VEDFYRING:

Slik stabler du veden best

Vil du ha god og tørr ved, må du følge med på kalenderen. Her får du ved-tipsene du trenger, samt bruksanvisning på hvordan du bygger ditt eget vedskjul.

Det er luft i bevegelse som transporterer bort fuktigheten i veden. Legg en presenning under hvis bakken er fuktig, <br>og få vedstabelen opp fra bakken slik at luften sirkulerer under.
Det er luft i bevegelse som transporterer bort fuktigheten i veden. Legg en presenning under hvis bakken er fuktig,
og få vedstabelen opp fra bakken slik at luften sirkulerer under.
Foto: Øivind Lie-Jacobsen
Sist oppdatert

Ved kan være både dekorasjon og meditasjon, men strengt tatt har vedsjauingen bare ett mål: Å få veden så tørr som mulig før den puttes inn i ildstedet.

At mest mulig fukt er blitt borte fra vedkubben før den brennes, betyr at all energien i vedkubben blir brukt til å varme hytta. Legger du inn en fuktig vedkubbe, går det først med energi til å bli kvitt fuktigheten før den begynner å varme. Har du et moderne, rentbrennende ildsted, er tørr ved enda viktigere for å få det til å brenne som det skal.

Felling

Det viktigste er å skille mellom tørking og oppbevaring av ved, forklarer seniorrådgiver Simen Gjølsjø ved Norsk institutt for bioøkonomi (NIBIO). Ved er sesongvare, og for å få tørr ved må vi følge årstidene og bruke de naturlige prosessene for å få veden tørr.

Trærne felles om vinteren når fuktinnholdet i treverket er lavest mulig. Så kløyves den og tørkes om våren. Da er luftfuktigheten lav og temperaturen høy. Når sommeren kommer, stiger luftfuktigheten, og veden er klar for å dekkes til eller lagres.

Kløyv kubben i to og mål i midten når du skal sjekke hvor fuktig veden er.
Kløyv kubben i to og mål i midten når du skal sjekke hvor fuktig veden er. Foto: Øivind Lie-Jacobsen

Tørking

Etter kløyving stables veden luftig for tørking. Vårmånedene har et tørt og varmt klima som er perfekt for tørking av ved, og under ideelle forhold kan veden bli tørr på tre uker.

– Selve tørkingen er den viktigste fasen i hele vedbehandlingen understreker Gjølsjø. Er veden først blitt skikkelig tørr, er egentlig resten av jobben å holde fuktigheten unna frem til den skal brennes.

Les også: Zalo-trikset som kan få fart på fyringen

Et solid vedstativ kan kjøpes ferdig og kan brukes både inne og ute. Kraftig vedstativ 240 cm Ultra Duty, kr 1695, sommerbutikken.no.
Et solid vedstativ kan kjøpes ferdig og kan brukes både inne og ute. Kraftig vedstativ 240 cm Ultra Duty, kr 1695, sommerbutikken.no. Foto: Produsenten
En vedbod kan kjøpes som byggesett. Den må ha godt med lufteventiler, både høyt og lavt på veggen. Det er også praktisk med en stor dør slik at det blir lett å få inn veden.
En vedbod kan kjøpes som byggesett. Den må ha godt med lufteventiler, både høyt og lavt på veggen. Det er også praktisk med en stor dør slik at det blir lett å få inn veden. Foto: Produsenten

Oppbevaring

I starten av juli stiger luftfuktigheten, og det er på tide å dekke til veden. Eller flytte den til vedboden slik at den blir beskyttet mot regn.

Bjørk: Har god brennverdi og er enkel å tørke. Beholder en ganske lav fuktighet når den først er tørr.

Gran: Dårlig brennverdi, men enkel å tørke. Beholder en ganske lav fuktighet når den først er tørr.

Furu: Dette er nesten å regne som to treslag i samme tre. Kjerneveden, den brune, innerste delen er så å si ferdig tørket. Den ytterste delen, yteveden, tørker relativt fort, men trekker lett til seg fukt etter tørking. Furu har middels brennverdi.

Se mer

En perfekt vedbod er et tørt og varmt rom innendørs, men det er heller uvanlig på de fleste hytter. De fleste må nøye seg med en tradisjonell vedbod. Den skal først og fremst beskytte mot været. Den må også være ventilert slik at eventuell restfuktighet blir luftet ut. Er det jordgulv, kreves det god avstand mellom veden og gulvet.

Les også: Feilene du gjør når du fyrer med ved

Kjøper du vedbod som byggesett, må den være solid bygget. Er det snørikt der hytta ligger, er takkonstruksjonen særlig viktig. Skikkelige takstoler må til for at taket skal klare seg igjennom vinteren.
Kjøper du vedbod som byggesett, må den være solid bygget. Er det snørikt der hytta ligger, er takkonstruksjonen særlig viktig. Skikkelige takstoler må til for at taket skal klare seg igjennom vinteren. Foto: Produsenten

Stabling

Når veden skal tørke, er det viktig at den er stablet luftig. Det er luften som passerer vedkubbene som skal transportere bort fuktigheten. Er veden stablet for tett eller ligger i en haug, går tørkingen tregt.

