Alternative vaskemidler

Dette er de nye rengjøringsmidlene

Ta i bruk disse smarte triksene neste gang du skal gjøre rent.

RENGJØRING MED ALTERNATIVE MIDLER: Mange ting i huset kan brukes til langt mer enn det står på pakken.
RENGJØRING MED ALTERNATIVE MIDLER: Mange ting i huset kan brukes til langt mer enn det står på pakken. Foto: FOTO: Produsenten
Publisert Oppdatert

Det mangler ikke på produkter når du tråkker rundt mellom rengjøringshyllene i supermarkedet. Det finnes omtrent en spray som mot enhver tenkelig flekk, og produsentene vil ha deg til å tro at det blir ikke skikkelig rent om du ikke kjøper det ene produktet etter det andre.

Men mange bekymrer seg over både kostand på dette havet av forskjellige rengjøringsprodukter, og ikke minst den kjemiske belastningen man potensielt utsetter seg og hjemmet sitt for om man skulle bruke alle disse når man gjør rent.

Nettstedene About.com og Thegoodhuman mener man kommer langt med naturlige produkter nård et gjelder å holde det rent hjemme, og lister opp smarte måter man kan gjøre rent utelukkende ved hjelp av naturlige produkter.

Nettstedet til det amerikanske magasinet Real Simple tar steget enda lengre og mener løsningen på mange vaske- og rengjøringsutfordringer ofte ligger nærmere enn man tror. Her listes nemlig opp en rekke smarte tips for hvordan du kan gjøre rent rundt om i huset - ved hjelp av ting og produkter du aller mest sannsynlig har liggende fra før.

Usikker effekt

Vi har ikke testet metodene, så du må selv teste om du er enig i at produktene under kan brukes i rengjøringen:

Babyolje

Pusser du krom og stål med litt babyolje på en myk klut skal du ende opp med skinnende blanke overflater - helt uten fettmerker og fingeravtrykk.

Aluminiumsfolie

Har du laget lasagne og fått fastbrente flekker i ovnsformen trenger du verken bløtlegge i timesvis eller skrubbe med dyre og kjemiske vaskeprodukter. Forsøk dette: Krøll sammen en liten ball av aluminiumsfolie, ha på en sprut med Zalo og skrubb flekkene av.

Bakepulver

Sølvtøyet rengjør du fint med bakepulver. Slik gjør du: vask tingene du skal pusse, og plasser dem i bunnen av en kasserolle, oppå litt aluminiumsfolie. Tilfør en blanding bakepulver, salt og vann (30 g bakepulver, et par teskjeer salt og nok kokende vann til at du dekker tingene i kasserollen). La ligge til det blir rent, og tørk av.

Kaffe- og tekopper som har fått stygge merker på innsiden blir som nye igjen om du vasker med bakepulver. Lag en blanding av bakepulver og en dråpe vann, gni over flekkene og se dem forsvinne.

Badekaret kan også fint vaskes med bakepulver for å få vekk flekker fra såperester og hardt vann. Lag en deigaktig blanding av bakepulver og sitronjuice og gni uteover innsiden i badekaret. la sitte på i 30 minutter, skyll så av med varmt vann.

Bilvoks

Poler kran, vask, fliser og til og med dørene i dusjen med god gammeldags Turtle Wax. Ikke bare blir det rent og pent, men voksen setter også igjen en beskyttende hinne som bremser oppbyggingen av kalk og såperester igjen.

SØLVPUSS OG SMÅKAKER: Bakepulver kan brukes til så mangt.
SØLVPUSS OG SMÅKAKER: Bakepulver kan brukes til så mangt. Foto: FOTO: Produsenten
KRITT: Ta vare på sølvtøyet ved hjelp av god gammeldags skolekritt.
KRITT: Ta vare på sølvtøyet ved hjelp av god gammeldags skolekritt. Foto: FOTO: Produsenten

Du gjør deg selv en tjeneste når du har vasket koketoppen på komfyren om du så gnir den inn med litt bilvoks når du er ferdig. Neste gang du skal vaske vil skitt og flekker komme av mye raskere.

Kritt

Rull noen stykker kritt inn i et lommetørkle og legg i skuffen sammen med sølvtøyet neste gang du pakker det vekk. Krittet skal visstnok suge til seg fuktighet, slik at sølvtøyet blir mindre flekkete.

Stekespray til snømåking

For å lettere holde lysestakene fri for stearin kan det lønne seg å spraye litt stekefett nede i lysestaken før du tenner på. Når telyset har brent ned og du skal kaste det, kommer stearinrestene ut på 1-2-3.

En annen måte stekespray kan gjøre nytte for seg på er i snømåkingen. Spray litt stekespray på snøskuffen før du går i gang med å fjerne snø fra innkjørselen, og verken is eller snø vil sette seg fast på skuffen.

Eggeskall til termosen

Eggeskall kan brukes til å rengjøre innsiden av flasker og vaser. Slik gjør du: Ha i biter av knust eggeskall i flasken eller vasen, fyll på med varmt vann og en dråpe oppvaskmiddel. Rist godt. Skallbitene vil skrape av småflekker og skitt på innsiden av vasen - til og med helt nede på bunnen hvor du bare ikke hadde kommet til med kosten.

