Røykvarlser

Dette er det viktigste stedet for plassering av røykvarsler

Fagfolk mener at soverommet er ett av de viktigste stedene å ha røykvarsler.

RIKTIG MONTERING: Soverommet er ett av de viktigste rommene hvor du må ha røykalarm installert.
RIKTIG MONTERING: Soverommet er ett av de viktigste rommene hvor du må ha røykalarm installert. Foto: Illustrasjonsfoto: www.colourbox.com
Publisert Oppdatert

1. desember er det røykvarslerens dag.

Men ifølge en undersøkelse gjennomført av forsikringsselskapet Storebrand, og referert i Bergensavisen, plasserer mange av oss røykvarsleren feil.

Den lille hvite boksen er en av de viktigste sikkerhetsanordningene i boligen, derfor er det helt nødvendig at den plasseres riktig og vedlikeholdes regelmessig for at den skal redde liv.

- Det er helt avgjørende at man får en så tidlig varsling som mulig, og da er soverommet, i tillegg til arealet utenfor, ett av de viktigste stedene å ha en varsler, understreker branninspektør i Asker og Bærum Brannvesen, Terje Anzjøn, til klikk.no.

Han forteller videre at mange er veldig sløve med å bytte batteriene i varsleren, og at mange røykvarslere står uten batteri, fordi folk har tatt dem ut av ulike årsaker.

I følge Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) fungerte røykvarsleren i under halvparten av boligene hvor det var dødsbrann.

Soverommet

Hovedregelen er at det bør være én røykvarsler i hvert rom.

Ifølge Anzjøn oppstår de fleste dødsbrannene om natten, derfor er soverommene ett av de viktigste stedene å ha en røykvarsler, i tillegg til den pålagte røykvarsleren som skal plasseres slik at den høres på alle soverom.

- Har man ikke røykvarsler på soverommene bør man i det minste sove med åpen soveromsdør, slik at man hører dersom alarmen går et annet sted i huset.

Trappeløpet

Ett annet viktig sted Anzjøn mener at det minimum bør finnes en røykvarsler, er i toppen av trappeløpet (om boligen har flere etasjer).

- Dersom brannen for eksempel starter i bunnen av huset, vil trappeløpet fungere som en pipe og røyken vil derfor raskt ende i toppen. Derfor er det viktig å ha en røykvarsler der.

Riktig montering

Anzjøn har sett mange rare monteringer av røykvarslere på sine inspeksjonsrunder. Midt oppe på veggen er blant annet ett av stedene han har sett dem.

- En røykvarsler bør monteres i taket og minimum en halv meter ut fra veggen.

"Ha minst én røykvarsler i hver etasje. Røykvarslernes overvåkningsområde bør ikke overstige 60 kvm. Dessuten bør avstanden mellom to røykvarslere ikke være større enn 12 meter", fremhever DSB på sine sider.

Anbefaler seriekobling

Dersom det monteres røykvarslere i flere rom og/eller etasjer, anbefaler DSB at disse seriekobles.

"Når alarmen utløses, vil den automatisk utløse alle røykvarslerne", skriver de på sine nettsider.

Vedlikehold og montering viktigst

Optiske røykvarslere er spesielt gode på ulmebranner, og er den varsleren som oppdager røykutvikling tidligst.

- De få sekundene som skiller mellom disse to typene av varslere er ikke avgjørende, det viktigste er at røykvarsleren fungerer og er montert riktig, understreker Anzjøn.

Les også:

Brannvarsler redder liv

Slik sikrer du mot brann

Brannimpregnering av julepynt

Sjekk om du drikker for mye

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning