Hvordan bruke brannslukkingsapparat

Bruker du brannslukkingsapparatet riktig?

Mange gjør feil.

Publisert Oppdatert

Ifølge Inger-Lise Petersen, daglig leder ved Aktiv brannvern AS, er det dessverre mange som bruker en brannslukker feil.

- Det er veldig mange som aldri har brukt eller fått opplæring i hvordan de skal bruke et brannslukkingsapparater, påpeker hun.

Les også: Bør du bruke pulver eller skum?

Unngå disse feilene

En feil mange gjør, er at de klemmer håndtaket hardt sammen og prøver å dra ut sikringen.

- Sikringen sitter da helt fast, og når de endelig klarer å fjerne sikringen, klemmer mange inn håndtaket og glemmer å holde i slangen, forklarer Petersen.

VED BRANN:

1. Sørg for at alle kommer seg ut i sikkerhet

2. Varsle brannvesenet på nødnummer 110

3. Forsøk å slukke uten å utsette deg selv og andre for fare

Kilde: Inger-Lise Petersen, daglig leder ved Aktiv brannvern AS.

I slike tilfeller vil du ikke få mulighet til å sikte strålen inn mot brannen. I tillegg er det mange som ikke sikter mot kjernen av brannen eller det som brenner, men mot selve flammene.

Det er også vanlig å holde feil avstand til brannen; for kort avstand ved små branner og for lang avstand ved store branner.

Les også: Dette kan du gjøre selv av elektrisk hjemme

Lurt å ha det lett tilgjengelig

I tilfelle brann er det alltid lurt å ha brannslukkingsapparatet lett tilgjengelig. Det er også lurt å vite hvilken type slukkemiddel som apparatet er fylt med, og dermed hvilke branner det er best egnet til å slukke.

Type slokkemiddel og hvordan du bruker apparatet, kan du se på etiketten. Pulver (klasse ABC) egner seg til alle typer branner. Skum (klasse AB) egner seg best til å slukke brann i faste materialer, brennbare væsker og elektriske installasjoner opp til 1000V.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning