Elektrisk arbeid du kan gjøre selv

Du gjør vel ikke noe av dette selv?

Det kan koste deg dyrt.

IKKE LOV: Privatpersoner kan kun utføre arbeid på det som ikke er en del av den faste elektriske installasjonen.
IKKE LOV: Privatpersoner kan kun utføre arbeid på det som ikke er en del av den faste elektriske installasjonen. Foto: FOTO: Frode Kyllingstad/DSB
Publisert Oppdatert

HUSK:

 • Vær oppmerksom på at det er eier/bruker som er ansvarlig for den elektriske installasjonen og det elektriske utstyret.
 • Det er viktig at det elektriske anlegget ettersees av fagperson med jevne mellomrom, for eksempel hvert 5 år.
 • Husk at det elektriske anlegget har en begrenset levetid.
 • Husk alltid å følge monteringsanvisning og brukerveiledning når du monterer eller bruker et elektrisk apparat.
 • Vi anbefaler på det sterkeste at alle hustander skal ha: Jordfeilbryter, overspenningsvern og komfyrvakt/koblingsur.
 • Det er kun elektrofagfolk som har lov til å montere elektriske installasjoner.

Kilde: Nelfo.

- Enkelt sagt kan privatpersoner utføre arbeid på det som ikke er en del av den faste elektriske installasjonen, opplyser Gjermund Hovde, fagkonsulent i Foreningen for el og it-bedriftene (Nelfo).

De har blant annet elsikkerhet, rammebetingelser og økt kompetanse i bransjen, som sine viktigste fanesaker.

- Det vil si utstyr som tilkobles med plugg til en stikkontakt, fortsetter han.

Elektrisk arbeid du kan gjøre selv

- Hvis du er usikker på om dette er noe du kan gjøre selv eller noe du bør sette bort til elektrikeren, bør du stoppe allerede her, advarer Hovde.

Eksempler på noe som absolutt ikke må gjøres selv er legging av varmekabler, arbeid i sikringsskapet, montering av innfelt belysning (downlight). Kort sagt alt som er en del av den faste elektriske installasjonen.

- Gjør du noe feil vil det kunne føre til at det begynner å brenne eller at du selv eller de rundt deg blir utsatt for strømgjennomgang, sier Hovde.

Det å bli utsatt for en strømulykke kan, selv om det er ubehagelig, virke ufarlig der og da. Her er det imidlertid viktig å være klar over at de fleste skadene ved en strømgjennomgang er senskader.

Sikkerhet

I senere tid har det også blitt økt fokus på viktigheten av å vise til dokumentasjon ved boligsalg. Har du ikke dokumentasjonen i orden for det elektriske anlegget vil det kunne føre til redusert verdi på boligen.

Dette kan du gjøre selv:

 • tilkobling/skifting av topolede plugger til og med 25 A, med og uten jording,
 • tilkobling/skifting av topolede skjøtekontakter og apparatkontakter til og med 16 A, med og uten jording,
 • tilkobling og reparasjon av bordlamper/lampetter og lignende med bevegelige ledninger, herunder også ledningsbrytere,
 • tilkobling/skifting av belysningsutstyr opphengt i takkrok eller lignende, og som normalt ikke betraktes som en del av den faste installasjonen, tilkoblet med kroneklemme eller plugg/stikkontakt,
 • montering og skifting av varmeovner som leveres med bevegelig ledning og plugg,
 • utskifting av dekklokk for brytere, stikkontakter og koblingsbokser.

Kilde: www.lovdata.no

Hovde mottar stadig henvendelser fra både privatkunder og medlemmer, med saker der det har blitt utført arbeider av personer og virksomheter som ikke er kvalifisert. Regelverket er veldig tydelig på hvem som kan utføre elektroarbeider hvor og for hvem.

- Den som utfører arbeid på elektriske anlegg skal også være registrert i dsb (Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap) sitt «Elvirksomhetsregister». Registeret er tilgjengelig for alle, og det er lurt å sjekke om firmaet som bestilles faktisk er registrert og kan utføre jobben lovlig, tipser Hovde.

Du kan også søke i Nelfo sitt medlemsregister for å være trygg på at du velger et kyndig og seriøst firma.

Risikerer frafall i erstatningen

Dersom arbeidet som er utført ikke er gjort på riktig måte, kan det koste deg dyrt.

- Alt av elektrikerarbeid og rørarbeid skal gjøres av en faglært. Dersom du likevel gjør arbeidet selv og feil fører til en skade, risikerer du avkortning eller helt frafall i erstatningen.

Det sier Arne Voll, informasjonssjef i forsikringsselskapet Gjensidige.

- Eier av elektrisk anlegg og elektrisk utstyr har selv ansvaret for at dette til enhver tid er i forskriftsmessig stand, opplyser Voll.

Selv om for eksempel varmekabler kan kjøpes overalt, er det kun autoriserte virksomheter som kan installere og montere dette. Ellers er det fint lite du kan gjøre selv.

- Fristelsen kan ofte bli stor, men vi anbefaler alle til å kontakte elektriker når dette er påkrevd, fastslår eksperten.

Han forteller at det verste som kan skje er om det skulle begynne å brenne på grunn av en feilkobling/annet gjort av ufaglært installatører.

- Innbo og hus kan erstattes, men det kan ikke de som bor der. En brann kan også spre seg til andre eiendommer og gjøre svært store skader. Konsekvensene kan altså bli store om en velger det «billigste» alternativet, advarer Voll.

Vil du lese flere slike saker? Meld deg på vårt nyhetsbrev og følg Klikk Bolig på Facebook.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning