Lag en heis av stigen

Gjør det selv: Få materialer opp på taket

Denne stigeheisen kan forenkle jobben på taket.

SMART HEIS: Hvis du er litt forsiktig, er denne heisen en god hjelp når du skal jobbe på taket.
SMART HEIS: Hvis du er litt forsiktig, er denne heisen en god hjelp når du skal jobbe på taket. Foto: FOTO: Øivind Lie
Publisert Oppdatert

Våren er en fin tid for vedlikeholdsarbeid på hus og hytter. Og ekspertene anbefaler en sjekk av taket både på våren og om høsten.

Har du planer om å male huset eller legge tak denne våren vil du kanskje ha behov å materialer opp på taket. Da kan en enkel heis gjøre susen.

Ta utgangspunkt i en solid aluminiumsstige og lag en vogn som du trekker opp med håndkraft.

FÅ VARENE PÅ TAKET: Brukt med sunn fornuft, kan denne heisen gjøre jobben lettere når du skal ha materialer opp på taket. Dere må være minimum to om dette; en som laster og trekker opp, og en på toppen som laster av.
FÅ VARENE PÅ TAKET: Brukt med sunn fornuft, kan denne heisen gjøre jobben lettere når du skal ha materialer opp på taket. Dere må være minimum to om dette; en som laster og trekker opp, og en på toppen som laster av. Foto: FOTO: Øivind Lie
STIGEHEIS: Få materialene opp på hus eller hyttetaket med denne smarte heisen.
STIGEHEIS: Få materialene opp på hus eller hyttetaket med denne smarte heisen. Foto: FOTO: Øivind Lie

Pass på sikkerheten

Denne løsningen er ikke egnet for høyder over én etasje eller for lette laster.

Fest stigen på toppen, og pass på at den står plant på bakken. Stigen må ikke ha for bratt vinkel mot veggen, riktig vinkel er ca. 75 grader.

Sperr av og hold god avstand fra området under stigen. Tauet du drar i må være så langt at du er i god avstand fra stigen når lasten er dratt helt opp.

La tauet gå fra den øverste blokken, via en blokk noen trinn lenger ned på stigen, og deretter til en blokk som festes nederst på veggen. Da presses stigen mot veggen når du drar i tauet. Pass på at tauet løper fritt mellom blokkene.

Les også:

I BRUK: Sperr av og hold god avstand fra området under stigen. Tauet du drar i må være så langt at du er i god avstand fra stigen når lasten er dratt helt opp
I BRUK: Sperr av og hold god avstand fra området under stigen. Tauet du drar i må være så langt at du er i god avstand fra stigen når lasten er dratt helt opp Foto: FOTO: Øivind Lie
DETALJER: Øverst til venstre: Lav friksjon: Skjær to strimler av et avløpsrør og spikre fast på begge tverrbordene, så blir friksjonen mellom stige og heis lav.
Underst: På det øverste tverrbordet lager du en slik sikring på hver side, slik at vognen ikke tipper bakover. 
Talje: Lag en talje med en blokk som du fester på toppen av stigen og en som du fester i vognen.
DETALJER: Øverst til venstre: Lav friksjon: Skjær to strimler av et avløpsrør og spikre fast på begge tverrbordene, så blir friksjonen mellom stige og heis lav. Underst: På det øverste tverrbordet lager du en slik sikring på hver side, slik at vognen ikke tipper bakover. Talje: Lag en talje med en blokk som du fester på toppen av stigen og en som du fester i vognen. Foto: FOTO: Øivind Lie
RIKTIG BREDDE: Målene er fra vårt eksempel. Stigens bredde styrer hvor bred vognen skal være. I tillegg til materialer til vognen, trenger du fire blokker og et langt og solid tau.
RIKTIG BREDDE: Målene er fra vårt eksempel. Stigens bredde styrer hvor bred vognen skal være. I tillegg til materialer til vognen, trenger du fire blokker og et langt og solid tau. Foto: FOTO: Øivind Lie

Her finner du de kuleste interiørbildene

Her er de vanligste kjøkkentabbene

Innbruddstyvenes ti favorittgjenstander

- Bruker palmeolje i grøten for å spare penger

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning