Gjøre boligen klar for vinteren

Glemmer du dette før vinteren kan det koste dyrt

Det er mye som må sjekkes før kulden kommer.

VANNLEKKASJE: Slik kan det ende hvis vannrørene sprekker og det blir vannlekkasje.
VANNLEKKASJE: Slik kan det ende hvis vannrørene sprekker og det blir vannlekkasje. Foto: FOTO: Gjensidige
Publisert Oppdatert
VANNSKADER FOR MILLIONER: Informasjonssjef Pål Rune Eklo i Gjensidige.
VANNSKADER FOR MILLIONER: Informasjonssjef Pål Rune Eklo i Gjensidige. Foto: FOTO: Gjensidige.

Det er mye som bør sjekkes i og utenfor boligen før vinteren kommer. Glemmer du noen av punktene kan det i verste fall føre til millionkostnader.

Informasjonssjef Pål Rune Eklo i Gjensidige trekker frem spesielt to enkle forebyggende tiltak som kan forhindre mange av de typiske boligskadene på vinterstid.

- Ha en god innetemperatur i boligen og steng stoppekranen, lyder rådene.

Åtte av ti boligskader som rapporteres til Gjensidige skyldes vann, og flere av disse vannskadene skjer på grunn av kulde, i følge informasjonssjefen.

- Når det er frost ute bør du ha minst 10 grader inne, for å unngå at vannrør sprekker. Skal du bort i en periode – sørg for at det er tilstrekkelig varme på.

Han legger til at det er uaktsomt å forlate boligen uten tilstrekkelig varme på, og det i verste fall kan føre til redusert erstatning på forsikringen. I tillegg kan kostnadene for vannrør som sprekker komme opp i millionbeløp.

- Kostnadene for slike skader varierer veldig, og kan være fra noen ti-tusener og opp i flere millioner kroner i de verste tilfellene, sier Eklo.

Artikkelen fortsetter under bildet.

UNNGÅ VANNLEKKASJE: Å stenge stoppekranen er et enkelt og effektiv tiltak for å unngå vannlekkasjer.
UNNGÅ VANNLEKKASJE: Å stenge stoppekranen er et enkelt og effektiv tiltak for å unngå vannlekkasjer. Foto: FOTO: Getty Images.

Steng stoppekranen

Om vinteren blir ofte sommerfritidsboligen stående lenge uten å bli brukt. I følge Eklo skjer de største boligskadene når beboere er bortreiste og boligen står ubrukt.

Om man skal reise bort fra huset eller hytta er det derfor spesielt én ting som er viktig å huske på, ifølge Eklo.

- Steng stoppekranen. Dette er et enkelt og effektiv tiltak for å unngå vannlekkasjer. Dette bør alltid gjøres i fritidsboliger, sier han. 

Forebyggende tiltak er de mest effektiv for å unngå gnagere, ifølge skadedyrbekjemper Kenneth Ervik.
Forebyggende tiltak er de mest effektiv for å unngå gnagere, ifølge skadedyrbekjemper Kenneth Ervik. Foto: FOTO: Tønsberg Skadedyrkontroll.

Kontroller det elektriske

Andre tiltak som bør vurderes før vinterens inntog er å ta en el-kontroll av boligens elektriske anlegg eller å installere en vannstoppeventil.

- Det elektriske anlegget belastes mye mer om vinteren. En el-kontroll kan avdekke feil i det elektriske anlegget som i verste fall kan føre til brann.

En vannstoppeventil kan også være et lønnsomt tiltak for å unngå store vannlekkasjer. Skulle en vannlekkasje begynne, vil en sensor registrere det og stenge av vannet i boligen automatisk.

- Dette sikrer deg mot vannlekkasjer døgnet rundt, også når du ikke er på hytta eller hjemme, utdyper han.

Økt brannfare

Ikke bare vannlekkasjer kan være en trussel for boligen. Når kulda setter inn øker også brannfaren, ifølge Eklo.  