Neglefil

UTROLIG, MEN SANT: Visste du at eggeskal kan brukes til å rengjøre vaser med? Nei? Nå gjør du det.
UTROLIG, MEN SANT: Visste du at eggeskal kan brukes til å rengjøre vaser med? Nei? Nå gjør du det. Foto: FOTO: Produsenten

Har du fått småflekker på favorittstøvlettene eller puffen i semsket skinn? Fortvil ikke, gni forsiktig med en neglefil, og flekken vil forsvinne.

Sitronskall

Har du stygge brune flekker på innsiden av favorittkaffekoppen, kan du lett fjerne disse ved å gni dem med litt sitronskall du har dyppet i litt havsalt.

Lukter det stygt i søppelspannet? Neste gang du har vært ute med søppelposen, gni innsiden av søppelspannet med sitronskall.

Bomullspinne til tastaturet

SMARTE SMÅTING: Visste du at bomullspinner er ypperlige til å rengjøre tastaturet til datamaskinen med?
SMARTE SMÅTING: Visste du at bomullspinner er ypperlige til å rengjøre tastaturet til datamaskinen med? Foto: FOTO: Produsenten

Bomullspinner renser ikke bare skitene ører, men kan også være et supert hjelpemiddel om tastaturet til datamaskinen din har sett bedre dager. Slå av maskinen og koble fra tastaturet, dypp så en bomullspinne i varmt vann tilsatt litt eddik og vask innimellom alle knotter, kriker og kroker.

Sitron

Er det hvite tøyet ikke lengre Blenda-hvitt? Hah! Du trenger ikke Blenda, bare noen dråper sitronjuice i klesvasken og det hvite tøyet kommer ut nyvasket, hvitere og deilig duftende av sitron.

Fjern matflekker fra skjærfjøler i tre eller plast ved å gni en halv sitron over flekken. Klem gjerne ut litt sitronjuice og la trekke på flekken i noen minutter før du gnir av for best resultat.

Elektronisk tannbørste til fuger

Alle med fliser vet hvor vanskelig det kan være å få rengjort fugene skikkelig. Har du en gammel elektrisk tannbørste kan den brukes til å skrubbe fugene med.

IKKE BARE TIL GRØT: Ris kan brukes til mer enn mat.
IKKE BARE TIL GRØT: Ris kan brukes til mer enn mat. Foto: FOTO: Produsenten

Ris

Flekker i bunnen på blomstervasen kan være vanskelig å nå med oppvaskbørsten. Men fortvil ikke, dette fikser du raskt med litt ris. Fyll vasen med såpevann og tilsett ris, rist rundt og rens i rennende vann.

Alkohol

Har du fått tusjmerker på møbler eller gulv kan det hjelpe å gni over med en bomullsdott dyppet alkohol. Husk alltid å teste på et lite synlig område først.

Skopuss

Har du fått riper eller merker på møbler i tre kan det hjelpe å polere over med skopuss i farge som matcher.

Klesrulle mot støv

Få vekk støv fra lampeskjermene ved hjelp av en klesrulle. Rull både på inn- og utsiden så godt du kommer til. Vips blir det rent og pent.

MULTIKUNSTNER: Denne kan brukes til mange rengjøringsformål i huset.
MULTIKUNSTNER: Denne kan brukes til mange rengjøringsformål i huset. Foto: FOTO: Produsenten

Eddik

Eddik er en riktig multikunstner i hjemmet, og kan brukes til så mangt innen rengjøring, som vindusvasking og til å fjerne vond lukt. Har du skjærefjøler elelr annet som lukter av løk og annen sterkt luktende mat, gni over med litt eddik og salt.

Tape

Fjern støv og skitt mellom tastene på tastaturet ved å gni en tapebit mellom dem. Støvet klistrer seg på tapen og vekk fra tastaturet.

Kaffefilter

Flekker på dataskjermen eller TV-en? Gni av med kaffefilter, som også tar med seg støv og skitt.

Trenger speilet en vask gjør du også dette raskt ved hjelp av kaffefilter for et strekfritt resultat.

Vaskepose

Mange vasker undertøy og andre delikate ting i vaskepose i vaskemaskinen, men visste du at disse også fungerer perfekt i oppvaskmaskinen? Hold orden på små Tupperware-beholdere, babyens smokker eller flasketuter ved å vaske dem inne i en vaskepose.

Salt

Puss kobberpanner med blanding laget av eddik, salt og mel. Påfør med en myk klut, skyll og tørk.

Ketchup til kobber

Kobber får igjen den flotte fargen sin om du polerer det med, tro det eller ei, ketchup. Påfør med myk klut, la det sitte på i noen minutter, skyll av med varmt vann og tørk av med kjøkkenhåndkle.

Les også:

Vask huset med eddik

Her finner du de lekreste interiørbildene

Slik jukser du huset rent

Her er lekene babyen trenger

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning