husfarger

Slik velger du riktig farge på huset

Grå maling? Hvit maling? Hvilken farge på husmalingen bør du egentlig velge?

HUSFARGE: Det er fort gjort å velge hvit husmaling, men ifølge ekspertene er det mye du bør ta til vurdering før du finner den riktige husfargen. Foto: gettyimages.com.
HUSFARGE: Det er fort gjort å velge hvit husmaling, men ifølge ekspertene er det mye du bør ta til vurdering før du finner den riktige husfargen. Foto: gettyimages.com.
Publisert Oppdatert

Å male huset betyr grundig forarbeid og riktig påføring, men det hjelper lite hvis fargen er feil.

Det betyr at du bør se huset i sammenheng med nabohusene og terrenget.

Blå bolig?

- Ikke blått, det fungerer aldri, og har du et gammelt hus så styr unna den snille bløtkakestilen, sier arkitekt hos Fantastic Norway, Erlend Haffner.

Han mener det er fort gjort for folk å velge hvitt og lyse toner, men at man da bør vite at folk gjorde langt dristigere fargevalg tidligere.

- Det kan også være smart å holde seg innenfor tre farger. En hovedfarge, en til staffasjen med litt kontrast, og en kraftig farge - gjerne på døren, sier Haffner.

Les også: Slik maler du huset riktig (video)

Farger til husmaling

I tettbebygde strøk vil naboen din se huset ditt oftere enn deg selv, og det er viktig at fargene ikke slår hverandre ihjel. Velg en farge med lignende lys/mørk-kontrast, ton-i-ton-farger eller nyanselike farger.

- Husets omgivelser er det viktigste og sterkeste elementet ved valg av farge på huset. I skogen og ved kraftig vegetasjon passer en varm fargeskala godt, mens i åpne landskap og ved sjøen tåler huset en kjøligere fargeskala, sier fargesjef i Jotun, Lisbeth Larsen.

Hun legger til at dersom huset ditt er nabo med en trafikkert vei, vil forurensning og trafikkstøv synes godt på lyse vegger. Det samme gjelder hus omgitt av skog; begroing vil synes raskere på lyse fasader.

Farge på ytterdør, vindu og grunnmur

På ytterdøren kan man gjerne være litt mer dristig i fargevalget. Ved å sette en farge på døren gjør du det også enklere å finne riktig vei inn. Listverk, hjørnebord, vannbrett og utsmykninger kalles staffasje. Dersom du bruker samme farge på staffasjen som på kledningen kamufleres staffasjen, og dersom du bruker en kontrastfarge, fremheves den.

Hvorvidt gjelder vinduene; med hvit omramming på vinduene fremheves de og ser større ut. Males karmer, ramtre og eventuelle sprosser i samme farge som fasaden, ser vinduene mindre ut. Treverket som rammer inn vinduene bør ha samme farge som øvrig staffasje.

Og sist, men ikke minst; grunnmuren. Velg en annen farge til grunnmuren enn til huset. Helt hvite grunnmurer markerer seg veldig og kan fort se for lette ut, mens en mørkere grunnmur kan gi huset god bakkekontakt.

Maling eller beis?

Det er nær sagt umulig å danne seg et inntrykk av hvordan fargen vil se ut på veggen uten å teste rett på den faktiske veggen. Lag det som heter oppstrøksprøver, der du maler to strøk på et par bord, enten rett på veggen eller på løse kledningsbord av samme type. Noen av malingsprodusentene har prøvebokser på en halv liter.

Men, skal du velge maling eller beis? Malermester Jens Petter Lunde forteller at den viktigste forskjellen mellom maling og beis er at maling er overpigmentert, mens beis er underpigmentert.

- Det betyr at maling og dekkbeis er dekkende behandlinger, mens beis er transparent og lar underlaget skinne gjennom. De gir to ganske forskjellige resultater. Dersom du har en ubehandlet fasade betyr det at du må velge type behandling i tillegg til farge, sier Lunde.

Skriftlig kilde: ifi.no

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning