lei på forbehold på forbehold og redegjørelser om at takstmannen ikke har flyttet møbler eller inventar, men tar heller forbehold om skader som takstmannen derfor ikke har sett.

Nå kan det imidlertid se ut som om fagdirektøren blir hørt. Nylig lanserte Standard Norge krav til hva en teknisk tilstandsanalyse av bolig skal omfatte og takstmenn og eiendomsmeglere har signert en avtale om bedre forbrukerinformasjon. Fra 2015 skal det bli slutt på den gamle taksten - og inn kommer en utvidet tilstandsrapport som skal føre til at enkle takster med knapp boliginformasjon forsvinner.

Nøytralt nettsted

Eiendomsmeglerforetakenes forening (Eff), Norges TakseringsForbund (NTF) og NITO Takst, styrker samtidig uavhengigheten bransjene imellom. De etablerer i felleskap en ordning der forbrukere skal velge takstmann selv. Selgere som ikke har gjort et valg før de tar kontakt med en eiendomsmegler henvises til et nøytralt nettsted der de kan søke etter takstmenn, heter det i en felles pressemelding.

- Dette har vi jobbet for i mange år. Takstbransjen og meglerbransjen skal ha ros for at de har kommet til enighet. Vi kunne riktignok ha tenkt oss et helt annet opplegg rundt innføringen, men vi ser dette likevel som en stor seier, sier Thomas Bartholdsen til klikk.no

Skuffet over departementet

- Men det er skuffende at Justis- og beredskapsdepartementet ikke har lagt inn en forskrift om at slike rapporter skal være obligatoriske i alle boligsalg, fortsetter han. For det er ingen lov som tilsier at du må ha en boligsalgsrapport. Eff har sagt at deres medlemmer skal bruke dette, men det er ikke alle som er medlemmer der, verken alle eiendomsmeglere, advokater og privatpersoner som ønsker å selge en bolig selv.

Til klikk.no viser Justis- og beredskapsdepartementet til bransjens eget initiativ og skal ta det med videre i behandlingen av saken i departementet.

Les også:

Her er Norges råeste bygg

Gammel fabrikklåve ble lekkert hytteparadis

Her skal de bo på vannet

Enkle triks som får dusjen ren

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning