Hvordan bruke brannslokkingsapparat

Bruker du brannslokkingsapparatet riktig?

Mange gjør feil.

Publisert Oppdatert

VED BRANN:

1. Sørg for at alle kommer seg ut i sikkerhet

2. Varsle brannvesenet på nødnummer 110

3. Forsøk å slukke uten å utsette deg selv og andre for fare

Kilde: Inger-Lise Petersen, daglig leder ved Aktiv brannvern AS.

Ifølge Inger-Lise Petersen, daglig leder ved Aktiv brannvern AS, er det dessverre mange som bruker brannslokkingsapparatet feil.

- Det er veldig mange som aldri har brukt eller fått opplæring i hvordan de skal bruke et brannslokkingsapparater, påpeker hun.

Unngå disse feilene

En feil mange gjør, er at de klemmer håndtaket hardt sammen og prøver å dra ut sikringen.

- Sikringen sitter da helt fast, og når de endelig klarer å fjerne sikringen, klemmer mange inn håndtaket og glemmer å holde i slangen, forklarer Petersen.

I slike tilfeller vil du ikke få mulighet til å sikte strålen inn mot brannen. I tillegg er det mange som ikke sikter mot kjernen av brannen eller det som brenner, men mot selve flammene.

Det er også vanlig å holde feil avstand til brannen; for kort avstand ved små branner og for lang avstand ved store branner.

Lurt å ha det lett tilgjengelig

I tilfelle brann er det alltid lurt å ha brannslokkingsapparatet lett tilgjengelig. Det er også lurt å vite hvilken type slukkemiddel som brannslokkingsapparatet er fylt med,  og dermed hvilke branner det er best egnet til å slukke.

Type slokkemiddel og hvordan du bruker apparatet, kan du se på etiketten. Pulver (klasse ABC) egner seg til alle typer branner. Skum (klasse AB) egner seg best til å slukke brann i faste materialer, brennbare væsker og elektriske installasjoner opp til 1000V.

Vil du lese flere slike saker? Meld deg på vårt nyhetsbrev og følg Klikk Bolig på Facebook.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning

Tjenester fra Nettavisen