I vedboden kan veden stables tettere for å spare plass, men det skal likevel være god luftsirkulasjon på alle sider.

Før den nye veden stables i vedskjulet, er det lurt å tømme ut all gammel ved og fjerne alle rester av bark og flis. Da unngår man fare for insektangrep. Den gamle veden stables ytterst etter at årets ved er på plass.

Les også: Du tenner vel ikke veden nedenfra?

Dette vedstativet kan lages av lecablokker og konstruksjonsvirke. Stativet kan brukes både ute og inne, og er enkelt å pakke bort når det ikke er i bruk. 
Dette vedstativet kan lages av lecablokker og konstruksjonsvirke. Stativet kan brukes både ute og inne, og er enkelt å pakke bort når det ikke er i bruk.  Foto: Øivind Lie-Jacobsen

Vedsekker er stikkordet for enkel vedhåndtering, enten veden blir levert eller du lager den selv. Det minimerer antall vendinger og gjør stablingen lettere. I tillegg blir det enklere å få veden inn i hytta.

Lager du veden selv, er en sekkekanal og vedsekker en smart investering.

Les også: Har du en eldgammel vedovn? Ikke kast den før du har lest dette

Et enkelt vedstativ kan lages slik at det kan brukes til både tørking og lagring. Det enkleste er å bygge det opp med paller som basis.
Et enkelt vedstativ kan lages slik at det kan brukes til både tørking og lagring. Det enkleste er å bygge det opp med paller som basis. Foto: Øivind Lie-Jacobsen
Når veden er tørr, kan åpningene lukkes med løse vegger. Bruk gjerne ferdige levegger som er trukket med presenning på baksiden.
Når veden er tørr, kan åpningene lukkes med løse vegger. Bruk gjerne ferdige levegger som er trukket med presenning på baksiden. Foto: Øivind Lie-Jacobsen

Ta veden inn

Et stort vedstativ inne kan gjøre underverker for veden. Er den blitt råere under oppbevaring, gjelder oftest dette kun det ytterste laget. Noen dager tørt og varmt innendørs kan tørke ut en del av det. I tillegg gir varm ved 3-4% mer energi enn kald ved.

Les også: Slik bygger du et vedskjul

Å pakke veden i sekker er nøkkelen til enkel logistikk. Når veden skal inn i hytta, er det praktisk å bære den i en solid og tett bag. Da unngår du bøss og søl. Bagen bør være så stor at den har plass til en hel vedsekk. Vanntett viltsekk, kr 219, Biltema.
Å pakke veden i sekker er nøkkelen til enkel logistikk. Når veden skal inn i hytta, er det praktisk å bære den i en solid og tett bag. Da unngår du bøss og søl. Bagen bør være så stor at den har plass til en hel vedsekk. Vanntett viltsekk, kr 219, Biltema. Foto: Produsenten

Tegn på tørr ved

Å bruke en fuktmåler er den enkleste måten for å sjekke om veden er tørr. Kløyv en kubbe i to og mål på midten. Da skal fuktmåleren vise maksimalt 25 % fuktighet, og helst ned mot 20 %. Et annet tegn på at veden er i ferd med å bli tørr, er at den begynner å sprekke opp.

Søke om tillatelse

Trenger hytta en vedbod, kan det være lurt å kontakte kommunen før du setter i gang byggingen. Mange hytter ligger i områder som krever søknad, helt uavhengig av hvor stor boden er.

Hos kommunen finner du ut om tiltaket er søknadspliktig, og de får tegnet inn boden på kartet. Ta også kontakt med eventuelle berørte naboer. Et vedstativ, som det vi viser på siden foran, er ikke søknadspliktig.

Med litt trening kan tørr ved høres. Slår du to kubber mot hverandre, skal du høre en god klang fremfor et dump. Zalotrikset er en tredje metode. Smør Zalo på den ene enden av kubben og blås fra den andre. Blir det bobler, er veden tørr.

Luftfuktighet

Etter at veden har tørket, er det luftfuktigheten der den oppbevares som kan endre fuktprosenten i selve treverket. Treverk vil alltid trekke til seg eller avgi fuktighet, slik at det kommer i likevekt med omgivelsene.

Inne i en vedbod vil det være samme luftfuktighet som utenfor. I snitt vil det gi treverket likevektsfuktighet på 18 %. Innendørs, i et oppvarmet rom, er relativ fuktighet lavere og treverket vil ha en likevektsfuktighet på 10-12%.

Denne saken ble første gang publisert 24/09 2021, og sist oppdatert 09/08 2022.

Les også