 - Vi fyrer mer i ovnen, belaster det elektriske anlegget mer og koser oss med matlaging og levende lys, sier han.  

Han råder deg til å kontrollere ovnen før du setter i gang å fyre.

- Kontroller ovnen for sprekker og defekter før fyringssesongen begynner. Pass på at ovnens overflate ikke blir så varm at den kan antenne brennbart materiale i nærheten, sier han.

Artikkelen fortsetter under bildet.

BRUNROTTE: Når gradestokken kryper mot null øker sjansen for at du får mus og rotter på besøk.
BRUNROTTE: Når gradestokken kryper mot null øker sjansen for at du får mus og rotter på besøk. Foto: FOTO: Anticimex.

Gnagerne trekker inn

Det er ikke bare innendørs du bør forberede boligen på vinteren. Også utendørs er det flere ting du ikke bør glemme å gjøre.

TØM TAKRENNA: Nina Granlund Sæther i Huseiernes Landsforbund råder deg til å rydde i takrenna og binde sammen store busker og trær.
TØM TAKRENNA: Nina Granlund Sæther i Huseiernes Landsforbund råder deg til å rydde i takrenna og binde sammen store busker og trær. Foto: FOTO: Moment studio.

Når gradestokken kryper mot null øker sjansen for at du får mus og rotter på besøk. Kenneth Ervik i Tønsberg Skadedyrkontroll AS sier de merker betydelig større pågang om høsten og vinteren når det gjelder henvendelser om gnagere.

Det er først og fremst forebyggende tiltak som er de viktigste og mest effektive for å unngå gnagerbesøk, ifølge skadedyrbekjemperen.

- Tett alle sprekker og åpninger over 6-7 millimeter. Bruk gjerne et speil og en pinne og sjekk oppunder kledning, hjørnekasser, rørgjennomføringer, ventiler, sprekker i grunnmur og andre steder hvor gnagere kan ta seg inn.

Et annet tips for å holde de ubudne gjestene unna er en opprydning i hagen.  

- Fjern matkilder, skjulesteder og andre ting som gjør at gnagere trives i og rundt boligen. Det vil si; fjern avfall, sikre kompost og hold vegetasjon under kontroll. Unngå å lagre ting som planker, ved, paller, bildekk og annet langs grunnmuren eller under verandaer.

Gnagere kan blant annet forårsake skade på isolasjon, vannlekkasjer, problemer med lukt, ødeleggelser på elektriske ledninger som i verste fall kan føre til brann. Slike skader kan bli dyre. Fra flere hundre tusen kroner til over en million kroner i de verste tilfellene, ifølge Ervik. 

Artikkelen fortsetter under bildet.

Rydd i hage og takrenne

Nina Granlund Sæther, redaktør i Huseiernes Landsforbund, gir følgende tips når det kommer til hagevekster:

- Har du mange store trær på eiendommen, kan det være lurt å rake bort løvet før snøen kommer. Før vinteren kan det også være lurt å binde sammen både busker og små trær. Da unngår du at grener brekker når det kommer mye tung og våt snø, sier hun.

Har du planter som tåler frost dårlig, bør de dekkes til, for eksempel med granbar på røttene, ifølge Sæther.

- Noen bruker også sekkestrie oventil så de ikke skal spire for tidlig om våren, sier hun.

Hun legger til at noe av det viktigste å gjøre om høsten er å sjekke takrennene.

Sæther anbefaler også å sjekke taket:

- Takstein som har røket bør byttes. Beslag rundt piper og ventiler bør også undersøkes slik at vann  og fukt ikke trenger inn.

Og for all del, ikke glem utekrana;

- Har du utekran, bør denne stenges nå. En liten dråpe vann er nok til at innmaten i krana fryser og blir ødelagt. Det kan bli kostbart, legger hun til.

Interessert i arkitektur, interiør, boligmarked, rengjøring eller hage? Følg Klikk Bolig på Facebook.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning